KOMMER TIL OSLO: Den amerikanske komikeren og satirikeren Bill Maher kommer til Oslo 27. mai. Her fra stand up-scenen i USA.
KOMMER TIL OSLO: Den amerikanske komikeren og satirikeren Bill Maher kommer til Oslo 27. mai. Her fra stand up-scenen i USA. Foto: (HBO Press)

Intervju

Bill Maher: - Herregud, så mye bedre verden ville vært uten religion

Møt mannen halve USA hater.

Publisert

Bill Maher er kjent som en av USAs skarpeste tunger og er ikke redd for å sparke i alle retninger, enten temaet er politikk, religion eller krig. Han er mislikt av flere amerikanske politikere enn han klarer å telle, og Maher hevder selv at han ikke kan han hilse USA "god morgen" på Twitter før noen føler seg krenket.

Onsdag 27. mai står 59-åringen på scenen på et utsolgt Sentrum Scene i Oslo.

For politisk korrekthet

På telefon fra Los Angeles er det en komiker i godt humør som forteller at han begynner å bli lei all den politiske korrektheten som ser ut til å forfølge han uansett hva han prater om.

- Det første programmet jeg hadde på TV het faktisk "Political Incorrect", en tittel vi valgte for å kunne latterliggjøre all selvhøytideligheten og den politiske korrektheten vi mente eksisterte, og fortsatt eksisterer i dag. I mine øyne er politisk korrekthet kun et annet tegn på å velge følelser over sannhet. Å være følsom er vel og bra, men det burde ikke trumfe sannhet, og i USA har vi nådd det punktet hvor folk er så redde for å såre hverandre at sannheten drukner i all følsomheten. Andre ganger er en vits også bare en vits. Folk burde bare slappe av, sier Maher.

Folk er så redde for å såre hverandre at sannheten drukner i all følsomheten.

Den 59 år gamle komikeren burde vite hva han prater om. Hele Mahers humorkarriere er bygget på å "alltid fortelle sannheten" og gi tyn til personer og grupper han mener fortjener det. Erfaringen og Mahers velkjente humorstil til tross, New Jersey-mannen skaper fortsatt overskrifter.

Sosiale medier gikk blant annet banans i 2014, da Maher havnet i en opphetet diskusjon med skuespiller Ben Affleck på sitt eget TV-program "Real Time" på HBO. Temaet var islam og fundamentalister, og Affleck anklaget Maher blant annet for å være rasist etter komikeren sammenlignet religionen med mafiaen.

Senest i april fikk 59-åringen det igjen til å koke, da han spøkte om hvor like One Direction-stjernen Zayn Malik og Boston-bomberen Dzhokhar Tsarnajev er.

Responsen lot ikke vente på seg, og One Directions hylende fans startet underskriftkampanjer for å få Maher tatt av luften. Men en beklagelse nektet komikeren å komme med. Han bryr seg lite om folk som føler seg fornærmet over hans humor og synspunkter. 

Som Taylor Swift sier, "haters gonna hate".

- Det er ikke noe problem for meg. For det første hater cirka halvparten av USAs befolkning meg allerede, noe som er helt greit. Jeg bærer den æren som en medalje på brystet. Det gjør meg uansett mentalt forberedt på at de kommer til å hate hva jeg sier før jeg har sagt det. De er bare redde for at jeg gir dem sannheten. For det andre har vi et stort problem i USA med en stor gruppe mennesker som eksister på sosiale medier kun for å trakassere, mobbe og "trolle" andre. Jeg har derfor sluttet å lese Twitter-feeden min. Det ble for deprimerende, humrer Maher gjennom telefonen.

- Og jeg mener ikke deprimerende i den form av at jeg tar meg nær av hva disse idiotene lirer av seg, men heller det faktum at det var deprimerende å se hvor mange der ute som er så sinna og bitre over ingenting. Jeg blir helt trist av tanken.

ANGRER - PÅ NOE: Komikeren innrømmer at han angrer litt på noe av det han sier på scenen og TV-skjermen, men kritikken lever han godt med.
ANGRER - PÅ NOE: Komikeren innrømmer at han angrer litt på noe av det han sier på scenen og TV-skjermen, men kritikken lever han godt med. Foto: Frederick M. Brown (Getty Images)

- Føler du at du ofte blir feilsitert eller at vitsene dine blir tatt ut av kontekst?

- Jeg vil heller si at jeg føler med de personene som tar vitser mine ut av kontekst og blir fornærmet. Det er umulig for meg å spore hvor alle vitsene mine ender opp og hvordan folk tolker dem. Det er deres problem, ikke mitt, forklarer han.

- Angrer du noen ganger på det du sier?

- Ja, hver eneste fredag kveld etter vi har spilt inn "Real Time", sier Maher før han bryter ut i latter.

- Nei, men seriøst - det er klart jeg angrer. Solen har som oftest tittet frem på lørdags morgen innen jeg klarer å sovne. "Real Time" spilles og sendes direkte hver fredag, så gjennom hele natten går jeg igjennom i hodet mitt hva jeg har sagt, hvordan jeg ordla meg, burde jeg sagt noe annerledes og så videre.

