INVESTERING: Tudor «Heritage Black Bay Black» ble kun produsert i et halvt år i 2015 før den ble erstattet av en ny klokke. Kostet den gang rundt 35.000 norske kroner. Prisene har ennå ikke skutt i været.
INVESTERING: Tudor «Heritage Black Bay Black» ble kun produsert i et halvt år i 2015 før den ble erstattet av en ny klokke. Kostet den gang rundt 35.000 norske kroner. Prisene har ennå ikke skutt i været. Foto: Tudor

Smarte kjøp

De syv smarteste klokkene å investere i

Ja, du leste riktig. Disse klokkene kan du tjene penger på.

Publisert

Det kan være mye dyrere å kjøpe en moteklokke fra Burberry til 7000 kroner enn en Omega til 40.000. For mens den ene klokken har liten verdi på bruktmarkedet, kan den andre øke i verdi måned for måned.

For å investere i en klokke må man naturligvis vite litt om markedet.

Hovedregel nummer én

Ifølge urmaker Amund Eriksen må modellen være spesiell og produksjonen begrenset.

- En kvalitetsklokke stiger i verdi, og det er en type investering. Men det må være en spesiell modell, der produksjonen av modellen er begrenset.

- De helt spesielle klokkene som for eksempel Patek Philippe vil naturligvis stige i verdi med umiddelbar virkning, men klokker som Omega, som produseres i et stort antall vil ikke stige med mindre det er et marked for det hos samlere, sier Eriksen til Side3.

Nettopp et marked blant samlere er hovedregel nummer én for klokkeekspert Kristian Haagen. Dansken driver TimeGeeks, har skrevet en rekke bøker om klokker og vurderer verdien på ur for Danmarks største auksjonshus.

- Du må gå etter de merkene som har samlere. Du må ikke velge klokker folk flest synes er fine. Menigmanns smak gjør ikke en klokke ettertraktet, det er det entusiastene som gjør, sier han til det danske magasinet Euroman.

Sammen med Thomas Fleron, som er ekspert på vintageklokker, har Haagen plukket ut syv klokker som vil være smarte å investere i.

En av klokkene er en tidløs klassiker som umiddelbart fanget vår oppmerksomhet: Omega Speedmaster «Speedy Tuesday».

Omegas Speedmaster er legendarisk, og den eneste klokken NASAs astronauter kan stole på med sitt liv.

SPEEDY TUESDAY: Legg merke til den lille astronauten på bildet. Den er ikke plassert der tilfeldig.
SPEEDY TUESDAY: Legg merke til den lille astronauten på bildet. Den er ikke plassert der tilfeldig.

«Speedy Tuesday» er en spesialversjon som finnes i et begrenset opplag. Klokken kom i 2012, og derfor finnes det kun 2012 eksemplarer.

Da klokken ble lagt ut for salg på Omages nettside, var den utsolgt på under fem timer. Ifølge Omega er det 7500 personer på venteliste.

Ifølge Haagen er Omega Speedmaster «Speedy Tuesday» en så sikker investering som en kan få det.

- Jeg var den første i Danmark som mottok uret. Jeg ga 41.900 danske kroner for det, og det blir solgt for mellom 50.000 og 60.000 kroner nå. Hvis du ser etter en moderne klokke hvor du er sikret å få pengene igjen og profitt med det samme, så er det «Speedy Tuesday» du skal velge, sier Haagen til Euroman.

Syv klokker det er smart å investere i

Les mer om begrunnelsene til Haagen og Fleron her.

