Foto: Linda Nilsen (Bergensavisen)

Can (28) var døden nær etter knallhard treningsøkt

Ekstremtrening og ønske om å bli sterkest mulig har sendt flere på sykehus. Crossfit Bryggen advarer utrente medlemmer mot å trene for hardt.

Publisert

For to år siden gikk Can (28) på crossfit-trening. Den tidligere forsvarssoldaten er vant til å tøff trening, og var innstilt på å ta hardt i. Han kom på lag med en som var langt sterkere, og ble motivert til å ta ekstra hardt i, skriver Bergensavisen.

- Jeg pushet meg selv knallhardt, og følte jeg gjorde en av mine beste økter noensinne, forteller Can.

Da han kom hjem fra trening merket han ingenting. Dagen etter dro han på jobb på kjøreskolen som vanlig. Da kom smertene.

- Jeg måtte stoppe på motorveien. Smertene i ryggen var ubeskrivelige, forteller han.

Han ringte etter ambulanse, men de skal ha mistenkt prolaps, og ga ham kun smertestillende.

Fare for blodforgiftning
Den påfølgende natten ble Can stadig dårligere, og kunne knapt bevege seg. Han ringte igjen 113, men skal ha blitt bedt om å kontakte legevakten.

- Jeg ble sendt rundt som en kasteball. Det ble også foreslått at jeg skulle ringe fastlegen. Da jeg til slutt fikk ambulanse til legevakten, begynte det å skje ting, sier han.

Blodverdiene, de såkalte CT-verdiene, ble målt til skyhøye 136 000. Normalt skal verdiene ligge under 200. Fargen på urinen var nesten svart. Can ble sendt direkte til Haukeland sykehus.

Les også: Karl Oscar ble livstruende syk etter overtrening

Han fikk diagnosen rabdomyolyse – en sykdom som skyldes akutt nedbrytning av store mengder muskelceller. Sykdommen var så alvorlig at han havnet på intensiven med akutt nyresvikt. Der pumpet de store mengder væske inn i blodet.

- Da jeg så meg selv i speilet så jeg ut som en sumobryter. Jeg var skikkelig oppblåst, sier han.

Can ble frisk igjen, og har ingen varige nyreproblemer.

- Jeg forsto ikke alvoret før etter at jeg ble utskrevet. Jeg var i ferd med å bli blodforgiftet, noe som kan være dødelig, sier 28-åringen.

Han har kun trent crossfit én gang etter hendelsen, og trener nå med langt lettere vekter.

- Min erfaring er at man må være mer bevisst på treningen og lytte til kroppens behov, sier Can.

Hardt ut etter ferie
For en måneds tid siden ble en kvinne på Crossfit Bryggen også syk etter hardtrening. Hun hadde akkurat kommet tilbake fra ferie, og hadde hatt noen ukers treningsopphold.

- Jeg tenkte ikke over at jeg kanskje ikke var like sterk som før ferien, og kjørte på med pull-ups, forteller hun.

Dette er en form for styrketrening der man henger etter armene i en stang, og drar kroppen opp over stangen.

- Jeg merket ikke så mye rett etter treningen, men dagen etter hovnet jeg veldig opp i armene, sier kvinnen.

Hun tok kontakt med lege, og ble sendt direkte videre til sykehus. Der fikk også hun hun diagnosen rabdomyolyse.

Flere innleggelser
Disse to er ikke de eneste som har trent på seg rabdomyolyse. Tall fra Helse Bergen viser en økning slike innleggelser, men ikke alle er treningspåført. Tretten personer ble innlagt med diagnosen første halvår i år. I 2013 fikk 22 pasienter denne diagnosen. I 2012 var tallet 16 pasienter, og i 2011 var det 13 pasienter som fikk diagnosen rabdomyolyse.

Foto: Linda Nilsen (Bergensavisen)

Også langrennsløper Vibeke Skofterud fikk diagnosen i mai i år, etter å ha tatt seg helt ut på en treningssamling. Hun ble innlagt på intensivavdelingen på Drammen sykehus.

En mann (34) som BA har snakket med ble innlagt på Haukeland sykehus etter en treningsøkt hjemme i egen stue. Før jobb kjørte han på med 50 burpees, en kombinasjon av armbøyninger og spensthopp. Deretter tok han situps. Så tok han 40 burpees, flere situps, 30 burpees, situps, 20 burpees, situps og til slutt ti burpees. Så dro han på jobb.

