<b>MENN I BUNAD: </b>Menn i bunad er flott, men man må kle seg korrekt
MENN I BUNAD: Menn i bunad er flott, men man må kle seg korrekt Foto: Getty/Morten Falch Sortland

Kan du disse bunadsreglene?

Menn: Ikke gjør disse bunadstabbene!

Stadig flere menn får bunad. Her er «bunadsreglene» for menn.

Publisert Oppdatert

– Du kan gå som du vil, men det er jo helt klart penest når man er riktig antrukket, sier Camilla Rossing. Hun peker på at man bør ha bunadssko og har man knebukse, bør man ha ordentlige bunadsstrømper med pent knytte hosebånd, sier Rossing.

Hun anbefaler også at man bruker håndstrikkede bunadssokker om man har mulighet til det. I tillegg man bør sørge for at tilbehør som søljer, tørkle og hatt er på plass.

17. mai er en dag mange går mye. Er det helt uhørt å bruke et par komfortable sko til bunaden?

PENT KLEDD:
PENT KLEDD:

– Unngå for all del neonfargede joggesko, men et par mørke og diskré sko som er gode å gå i er greit, sier Rossing, som likevel foretrekker at både menn og kvinner bruker bunadsko når det er mulig.

Hege-Therese Nilsen, husflidskonsulent i Norges Husflidslag i Hordaland, tipser om at man bør gå inn skoene dersom de er helt nye.

– 17. mai bør ikke være første gangen du bruker bunadskoene, sier hun. Et annet tips er å såle om skoene dersom de har en slitt og glatt sole.

Skjorte med brett

Stryking av bunadsskjorter kunne sikkert vært et eget fag på universitetet, men hva er det egentlig som gjelder når det kommer til stell av bunadsskjorter?

Skal man ha strykekant på ermene, skal skjorta i fryseren før du stryker og hvordan bør den oppbevares mellom hver gang den brukes?

– Bunadsskjorta må være ren og nystrøken. Et tips er å fukte den litt og legge den i fryseren en liten time, før man stryker den. Dersom man skyller opp skjorta før bruk, så kan det lønne seg å dra i skjorta slik at den er relativt glatt når man henger den opp til tørk. Da er det lett å glatte over etterpå med strykejernet, sier Hege-Therese Nilsen i Norsk Husflidslag. Hun forteller at i gamle dager var det såkalte glattestener, runde glatte stener, som ble brukt som «strykejern».

Hun er ikke veldig opptatt av om ermene skal ha strykekant, eller brett.

Bunadstips

 • Ren og nystrøket skjorte
 • Nypussede sko
 • Husk å knytte hosebånd (sokkebånd)
 • Rene og hele bunadsstrømper
 • Behold jakka på under formelle sammenkomster
 • Bruk bukseseler for å sikre at buksa sitter pent
 • Bruk sort paraply om det regner
 • Er det kaldt: Bruk en nøytral frakk eller en ulveskinnspels om du har
 • Silkeskjerf i halsen er lov
 • Bruk hatt om det hører med til bunaden
 • Kniv er valgfritt
 • Unngå klokker med store metallremmer, bruk heller et lommeur

– Før var det alltid brett på ermet, men det handlet litt om måten man strøk på. I dag er dette valgfritt. Jeg bruker å lage brett, men mest fordi det er en praktisk måte å stryke på for meg, sier Nilsen. Hun sier man ikke bør bruke strykespray, siden det kan få broderiene på skjorta til å gulne.

Et annet tips til menn med bunad, er å være nybarbert, så slipper man å få gnagsår på halsen på grunn av skjeggstubber som gnir seg mot skjortekanten - eller at skjeggstubbene sliter unødvendig på broderiene.

Bruk bukseseler

– Bunadsbukser sitter ofte litt høyere i livet enn en vanlig bukse, så jeg anbefaler at man bruker bukseseler slik at buksen sitter pent, sier Hege-Therese Nilsen i Norsk Husflidslag. I tillegg anbefaler hun at man kikker på videoer på nett om hvordan man knyter hosebåndene (sokkebåndene).

Behold jakka på

Camilla Rossing anbefaler at menn beholder jakka på under formelle sammenkomster.

– Vi ser at en del menn kaster jakka når de bruker bunad, men under formelle sammenkomster, som i et bryllup eller i en konfirmasjon, bør man beholde jakka på under seremonien og helst til det formelle programmet er over, anbefaler hun.

Hva med hodeplagg, som en hatt. Må man bruke det om det hører med til bunaden?

– Nei, man må ikke. Hodeplagg er frivillig, men menn med bunad og tilhørende hatt er jo kjempefint, sier Rossing. Hun sier at noen bunader også har andre typer hodeplagg, som luer.

Hvordan vet man om bunaden man bruker har hatt som tilbehør?

– Det beste her er å ringe en lokal Husflid-butikk eller en lokal bunadsprodusent som kjenner bunadstypen og tradisjonen og høre hva de sier, anbefaler Rossing.

Ytterjakke og bunad

Hva med regn og kulde. Er det lov å bruke jakke eller frakk sammen med en mannsbunad?

– Vadmelstoffet bunaden er laget av tåler mye, men plaskregner det er en svart paraply å foretrekke. Er det kaldt, så har de færreste herrebunadene et ytterplagg eller vinterplagg som hører til, men er det kaldt så må man ta det man har, sier Rossing.

– I gamle dager brukte man ulveskinnspels, men det er jo ikke så mange som har i dag, sier Rossing. Pels er også litt «ut» i enkelte kretser, men om man har en gammel ulveskinnspels på loftet etter bestefar som er pen, så må den være lov å bruke, sier Rossing.

