Foto: John Moore (Getty Images)

Bare en slurk øl er nok

Glad i øl? Dette er artikkelen for deg.

Publisert

Ah, øl.

Det har gledet mennesket i over ti tusen år.

Og nå har forskere funnet nok en grunn til å nyte den gylne drikken, slik vi ser det.

Forskere har funnet ut at bare en ørliten slurk øl kan føre til gledesrus i hjernen

Det skriver Smithsonian-bloggen «Surprising Science».

Vitenskapen har lenge visst at grunnen til at alkohol fremkaller behag, er at berusning utløser «belønningsdopet» dopamin i hjernen. Men resultatene til en gruppe forskere ved Indiana University viser at bare smaken av øl alene kan frigjøre nevrotransmitteren i løpet av minutter.

Foto: (Thinkstock.com)

De ølnysgjerrige forskerne sprutet 15 milliliter øl på tunga til 49 menn, og målte hva som foregikk i hjernen.

Effekten var betydelig.

Da mennene smakte øl, frigjorde hjernen mye større mengder dopamin sammenliknet med annen drikke, som vann og brus.

Hvor mye dopamin som ble frigjort, viste seg heller ikke å være tilfeldig. Personer som hadde en familiebakgrunn med alkoholisme, hadde høyere dopaminnivå sammenliknet med resten av gruppa. Stordrankere, som ikke hadde alkoholisme i familien, hadde imidlertid normale nivåer. Forskerne tror det kan hjelpe med å forklare hvorfor det er dobbelt så stor sannsynlig for at personer med alkoholisme i familien blir alkoholikere selv.

Å drikke med måte er med andre ord mer aktuelt enn noen gang. Alkoholrusen er ikke nødvendig for at hjernen vil gi deg en følelse av nytelse, om vi skal stole på forskerne. Det holder med smaken.

- Drikk tre øl om dagen, menn

Andre forskere hevder sogar at øl ikke bare er godt, øl er så sunt at du med fordel kan drikke tre glass om dagen.

Funnene ble lagt frem på den internasjonale konferansen «Øl og ernæring» som ble arrangert på Universitetet i København i mai 2012. Konferansen ble besøkt av flere av verdens ledende forskerne på området, skriver nettsiden Videnskab.dk.

I rapporten står det svart på hvitt: Øl kan forebygge hjerte- og karsykdommer, diabetes, høyt blodtrykk og senke risikoen for knokkelskjørhet.

Og det er bare noen av konklusjonene.

Men, for det er jo alltid et men, rapporten er nøye med påpeke at det er et moderat inntak som gjelder, og en bør heller ikke være for ung.

Slik skal du drikke øl på den sunne måten, ifølge forskerne:

  • Drikke moderat, altså én til to enheter om dagen i forbindelse med et sunt måltid. Menn kan imidlertid drikke én til tre enheter.
  • Ha en jevn drikkefrekvens, og spre ølinntaket utover uken. Altså ikke bælme alt lørdag kveld.
  • Ikke være ung.
  • Generelt holde seg under 14 enheter for kvinner og 21 enheter for menn i uken.
  • Ikke drikke flere enn fem enheter tett på hverandre, for eksempel på én kveld.

Det bør nevnes at det ikke er alle forskere som er hundre prosent enige i disse konklusjonene. En av festbremsene er cand. scient i human ernæring Per Brændgaard, som hevder man kun kan drikke én enhet annen hver dag for å dra fordeler i forhold til hjerte- og karsykdommer.

Øl gjør menn smartere

Her på Side3 er vi glad i øl, og har demonstrert det med en rekke artikler om den herlige, leskende, gylne drikken. Og, viser det seg, vitenskapelige studier slår fast gang på gang at øl er ikke bare godt, det er sunt også.

Så sent som i april fant en gruppe forskere fra Illinois-universitetet i Chicago, ut at øl gjør menn smartere, skriver avisen New York Daily News.

I studien fant forskerne ut at menn med et par øl innabords var bedre på å løse hjernetrimoppgaver enn menn som var helt edru.

40 menn deltok i forsøket. Det ene halvparten fikk drikke to halvlitere, de andre 20 fikk ingenting. Så fikk gruppen oppgaver hvor de fikk tre ord og skulle komme på et fjerde som passet til de andre ordene. «Ost» kunne for eksempel passe sammen med «gauda», «sveitser» og «cottage».

