Foto: ALEXEY ZOLOTNYCYN / CATERS NEWS (Bulls)

Dette bildet er ikke redigert

Fotograf knipset sjeldent flyfenomen.

Publisert

Den russiske fotografen Alexey Zolotnycyn satt på morgenflyet fra Moskva en dag i mai, da han tittet ut vinduet og oppdaget hva du ser på bildene i denne artikkelen.

Det vi ser er skyggen av flyet mot skyene, omringet av en regnbue. Bildene er ikke manipulert eller redigert i etterkant, men viser et fenomen kalt Brockenspekter eller Brockenspøkelse.

Foto: ALEXEY ZOLOTNYCYN / CATERS NEWS (Bulls)

Fenomenet kan oppstå på en tåkelagt fjellside eller skybanke, og kan - som Zolotnycyns bilder viser - også observeres fra fly. Fenomenet har fått navnet sitt fra fjelltoppen Brocken i Harz-fjellene i Tyskland. Toppen er lett tilgjengelig og ofte dekket av tåke, og fenomenet kan derfor ofte oppleves der.

- Jeg har tatt bilder siden jeg var liten, og har alltid kameraet klart. Da jeg så ut av vinduet, oppdaget jeg dette fargerike spøkelsen under skyene. Det varte bare noen sekunder, men jeg rakk å bli fascinert. Jeg hadde aldri sett en rund regnebue før, sier fotografen til avisen Daily Mail.

Foto: (Wikimedia Commons)

Ifølge Wikipedia kan for eksempel en fjellklatrer se et «Brockenspøkelse» når solen skinner bak ham og han ser ned fra en fjelltopp og inn i et tåkehav.

«Lyset prosjekterer klatrerens skygge framover inn igjennom tåken, og ofte i en merkelig triangulær form på grunn av perspektivet. Den tilsynelatende forstørrelsen av skyggen er en optisk illusjon som oppstår når den som observerer fenomenet anslår at skyggen i relativt nære tåkedotter er like langt unna som landemerker man kan skimte igjennom tåken, eller når det ikke er noen landemerker i nærheten som lar en anslå avstanden til skyggen», heter det på nettleksikonet.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.