FARGE PÅ PASS: Et rødt pass signaliserer makt, folk flest har blå pass mens svart pass er verdens mest sjeldne. Og det er ikke tilfeldig at muslimske pass ofte er grønne ...
FARGE PÅ PASS: Et rødt pass signaliserer makt, folk flest har blå pass mens svart pass er verdens mest sjeldne. Og det er ikke tilfeldig at muslimske pass ofte er grønne ...

Pass

Blått, grønt, svart eller rødt pass? Dette betyr fargen på passene våre

Rødt pass, grønt pass, svart pass og blått pass. Det finnes bare fire passfarger - vet du hvorfor ditt pass er rødt?

Publisert

Forskjellige land kan gå for ulike fargenyanser - det lyseblå afghanske passet skiller seg for eksempel fra det amerikanske mørkeblå - men det finnes fire hovedfarger på pass verden over:

Blått, rødt, svart og grønt.

Kanskje litt overraskende følger ikke fargen på passene et bestemt system, men det er langt fra tilfeldig heller. Geografi, politikk og religion spiller sentrale roller.

Nettsiden Travel + Leisure har sett nærmere på hva de forskjellige fargene symboliserer.

Blått pass

Blå er den vanligste passfargen i verden. Hele 77 land har blå pass. De er særlig vanlige i Sør- og Mellom-Amerika.

Landene som er medlem av  Caribbean Community and Common Market (Caricom) - eller Det karibiske fellesskap på norsk benytter seg av denne fargen. Det samme gjør Mercosur-landene Brasil, Argentina, Paraguya, Uruguay og Venezuela.

Det amerikanske passet ble blått først i 1976, for å matche fargen i flagget. Før den tid har USA gått gjennom både rødt, grønt og svart pass, sier markedssjef Hrant Boghossian i Passport Index til nettsiden Travel + Leisure.

RØDT = MEKTIG: Det norske passet gir visumfri tilgang til 160 land, og er med det verdens 5. mektigste pass.
RØDT = MEKTIG: Det norske passet gir visumfri tilgang til 160 land, og er med det verdens 5. mektigste pass. Foto: Lars Wærstad (Side3)

Rødt pass

De røde passene benyttes i 68 land, og er verdens mektigste pass, ifølge oversikten til Passport Index. Det vil si at passene gir tilgang til flest land.

De røde passene brukes av land knyttet til EU og Storbritannia, tidligere medlemmer av Warszawapakten, en del tidligere kommunistiske land i Asia samt enkelt Sør-Amerikanske land som Bolivia, Colombia, Ecuador og Peru.

Det singaporske passet regnes for å være verdens mektigste og gir automatisk innreisetillatelse til 164 land. Sør-Koreas (grønne) pass kommer på 2. plass med 163 land. Tyskland og Japan deler tredjeplassen med tilgang til 162 land.

Norge hadde tidligere verdens 3. mektigste pass, men er nå dyttet ned til 5. plass etter Sverige og Danmark på 4. plass. Det betyr at vi har visumfri tilgang til 160 land.

Grønt pass

Grønne pass benyttes i 43 nasjoner, og er særlig vanlige i muslimske land. Grønn har stor betydning i Islam, og sies å ha vært profeten Muhammads favoritt. Paradis i koranen beskrives som et sted hvor folk bærer grønne klær av fin silke.

De grønne passene benyttes også av land i De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap, inkludert Nigeria og Senagal.

Svart pass

Svarte pass er verdens mest sjeldne. Kun ti land, inkludert New Zealand og Kongo, benytter seg av denne fargen. De ti landene er forbundet verken av fellesskap eller geografi.

Boghossian påpeker at det selvsagt er sammenhenger mellom passfarger, men at pass symboliserer mer enn bare økonomiske og geopolitiske bånd.

- Vi glemmer at passene tilhører mennesker. For noen er de hindre, for andre en rett til fri ferdsel.

Både Afghanistan og USA har for eksempel blå pass, men afghanere har et av verdens minst mektige pass med fri tilgang til kun 25 land. Amerikanere kan uten visum reise til 160 land.

Dette er en oppdatert versjon av en artikkel tidligere publisert på Side3.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.