Resultatet? Mennene som drakk øl klarte å løse 40 prosent flere av oppgavene enn den edru gruppen. Øldrikkerne klarte også oppgavene på kortere tid. I gjennomsnitt brukte de 12 sekunder per oppgave, mens de edru brukte i snitt 15,5 sekunder.

- Vi fant ut at folk med en alkoholpromille på 0,7 var dårligere på hukommelsesoppgaver, men var bedre på å løse kreative oppgaver, skriver psykolog Jennifer Wiley på nettsiden til Federation of Associations in Behavioral and Brain Sciences.

Hindrer ikke analytisk tenkning?

Hun mener resultatene av undersøkelsen peker i motsatt retning fra oppfatningen om at alkohol tåkelegger hjernen og hindrer analytisk tenkning.

- Vi har denne antakelsen om at evnen til å fokusere på ett problem eller å ha mye ekspertise er best når en skal løse problemer, men det er ikke nødvendigvis tilfelle. Innovasjon kan skje når folk ikke er så fokuserte. Noen ganger er det bra å være distrahert, hevder hun.

Det kan jo forklare hvorfor alkoholikere som Ernest Hemingway og Charles Bukowski klarte å skrive sine berømte romaner ...

- Noen ganger kommer de virkelige kreative ideene når du drikker et glass vin til middagen eller tar en dusj, sier Wiley.

Foto: Alexander Hassenstein (Getty Images)

Bare skummet på toppen

Funnene til de danske forskerne og Jennifer Wiley er bare en halvliter i havet av forskningen som peker i samme retning.

Side3 skrev for en liten stund siden om at jevnlig alkoholforbruk kan være bra for hjernen. Et forskningsprosjekt som ble nylig presentert i fagtidsskriftet Neurology og på et seminar om øl og helse i Brussel tyder på moderat inntak av øl eller vin kan redusere risikoen for å utvikle demens.

Gjæren som brukes i bryggingen inneholder dessuten flere gode stoffer som ender i glasset. Stoffer som magnesium, selen, kalium, fosfor, biotin, vitamin B og antioksidanten Xanthohumol. Det er med andre ord ikke bare en dårlig unnskyldning når vi sier at det er mye god mat i godt øl.

Hyggelig lesning

De to designerne Ruxandra Isai og Casimir Lancaster i selskapet Belancio har kombinert sin lidenskap for øl med sin lidenskap for design, og trykket opp en plakat - såkalt infografikk - som tar for seg de mange fordelene med moderat ølkonsum.

Det er hyggelig lesning:

Foto: Infographic (Belancio)

Øl overgår for eksempel vann når du gjelder rensing av nyrene, og senker dermed risikoen for nyrestein. Øl inneholder også vitamin B6 som senker nivået av homocystein, en aminosyre som kan forårsake hjertesykdommer.

Videre kan de oppløselige fibrene hjelpe til med å regulere blodsukkeret, øl kan senke blodtrykket ved å utvide blodårene og bygg kan senke kolesterolnivået.

Foto: JAMES AMBLER (BARCROFT/BULLS)

Ølmage er en myte

Øl vil styrke både benbygningen og leddene i kroppen og kan til og med gjøre deg gladere ved å senke stressnivået. Innholdet av riboflavin og nikotinsyre har en søvndyssende effekt og kan dermed hjelpe deg med å sove.

Ølmage er et kjent begrep, men er samtidig en myte. Det er ikke ølet, som verken inneholder fett eller kolesterol, som gjør deg feit. Det er kaloriene i all type alkohol.

En av de desidert største fordelene med å drikke øl, er det imidlertid damene som har. Øl inneholder vitamin P, som har mange av de samme egenskapene som østrogen. Øl kan dermed være en slags naturlig hormonbehandling for kvinner i og etter overgangsalderen.

Designduoen ønsker ikke bare å opplyse om fordelene med å drikke øl. De vil selge informasjonen også. Dersom du synes de har gjort en god jobb, og kan tenke deg plakaten på veggen hjemme, kan du donere 75 dollar (465 kroner) på denne nettsiden, og få plakaten fritt sendt hjem til Norge.

Skål!

LES OGSÅ:

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her