Foto: JAXA

Verdensrommet

Dette er de første bildene noensinne tatt på en asteroide

Historiske bilder tatt i verdensrommet.

Publisert Oppdatert

For første gang i historien har en romsonde landet på en asteroide.

Det er Japans Hayabusa 2 som skrev seg inn i historiebøkene for en drøy uke siden. Nå har den sendt flere bilder tilbake til nysgjerrige og forventningsfulle astronomer på jorda.

Asteroiden som blir besøkt heter Ryugu og befinner seg hele 280 millioner kilometer unna jorda. Til sammenligning er Mars kun 56 millioner kilometer unna oss, når den røde planeten er på sitt nærmeste (avstanden fra dag til dag avhenger av hvor den er i banen sin rundt sola, sammenlignet med banen til jorda).

Ryugu er en kilometer i diameter og oppfattes som en potensiell trussel for mennesker. Banene til jorda og asteroiden går nemlig relativt tett opp mot hverandre.

Les også: Parker Solar Probe er på vei mot sola. Men hvorfor smelter den ikke?

Denne bildeserien er tatt av Rover-1b mens den hoppet i lufta.
Denne bildeserien er tatt av Rover-1b mens den hoppet i lufta. Foto: JAXA

Den må derfor undersøkes. To små, fjernstyrte biler er blitt skutt ut av romsonden og kjører nå rundt på asteroiden. Disse veier bare en drøy kilo hver og kan ta sats og hoppe, som man kan se på bildene under.

Tvillingbilene heter Rover-1a og Rover-1b. Sammen er de på en reise inn i det ukjente og har fått det viktige oppdraget å kartlegge Ryugu.

I tillegg til å ta bilder og undersøke den visuelt, kan bilene måle temperaturen på den store steinen. Planen er å ta med seg materiale fra asteroiden hjem til jorda for å undersøke det nærmere her.

http://natgeonorge.s3.amazonaws.com/2018/10/Animation_of_Hayabusa2_orbit.gifDenne gifen viser jordas, romsondens og asteroidens baner rundt sola det siste året. Lilla: Hayabusa 2. Grønn: Asteroiden Ryugu. Blå: Jorda. Gul: Sola

Det er flere store spørsmål som astronomene håper at Hayabusa 2 kan gi svar på. For eksempel: Hvor kommer vannet på jorda fra? Hvordan ble alt sammen til?

På tross av størrelsen er bilene fullpakket med teknologisk utstyr. De er utstyrt med kamera, infrarødt mikroskop, et radiometer (som måler strålingsintensitet) og et magnetometer (som måler styrken og retningen til magnetfeltet rundt instrumentet).

Les også: Denne merkelige planeten løper løpsk

Prosjektet skal vare i et drøyt år, og etter planen skal romsonden begynne reisen tilbake til jorda i desember til neste år. Etter tidsplanen vil hjemreisen ta ett år.

Dette bildet av asteroiden Ryugu ble tatt 64 meter over overflaten. Bildet er tatt av romsonden, ikke bilene på asteroiden.
Dette bildet av asteroiden Ryugu ble tatt 64 meter over overflaten. Bildet er tatt av romsonden, ikke bilene på asteroiden. Foto: JAXA
Disse bildene viser hvor på asteroiden bildet over ble tatt.
Disse bildene viser hvor på asteroiden bildet over ble tatt. Foto: JAXA

Denne artikkelen ble først publisert på Natgeobloggen.no. Les også:

Er dette tidenes første tegneserie?

Giraffens flekker går i arv fra mor til kalv

Golden retriever reddet livet til babykoala

Forskerne legger ikke merke til haien rett over hodene deres

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her