Foto: (Faksimile: Alfas aprilnummer 2011)

Da Jan Kvalen fikk bank

Slik nedkjempet de Oslos farligste mann.

Publisert

(SIDE3): Mannebladet Alfa fikk tidligere i vinter med seg krimekspert Johnny Brenna på laget, og i aprilutgaven av bladet har han tatt et dypdykk i et av oppgjørene i Oslos underverden som fikk massiv oppmerksomhet i media i 2000.

Vi har tidligere skrevet om Jan Kvalen. Kampsporteksperten som gikk fra å være vekter på Tveita Senter på slutten av 70-tallet til å bli en av de mest profilerte og fryktede i Oslos underverden.

Han har ved flere anledninger blitt omtalt som «Gudfaren», og mange har hørt om hans signaturslag - et albueslag - som visstnok kom så overraskende og hardt at kjevebeinet ble brukket tvers av, og som forårsaket det som i miljøet og på ulike sykehus ble kjent som «Kvalen-bruddet».

Les mer her: Historien om Oslos underverden

Jan Kvalen har også en egen oppføring på Wikipedia: Jan Kvalen

I 2000 var Kvalen 49 år gammel, og fortsatt en svært kjent profil. Han satte dagsorden når han året før gikk ut i «Rikets tilstand» på TV 2 og fortalte om et langvarig samarbeid med politiet i Oslo.

I september 2000 ble Kvalen grundig banket opp, og han havnet på sykehus med flere brudd i ansiktet og ødelagte tenner. Han holdt likevel på sitt image som stålmann.

- Litt tett i nesa, men ellers OK. En kamerat sa jeg ser ut som Mohammed Ali etter kampen mot Ken Norton, sa Kvalen til VG fra sykesenga den gangen.

Alfa tar i en stor 15-siders spesialreportasje signert Johnny Brenna opp den store Torpedo-krigen i Oslo.

Foto: Paul Weaver

Som en del av denne serien har de utfyllende intervju med Jan Kvalen og mannen som var ansvarlig for at han fikk bank høsten 2000, nemlig svenske Richard Bohlenius (36).

Han er nok et ukjent fjes for de fleste uten innsikt i kampsport og kriminelle miljøer. I intervjuet i Alfa forteller han om en tøff oppvekst i Jönköping og Stockholm i Sverige, og hvordan han havnet på skråplanet som svært ung. Fra han var 17 satset han fulltid på kampsport.

- Jeg var en av de første skandinavene som gikk profesjonelle MMA-kamper i Holland i 1995, sier Bohlenius til Alfa. (Se også videointervju om hans forhold til MMA nederst.)

Etter at han ved en tilfeldighet havnet i en arrangert slåsskamp med en av de som var kjent for å være blant Oslos underverdens tøffeste menn, og gikk seirende ut av den ble han en profil i det kriminelle miljøet.

Når en bekjent ved en senere anledning trengte ryggdekning i et møte med Kvalen ble Bohlenius med som sjåfør, sammen med tre andre.

De ble møtt med Hagle, og rømte fra stedet. Bohlenius ringte etterpå til Kvalen og ba han komme. Sistnevnte tok utfordringen og kom gjengen i møte.

– Når Kvalen kommer ned, bryter det ut vill slåsskamp. Noen av gutta hadde med seg våpen som datt ut av jakka under slagsmålet. Jan fikk tak i en kaliber 45, samtidig som jeg holder våpenarmen hans. I neste sekund trekker han av, slik at skuddet sneier et par centimeter fra hodet mitt. Da skjønte jeg at dette var alvor. Da ga jeg alt jeg hadde, dette var på liv og død. Når vi dro derfra var jeg sikker på at Jan var død. Jeg ringte Jans høyre hånd og en av Oslos mest beryktede torpe-doer, Eivind Johansen, og sa at han kunne hente sjefen sin. Han ligger der oppe og sover, forteller Bohlenius til Alfa.

Dette ledet videre til at Richard Bohlenius måtte rømme fra Norge. Han lever i dag et rolig liv i som personlig kristen og familiemann.

I et intervju med VG i etterkant forklarte Jan Kvalen at han den kvelden han fikk juling hadde datteren sin på besøk, og at han kom ut for å ta en prat.

- Jeg forsvarte meg så godt jeg kunne mot slagene, men da jeg så det glimte i en pistol hadde jeg bare tanke for å hindre at han fikk skutt. Det var den overlegent verste trusselen, sa Kvalen til VG .

Alfa og Brenna har i anledning sin dokumentar vært hjemme hos Jan Kvalen, og gått gjennom episoden og Kvalens liv i dag.

Han bekrefter at han den kvelden var med sin datter, og sier at han ved flere anledninger hadde utfordret Bohlenius og kompisen til kamp, begge to mot han samtidig, men at de ikke hadde turt å stille på de vilkårene.

– Men de bakket alltid unna, noe jeg har flere vitner på. Jeg var derfor ikke bekymret da jeg løp nedover. Jeg hadde til og med sagt til dattera mi at jeg er tilbake om noen minutter, når middagen var klar, sier Kvalen til Alfa.

Senere samme år ble Kvalen skutt i ryggen i Oslo. Saken fikk stor oppmerksomhet i media .

Ifølge Alfa tar han i dag vare på familien, og ikke uventet holder han seg i god form. Jan Kvalen er nå 60 år gammel.

Hele historien til Richard Bohlenius og «Hjemme hos-intervjuet» med Jan Kvalen finner du altså i Alfas aprilnummer som er i butikkhyllene nå. Der får duogså et dypdykk i torpedomiljøet i Norge. En annen beinhard profil som stiller til intervju med Brenna i dokumentaren er Svein Eirik Utsi (42).

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.