- Jeg merket ikke noe med en gang, men utover kvelden ble jeg stivere og stivere. Beina ble helt stive, og jeg kunne verken stå eller gå, forteller han.

Han oppsøkte legevakten, der han først ble sjekket for hjerteinfarkt. Først da CT-verdiene ble målt svært høye ble han sendt til Haukeland sykehus.

- Der fikk jeg beskjed om at det var fare for nyresvikt. Hvis jeg ikke hadde kommet meg på sykehus kunne jeg rett og slett dødd, sier han.

34-åringen var innlagt i en uke, og fikk behandling

- Jeg var rett og slett altfor dårlig trent til å trene så hardt.

Hendelsen skjedde i mai, nå snart fire måneder senere har han begynt å trene igjen på egen hånd.

- Men jeg har ikke tatt én eneste burpee. Det gjør jeg ikke igjen, sier han.

- Sjekk urinen
Overlege på Haukeland ber folk være obs på symptomene opptil tre dager etter hardtrening.

Izeta Mujic, overlege ved nyreseksjonen på Medisinsk avdeling på Haukeland sykehus, sier sykdommen rabdomyolyse kan utløses ved ekstremtrening, spesielt i varme og fuktige omgivelser og hos utrente personer.

- Folk bør ta kontakt med lege i tilfelle smerter eller hevelse i musklene og rødbrun urin som oppstår etter hard trening, sier Mujic.

Symptomene dukker opp tolv timer til tre dager etter knallhard økt. Sykdommen behandles med rikelig tilførsel av intravenøs væske for å forebygge nyreskade.

Rabdomyolyse betyr akutt ødeleggelse av såkalt tverrstripet muskulatur, særlig i armer og ben. Innholdet i muskelcellene lekker ut i blodet. Flere av proteinene kan påvises ved blodprøve, og man vil kunne måle sterkt forhøyede verdier av disse proteinrestene.

Denne plutselige og store utskillelsen av «avfall» fra døde muskel­celler kan gi alt fra bagatellmessige til livstruende forandringer i kroppen.

Tar selvkritikk
Crossfit-sentrene informerer alle instruktører og medlemmer om sykdommen.

Øystein Nigar er daglig leder ved Crossfit Senteret i Åsane. Siden åpningen for tre år siden har senteret hatt to tilfeller av rabdomyolyse. Det første tilfellet var en kvinne i midten av 30-årene som deltok på en hard crossfit-økt. I nærmere ti dager hadde hun hovne armer, og slet med å bevege dem.

- Her tar vi selvkritikk. Vi skulle ha tilpasset treningen bedre, sier Nigar, og legger til at hendelsen har blitt evaluert i etterkant.

For et års tid tilbake pådro en ung mann rabdomyolyse under egentrening på crossfit-senteret.

- Det er vanskelig å kontrollere hva folk driver med når de trener på egen hånd.

Ingen av tilfellene var så alvorlige at de førte til sykehusinnleggelse.

- Crossfit som treningsform har fått ufortjent mye kritikk knyttet til denne sykdommen. Det er alltid en risiko ved all høyintensitetstrening, men samtidig er alle våre instruktører og medlemmer fått god opplæring og informasjon om sykdommen, sier Nigar.

Seks tilfeller
Hos Bryggen Crossfit har de hatt seks rabdo-tilfeller i samme periode. Alle endte på sykehus.

- I nesten samtlige tilfeller har det vært tynne, tidligere godt trente menn som gikk altfor hardt ut med push-ups og pull-ups, selv om det er flere år siden de sist trente så hardt, sier daglig leder Snorre Rotbæk.

Kun en kvinnelig utøver ved Crossfit Bryggen har fått påvist sykdommen. Rotbæk sier både han og instruktørene er mer bevisst på å luke ut øvelser som ikke er gunstig for nybegynnere.

- Som instruktør er det noen ganger vanskelig å se når noen pusher seg for hardt, men dersom vi skal ta 40 repetisjoner av noe, og en utøver sliter med å gjennomføre kun én repetisjon, må vi finne alternative øvelser, sier Roland Vieyra, instruktør ved Crossfit Bryggen.

Ledelsen ved Crossfit Bergen kjenner ikke til noen rabdomyolyse-tilfeller blant sine medlemmer.

Les flere saker i Bergensavisen

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her