Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)

Det denne mannen vet, kan skremme vettet av deg

- Det er i ferd med å snu verden på hodet.

Publisert

PARANOIA (Side3): Tirsdag gjestet den tidligere LAPD- og Interpol-etterforskeren Marc Goodman Oslo i forbindelse med Paranoia-konferansen. Goodman har jobbet med forskjellige former for teknologibasert kriminalitet, og har nå startet et eget selskap som har fått det klingende navnet Future Crimes. Selskapet studerer hvordan fremtidens kriminalitet vil se ut - og fokuserer ikke minst på en vanvittig avansert kriminalitet som allerede benyttes i store deler av verden.

- Anslag tyder på at rundt 15 prosent av den totale omsetning i verden er organisert kriminalitet. Når sikkerhetsselskaper sier at det dukker opp to millioner nye unike varianter av skadelig programvare på datamaskiner i måneden, kan en spørre seg om hvorfor. Svaret er veldig enkelt: De ser at det økonomisk er verdt å bruke så mye ressurser på å utvikle det, sier Goodman.

- De kriminelle organisasjonene sitter på enorme ressurser. De har egne forskningsteam som utvikler selvgående ubåter som frakter narkotika fra Mexico til USA, og det er nå til og med bygget et landsdekkende, kryptert mobilnett i Mexico som sørger for kommunikasjon innad i gruppene. Tenk på hvilken utrolig kunnskap de må sitte på for å få til dette. Selv telegiganten AT&T sliter med å gi deg et mobilsignal i Manhattan!

Mest lest i Nettavisen nå:

Én person ranet 100 millioner mennesker

Ifølge Goodman handler lite teknologibasert kriminalitet om teknologien i seg selv, men at det gir helt fantastiske muligheter.

- Først gikk man kanskje bort til noen på gata og ranet dem. Enkelt og greit, og oppstartskostnaden er jo lav. Men så kommer spørsmålet: Hvordan utvider man dette? Etter hvert kom togene, og folk begynte med togran der en kunne rane noen hundre personer på en gang. I dag har en internett, og da Sony ble utsatt for angrep ble informasjon om 100 millioner personer stjålet, sier Goodman.

- Tenk over det: Når i historien har det vært mulig for én enkelt person å rane 100 millioner personer?

Kriminelle blir hyperavanserte

Han forteller at da han fikk sin interesse for teknologibasert kriminalitet da han jobbet som politibetjent i Los Angeles, og han oppdaget at de kriminelle var noen av de første som skaffet seg mobiltelefoner og personsøkere.

- Hvis vi ser på terrorangrepet i Mumbai, så oppdaget vi fort at terroristene hadde ting som AK47, granater og andre ting som vi kunne forvente. Men det viste seg også at de hadde avansert satellittutstyr, nattkikkerter og annet avansert kommunikasjonsutstyr. Vi er jo vant fra filmer og slik at politiet og militæret har avanserte kommandosentraler, men det kan kriminelle også ha. Det viste seg at de hadde en egen kommandosentral i Pakistan som overvåket alle TV-sendinger, sosiale nettverk og internett for oppdatert informasjon - og dette var med på å sørge for at rundt ti personer «på bakken» kunne tvinge en by som Mumbai i kne i tre dager.

Foto: (Scanpix)

- På hotellet fant de en mann som hevdet at han var lærer, noe terroristene ikke trodde noe på. De tok dermed ID-papirene hans, sendte det tilbake til operasjonssentralen, der de fort fant ut at dette var en svært rik og velstående person fra informasjon de fant på nettet. Deretter kom ordren: «Drep ham», forteller Goodman.

- Informasjon fra en søkemotor kan i verste fall koste deg livet.

Men det er ikke bare terrorister som liker å benytte seg av avansert teknologi. Han forteller at kriminaliteten i stor grad handler om å utnytte normalt tilgjengelig teknologi på måter det ikke helt var ment til.

Skriv ut en pistol

- 3D-printere er i ferd med å snu verden på hodet, mener Goodman.

En 3D-printer er en printer som ikke skriver ut på papir, men som ved hjelp av plastikk eller metall kan «skrive ut» en hvilken som helst 3D-modell du har på datamaskinen din. Du kan for eksempel enkelt laste ned modeller for legobrikker, plastbestikk, småleker og lignende. Prisen på slike er i full fart nedover, og blir staidg mer tilgjengelig for folk flest.

- En trend den siste tiden er at kriminelle har brukt 3D-printere til å lage sine egne skimmerlokk til minibanker. Disse har tidligere vært svært dyre, men med 3D-printere har det blitt veldig mye enklere og billigere for dem.