Kniv og bunad

Mange går med kniv til bunad. Hvordan vet man om det hører til eller ei?

– Her er det ingen regler og det varierer litt om det hører eller ei. Kniv er ikke noe man må ha, men noen ønsker det. Et tips er å sjekke med en lokal bunadsprodusent for å finne ut hva som er vanlig for din bunad, sier Rossing.

17. mai-sløyfe og bunad

– Kan man feste 17-mai-sløyfe på en herrebunad?

– Mange sier at man ikke trenger mer pynt når man går i bunad, men om man ønsker å henge på seg en sløyfe så går det helt fint, sier Rossing.

Bunad og alkohol

Det er jo alltid enkelte som feirer litt for mye på 17. mai. Bør man unngå å være ruset i bunad?

– Det er jo litt morsomt, for i eldre tider var det jo ikke uvanlig å ta en ordentlig fest i bunad. Det er absolutt lov å feire i bunad, men siden bunaden ofte er det dyreste plagget man eier, så lønner deg seg nok å feire slikt at man ikke risikerer å ødelegge bunaden, sier Rossing.

Når bunaden er for liten

Hva gjør man når man to dager før 17. mai oppdager at bunaden har «krympet i skapet»?

– En bunad som er for trang er faktisk er større utfordring for menn enn for kvinner. På kvinnebunaden så er det lett å legge ned stakken og sy om, mens man har færre muligheter på mannsbunaden. Dersom det er lagt inn ekstra stoff i buksa og vesten, så kan man sy om. En jakke er som regel nesten umulig å sy om, siden det sjelden er lagt inn ekstra stoff og fordi det blir feil med armene om man utvider jakka, sier Rossing.

Hun anbefaler å sy om bukse og vest om det er mulig, mens man bør kjøpe en ny jakke om den er blitt for liten.

<b>GODE RÅD:</b> Hege-Therese Nilsen anbefaler at man unngår klokker med store metallremmer, siden de kan ødelegge broderiene på bunaden din.
GODE RÅD: Hege-Therese Nilsen anbefaler at man unngår klokker med store metallremmer, siden de kan ødelegge broderiene på bunaden din. Foto: Norges Husflidslag i Hordaland.

– En ordentlig skreddersydd mannsbunad skal sitte godt på kroppen, så det er heller ingen god idé å kjøpe for stor bunad, anbefaler Rossing.

Et siste tips fra Hege-Therese Nilsen er å unngå klokker med skarpe metallenker.

– Moderne klokker med store metallremmer «spiser» broderier. Bruk heller et lommeur til bunaden, anbefaler hun.

Slik oppbevarer og vedlikeholder du bunaden din

Hege-Therese Nilsen i Norsk Husflidslag i Hordaland gir deg oppskriften på hvordan du skal oppbevare og vedlikeholde bunaden din:

Bunadssko: Puss dem regelmessig og bruk en god krem beregnet for lærsko

Bunadssokker: Heng dem til lufting etter brukt eller vask dem for hånd. Alternativt bruk ullvask i maskin.

Bukse: Bruk en klesbørste for å fjerne støv, hår og eventuelt hår fra kjæledyr.

Jakke: Bruk en klesbørste for å fjerne støv, hår og hår etter kjæledyr. Puss knapper. Bruk et pussebrett eller et pappstykke, slik at du ikke søler sølvpuss på stoffet.

Skjorte: Vask etter bruk. Svette, deodoranter eller kremer kan sette flekker på skjorten. Unngå å feste søljer og mansjettknapper før disse er ordentlig tørket. Bruk gjerne en føner på disse. Selv små dråper sølvpuss vil lage sorte og stygge flekker på skjorten.

Har skjorten gulnet kan du forsøke å legge den i iskaldt vann, gjerne med isbiter, natten over. Hjelper ikke det kan du skylle den opp med vanlig vaskepulver for hvitvask. Husk å skylle godt, slik at all såpen blir borte. Man trenger ikke noe sterkere middel enn det. Et gammelt kjerringråd er å legge skjorten ut på snøen. Tørker du skjorten ute, så sørg for å ta den inn før den er helt tørr.

Flekker: Børst av eller bruk en fuktig klut med rent vann for å tørke av. Fungerer ikke det bør du levere bunaden til rens.

Hull: Gå til Husfliden eller en lokal syer om du ikke syr selv. Hege-Therese Nilsen sier at de aller fleste skader og rifter kan repareres.

Oppbevaring: Bunadsskjorten legger man nyvasket i et putevar eller tilsvarende. Bukse, vest og jakke henger man pent opp på en henger. Pass på at bunaden er helt tørr før du henger den bort. Fjern også eventuelle flekker før du henger bort bunaden. Bukse, vest og jakke bør henge i en egen bunadspose i bomull eller lerretstoff som er tett øverst. For å sikre mot møll, kan du kjøpe møllkuler laget av sedertre eller bruke en kleshenger av sedertre, en tresort som møll ikke liker. Det finnes også en urt, pors, som møllen hater, ifølge Nilsen. Hun forteller at mange lager seg egen pors-poser som de legger sammen med bunaden.

Hatt, sokker og smykker anbefaler hun at man oppbevarer sammen på en fast plass, slik at man slipper å lete etter tilbehøret hver 17. mai.

Smykker: Pusses i god tid før de skal brukes og tørkes godt. Sølvpuss setter stygge flekker på klærne. Pusser man smykkene rett før de skal brukes, så anbefales det å bruke hårføner for å sikre at det ikke ligger igjen små dråper inne i hulrom som kan sette flekker.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her