1. Tudor «Heritage Black Bay Black»

Tudor «Heritage Black Bay Black» ble kun produsert i et halvt år i 2015 før den ble erstattet av en ny klokke. Kostet den gang rundt 35.000 norske kroner. Prisene har ennå ikke skutt i været.
Tudor «Heritage Black Bay Black» ble kun produsert i et halvt år i 2015 før den ble erstattet av en ny klokke. Kostet den gang rundt 35.000 norske kroner. Prisene har ennå ikke skutt i været. Foto: Tudor

2. Tudor «Heritage Black Bay Bronze Blue Special Edition»

Spesialutgave som kun selges i butikkjeden Bucherer. Ikke i begrenset opplag, men samtidig svært populære og går allerede litt over listepris på rundt 40.000 norske kroner, ifølge Thomas Fleron.
Spesialutgave som kun selges i butikkjeden Bucherer. Ikke i begrenset opplag, men samtidig svært populære og går allerede litt over listepris på rundt 40.000 norske kroner, ifølge Thomas Fleron. Foto: Tudor

3. Omega Speedmaster «Speedy Tuesday»

Omega Speedmaster «Speedy Tuesday» går i dag for mellom 68.000-80.000 norske kroner. Det ligger i skrivende stund én til salgs på finn.no for 70.000 kroner. Ekspertene er sikre på at klokken bare vil fortsette å stige i pris.
Omega Speedmaster «Speedy Tuesday» går i dag for mellom 68.000-80.000 norske kroner. Det ligger i skrivende stund én til salgs på finn.no for 70.000 kroner. Ekspertene er sikre på at klokken bare vil fortsette å stige i pris. Foto: Omega

4. Rolex «Sea-Dweller 4000 ref. 116600»

Rolex «Sea-Dweller 4000 ref. 116600» ble produsert i kun tre år, og gikk ut av produksjon i 2016. Det mener ekspertene gjør klokken til objekt samlere vil være interessert i. Klokken går i dag for drøyt 90.000 kroner.
Rolex «Sea-Dweller 4000 ref. 116600» ble produsert i kun tre år, og gikk ut av produksjon i 2016. Det mener ekspertene gjør klokken til objekt samlere vil være interessert i. Klokken går i dag for drøyt 90.000 kroner.

5. Patek Philippe «Nautilus»

«Nautilus» er Pateks først sportsklokke. Den er laget av stål, men prises som om den skulle vært av gull. Listeprisen ligger et sted mellom 240.000 og 250.000 norske kroner. Ventetiden er svært lang, og den reelle prisen ligger i dag opp mot 27.000 NOK over listeprisen.
«Nautilus» er Pateks først sportsklokke. Den er laget av stål, men prises som om den skulle vært av gull. Listeprisen ligger et sted mellom 240.000 og 250.000 norske kroner. Ventetiden er svært lang, og den reelle prisen ligger i dag opp mot 27.000 NOK over listeprisen. Foto: Patek Philippe

6. Patek Philippe «Aquanaut 5167»

Patek Philippe «Aquanaut 5167» er lillebroren til «Nautilus». Ikke like ettertraktet, men nesten. Vil garantert gi avkastning i løpet av 3-4 år, mener ekspertene.
Patek Philippe «Aquanaut 5167» er lillebroren til «Nautilus». Ikke like ettertraktet, men nesten. Vil garantert gi avkastning i løpet av 3-4 år, mener ekspertene.

7. Rolex «Daytona»

Rolex «Daytona» skal være såpass vanskelig å få tak i at folk er villige til å betale 26.000-27.000 norske kroner over listepris for den.
Rolex «Daytona» skal være såpass vanskelig å få tak i at folk er villige til å betale 26.000-27.000 norske kroner over listepris for den.

- Kjøp to klokker

Tom Møller Christensen er urmaker hos Norges eneste Bucherer-godkjente butikk i Norge, Urmaker Thorbjørnsen i Stavanger.

Han mener disse syv klokkene er et godt utvalg.

Men er det slik at klokkene ikke kan brukes, men må ligge forsiktig i skapet dersom de skal øke i verdi?

- Verdiøkningen kommer nok uansett. En helt kart fordel er å ha to. En i safen innpakket og urørt som vil stige mest i verdi. Og en på armen til å bruke. Men disse urene er så limiterte og spesielle at det er alltid en som er interessert i å betale for det, Christensen til Side3.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her