- Men det er minimalt av programmet som er manus, og ettersom vi er direktesendt, har jeg ingen mulighet til å klippe ut eller spille inn ting på nytt. Ting er hva de er og selv om jeg angrer på deler, mener jeg kjernen av det jeg sier. Selv om kommentarene mine får meg sparket, humrer Maher, og sikter til noen kommentarer han kom med etter terrorangrepet 11. september. Komikeren kalte terroristene i flyene for "onde mennesker, men ikke feige". Ytringen førte til at "Political Incorrect" ble tatt av luften i 2002.

Frykter ikke IS

MISLIKER RELIGION: Bill Maher er en sterk motstander av all religion. I 2008 lagde han dokumentaren "Religulous" som skapte overskrifter i hjemlandet.
MISLIKER RELIGION: Bill Maher er en sterk motstander av all religion. I 2008 lagde han dokumentaren "Religulous" som skapte overskrifter i hjemlandet. Foto: (HBO Press)

Bill Maher vokste opp i et katolsk hjem i New Jersey på 60-tallet, men religion var aldri veien å gå for noen i Maher-familien. Faren, nyhetsredaktør og journalist, brøt blant annet med den katolske kirken grunnet deres syn på prevensjon.

Skepsisen til religion arvet sønnen og komikeren er i dag en stolt kritiker av all religion (han nekter selv å la seg sette i bås som agnostiker, ateist eller noe annet). Foruten politikk, henter komikeren mye av sitt materiale nettopp fra dette temaet. I 2008 lagde Maher blant annet dokumentarfilmen "Religulous". Dokumentarfilmen undersøker og latterliggjør de største religionene som eksisterer i verden i dag og skapte (som vanlig) overskrifter i hjemlandet. 

Selv drømmer Maher om en religionsfri verden.

- Herregud (pun intended red. anm.), verden hadde vært et så mye bedre sted å leve uten religion. Religion fører til så mye elendighet. Religion er vel det eneste som kan få relativt oppegående mennesker til å oppføre seg som galninger. Selvfølgelig, det eksisterer gale mennesker uten religion og her i USA har alle disse galningene våpen. Dette er dog noe helt annet enn de millioner av mennesker som ikke er medisinsk uberegnelig, men som kanskje burde blitt erklært det med tanke på at de tror på mytene religion tilbyr. Det er den massepsykosen religion fører med seg som er farlig, mener 59-åringen.

- Se bare på IS. De brenner mennesker levende i den tro at det de gjør er det rette og hva Gud ønsker. Hadde du gjort det alene, ville man låst deg inne og kastet nøkkelen. Men når det er en stor gruppe som utfører, handler og tror på det samme, så er man plutselig ikke gal. Det er jo helt sprøtt.

- Så burde verden frykte IS?

- Jeg er ikke bekymret for IS. For noen år tilbake var det Al-Qaida. Så var det Boko Haram. Snart er det vel en ny "trendy" terrorgruppe som dukker opp som vi burde frykte. Jeg er mye mer bekymret for klimaendringene i verden og utfordringene vi står overfor der. Uheldigvis er det for mange tafatte politikere i verden til å gjøre noe med dette problemet, mener Maher.

Ingen ekspert på norsk politikk

Politikerforakt har han mye av og han lover å slå fra seg når han står på scenen i Oslo 27. mai.

- Jeg har dessverre manglende ekspertise på norsk politikk, og jeg går utifra at dere har egne komikere som tar seg av de temaene mye bedre enn meg. Det jeg kan best er å komme til Norge og fortelle om USA på en morsom måte. Jeg er veldig kritisk til mitt eget land og jeg tror mange kan kjenne seg igjen i det på grunn av USAs posisjon i verden. USA er på veldig mange måter en idiotisk og blåst nasjon som er fullt av mennesker som ikke tenker. Se bare på alle amerikanerne som skriker om at vi er best i verden. Vi er langt fra best i verden. Vi scorer lavt på alle mulige internasjonale undersøkelser.

- Så hva hadde Bill Maher gjort dersom han var sjefen?

- Hehe. Godt spørsmål. Først og fremst ville jeg tatt penger og profittjaget ut av diverse nøkkelområder. Det er roten til alt ondt i Amerika. Alle mennesker er glad i penger til en viss grad, men amerikanere prioriterer det over alt annet. Hele det amerikanske samfunnet er gjennomsyret av jakten på profitt. Sykehus, fengsler, mediene og politikken må alle ha overskudd for å overleve og det fungerer ikke. Se bare på presidentvalget: det er ikke valg i USA før om ett og et halvt år, men allerede nå har et dusin personer annonsert sitt kandidatur i et forsøk på å samle inn penger til valgkampen. Ett og et halvt år før! Det er galskap. Og så ville jeg legalisert sammekjønnekteskap og marijuana, avslutter Maher.

Bill Maher står på Sentrum Scene 27. mai i Oslo. Tirsdag 26. mai kan du se en annen amerikansk komiker på Sentrum Scene, nemlig Seth Meyers.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.