- Men i sommer var det en som klarte å «skrive ut» en pistol, og skjøt over 200 skudd med den. Dette vil snu alt som handler om kontroll med import opp ned. Det hjelper ikke å begrense salg av pistoler, om du bare kan laste ned en tegning fra internett og skrive den ut hjemme. Som politimann ser jeg også med bekymring på at folk skriver ut nøkler til håndjern. Potensialet rundt dette er voldsomt stort, sier Goodman.

For ordens skyld skal det sies at pistolen som ble skrevet ikke i sin helhet ble skrevet ut, men bare hovedelementet som faktisk er regulert i omsetning.

Hacking kan ta livet ditt

En av de virkelig store utfordringene en står overfor i fremtiden mener Goodman ikke er verken 3D-printere eller terrorister, men derimot at stadig flere ting kobles på internett og at «alt» etter hvert kan hackes.

- Såkalte smartgrid, altså nettbaserte strømnett, er en glimrende måte å hacke folk på. Selve huset ditt er koblet på nett. Chamber of Commerce i USA ble blant annet hacket gjennom en termostat som var koblet til internett. I Indiana i USA ble politiets kameraer i biler hacket slik at en kunne sitte på nett og avlytte politiet i bilene, sier han.

- Ser man derimot på hackerkonferansen Blackhat, så er en av de store hackingtrendene at man går etter medisinske enheter. Det er 60.000 personer som har pacemakere som er koblet til internett i USA, som det går an å overstyre. Det ble også viste fram hvordan en på flere titalls meters avstand kunne overstyre en insulinpumpe til å ta livet av brukeren

Hva bringer fremtiden?

Alt så langt har handlet om hva som allerede i dag er mulig, men hva vil fremtidens teknologibruk bli?

- Det er viktig å forstå at det å hacke DNA egentlig er ganske enkelt. Det første jeg tror kommer til å skje er at man vil hacke narkotika. Det er ingen grunn til å dyrke narkotiske planter, når man kan utvikle virkestoffene syntetisk. En vil kunne få brød med samme effekt som hasj eller øl med samme effekt som kokain, sier Goodman.

Han mener også at det raskt vil bli veldig enkelt å utvikle biologiske trusler.

- Fugleinfluensaen H5N1 som dukket opp i 2006 var ekstremt farlig. Den hadde en dødsrate på rundt 70 prosent, men fordelen var at den omtrent ikke smittet til mennesker. Nederlandske forskere har derimot dekodet genene, og bare med mindre modifikasjoner har de fått viruset til å bli svært smittsomt og like dødelig, sier han.

Det er den enorme utviklingen i datakraft som gjør biologisk «hacking» stadig enklere, og en vet nå veldig mye om hvordan DNA og menneskelige genomer fungerer.

- En iPhone har i dag mer datakraft enn alle datamaskinene NASA brukte under Apollo 11-programmet, påpeker Goodman.

- Det tok oss 30 år å komme fra ingenting og til det nivået vi har i dag med nettkriminalitet, men med den utviklingen vi ser på det biologiske området, så vil det gå betydelig mindre enn 30 år til vi har den samme utfordringen på det biologiske området. Det vil være enkelt for folk å gå å «skrive ut» sin egen variant av miltbrann eller ebola.

- Kulten til Iko Hayashi forsket aktivt på biologiske våpen, med et betydelig budsjett i 1995, men måtte til slutt gi opp angrep til slutt T-banen Tokyo med Sarin. Hadde dette skjedd i dag ville det vært svært enkelt å utvikle biologiske våpen; både utstyr og informasjon er lett tilgjengelig og prisen har gått ned.

- I dag er det slik at kreftmedisin kan målrettet gå etter bare én spesiell type celler, og la resten være. Men problemet at det dermed også ikke er noe problem å få et virus til å gå etter spesielle personer. Det er i dag ingen umulighet å si at man skal utvikle et virus som bare dreper personer som har blå øyen for eksempel, for vi vet hvilke karakteristikker i genene som det gjelder. Eller en kan se for seg enda mer målrettede angrep som bare går etter en spesiell statsleder, sier han.

- Målrettede biovåpen er baksiden til målrettede kreftmedisiner, advarer han.

Et slik angrep ville i så fall blitt det biologiske sidestykket til det beryktede Stuxnet som spredde seg uten å bli oppdaget i lang tid fordi det ikke gjorde noen skade, før det havnet i atomanleggene til Iran.

Store deler av foredraget Goodman holdt i Oslo, kan du selv oppleve i hans TEDtalks-foredrag fra i sommer.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.