<b>SAKSØKES:</b> En blind mann har gått til søksmål mot Playboy.com da de ikke har gjort nettsiden brukervennlig for personer som har synshandikap.
SAKSØKES: En blind mann har gått til søksmål mot Playboy.com da de ikke har gjort nettsiden brukervennlig for personer som har synshandikap. Foto: Faksimile/Playboy.com

Internett

Blind mann saksøker Playboy

Mener magasinet ikke tilrettelegger for personer med synshandikap.

Publisert Oppdatert

Playboy er et av verdens mest kjente magasiner og kanskje best kjent for å trykke bilder av lettkledde damer, damer i undertøy og nakne damer. Selv om de aller fleste assosierer bladet med nettopp vakre kvinner, er det faktisk noen der ute som hevder hardnakket at de kjøper magasinet for artiklenes skyld. Nå ser det faktisk ut til at amerikanske domstoler endelig må ta stilling til den påstand.

En amerikansk mann ved Donald Nixon, saksøker nå Playboys nettsted Playboy.com og Playboyshop.com for å ikke være tilrettelagt for blinde og svaksynte. Det skriver The Wrap.

Ifølge søksmålet, som er levert inn til domstolen i New York, «kan ikke blinde og svaksynte personer nyte nettsidene på lik linje med personer uten synshandicap». Dixons søksmål viser til at Playboys nettside ikke er kompatibel med såkalte skjermleser, et dataprogram som hjelper blinde og svaksynte med å få tilgang til informasjonen som står på diverse nettsider. Søksmålet hevder magasinet dermed bryter med anti-diskriminerings lovverket i USA, skriver CBS News. Det er ikke oppgitt hvor mye i en eventuell kompensasjon Dixon ber om.

Ikke første gang

Playboy har enda ikke kommentert søksmålet, men nyheten gikk som en het potet på sosiale medier etter det først ble omtalt i begynnelsen av desember. Etter å ha gått tom for vitser om at det faktisk eksisterer noen der ute som kjøper magasinet kun for artiklenes skyld, var det flere som påpekte at søksmålet belyser et problem og utfordringer personer med forskjellige handikap møter i hverdagen.

Dette er heller ikke første gang noen går rettens vei for å endre praksis.

<b>IKKE OPTIMALT:</b> Nå avdøde Playboy-grunnlegger Hugh Hefner fikk aldri optimalisert playboy.com for blinde og svaksynte. Det får magasinet nå muligens svi for i det amerikanske rettsystemet.
IKKE OPTIMALT: Nå avdøde Playboy-grunnlegger Hugh Hefner fikk aldri optimalisert playboy.com for blinde og svaksynte. Det får magasinet nå muligens svi for i det amerikanske rettsystemet. Foto: Getty Images

Insider skriver at Kylie Jenner og hennes kosmetikkselskap, Kylie Inc, ble i 2017 dratt inn for retten med lignende påstander som Dixon retter mot Playboy. Pussig nok ble Jenners halvsøsken Kim, Khloe og Kourtney Kardashian og deres klesbutikk, DASH, saksøkt i 2016 for ei heller å tilrettelegge nettsiden for kunder med synshandikap.

Utgis med punktskrift

Skulle Dixon ikke nå frem med sitt søksmål, skriver Brobible at det er mulig å få tak i print-utgaven av magasinet med punktskrift.

Det er det amerikanske offentlige som finansierer Playboy for personer med synshandikap, noe de har gjort siden 1970-tallet. I 1985 forsøkte konservative republikanere i kongressen å stoppe den offentlige støtten til spesialutgaven da de syntes det var uhørt at skattepenger skulle brukes på å produsere «pornografi». Det likte det amerikanske blindeforbundet dårlig. De gikk til sak mot staten og vant, noe som gjør at en printutgave med punktskrift utgis den dag i dag.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her