TILBAKE: Aylar Lie er tilbake. Denne høsten kan du se henne i minst to store TV-produksjoner. Men det er ikke det som er det viktige.
TILBAKE: Aylar Lie er tilbake. Denne høsten kan du se henne i minst to store TV-produksjoner. Men det er ikke det som er det viktige. Foto: Rolf-Ørjan Høgset (Side3)

Intervju

Aylar Lie: - Jeg er ferdig med å være klovn

INTERVJU: Side3 møter Aylar Lie.

Publisert

Aylar. Det er noe spesielt med dette navnet, noe som umiddelbart trigger en interesse et sted i hodet.

Hun er en av Norges mest omtale kjendiser og har preget norsk sladderpresse på godt og vondt de ti siste årene. Fra skandaledronning til favoritt i beste sendetid på lørdagskvelden, man må ha levd i en iglo på Grønland de siste årene for og ikke ha fått med seg navnet Aylar Lie på et eller annet tidspunkt i moderne, norsk mediehistorie.

Men hvem er denne mystiske, vakre kvinnen egentlig?

- Nei, hvem er Aylar? Hehe. Hmm. Dette var vanskelig. Hvem er jeg? Nå synes jeg du begir deg ut på de dype spørsmålene, humrer Aylar Lie til Side3.

30-åringen sitter hjemme ved stuebordet i leiligheten på Oslos beste vestkant. Hun har bydd på kaffe og te, og sitter nå ulastelig antrukket i svart skjørt og svart bluse – full av hundehår. Hennes små følgesvenner Amada og Siba løper rundt i leiligheten uaffisert av det er fremmedfolk i huset.

Aylar er litt mer reservert. Hun innrømmer at hun er litt skeptisk til å la seg intervjue. Hun har brent seg på norske journalister utallige ganger før.

- Det er noen få som skiller seg ut. La oss håpe at du er en av de hyggelige, smiler hun.

Miljøskadet

Ja, så var det denne fortiden. Aylar nekter å prate om det. Hun føler saken er død og begravet. Noe dumt som hendte for mange år siden og som det ikke er verdt å dra opp igjen hver gang hun stiller opp foran kameraet.

Hennes første år i rampelyset er noe hele Norge har lest nok om og noe alle sikkert er lei av nå.

- Jeg orker ikke å gi det noe mer fokus. Jeg er ikke tjue år lenger, men tretti.  Hverken tiden, livet eller tyngdekraften har stoppet meg i å gå videre med livet. Jeg tror vi alle har godt av å lære seg å leve i nuet med fokuset rettet fremover, sier hun bestemt.

Med ti år på CV-en som en av Norges mest omtalte kjendiser har Aylar sett og opplevd alle aspekter av det norske underholdningsmiljøet.

Hun forteller om en verden av egoisme, overflatiske holdninger og selvopptatthet.

DET STORE INTERVJUET: I serien "Det store intervjuet" kommer leserne tettere inn på noen av Norges største profiler. Side3-journalist Adrian Møller Haugan møter Aylar Lie hjemme hos kjendisen i Oslo.
DET STORE INTERVJUET: I serien "Det store intervjuet" kommer leserne tettere inn på noen av Norges største profiler. Side3-journalist Adrian Møller Haugan møter Aylar Lie hjemme hos kjendisen i Oslo. Foto: Rolf-Ørjan Høgset (Side3)

- Dersom du kunne valgt igjen ville du heller hatt et vanlig, normalt liv utenfor rampelyset?

- Absolutt. Jeg har enda ikke møtt en kjendis som ikke er blitt miljøskadet.

- Miljøskadet?

- Ja, rett og slett. Man blir ganske miljøskadet, alle sammen, på en eller annen måte. Enten du er idrettsutøver, artist, skuespiller, underholdningsvert på et eller annet vis, så ... La oss bare si at vi er noen rare skruer.

-Det er mange rare skruer i det norske kjendismiljøet?

- Av dem jeg har møtt, så er det veldig mange. De aller fleste er ekstremt selvsentrerte og tror verden sirkulerer rundt dem. Nei, jeg skal ikke prate om dette her. Jeg kommer bare til å provosere så jævlig mange, så jeg skal holde kjeft. Vi skifter tema. Det er fristende å sladre litt, men jeg orker ikke lage kvalm, sier Aylar og ler det vekk, før hun legger til:

NYE MÅL, BAK KAMERA: - Jeg har stor respekt for de som ønsker å holde seg bak kamera. Det er et fornuftig og godt valg, sier Aylar.
NYE MÅL, BAK KAMERA: - Jeg har stor respekt for de som ønsker å holde seg bak kamera. Det er et fornuftig og godt valg, sier Aylar. Foto: Rolf-Ørjan Høgset (Side3)

- Når du lever et vanlig liv i tillegg og så kommer tilbake til rød løper, så innser du hvor dødfødt det er, forteller en tydelig oppgitt 30-åringen.

- Så er det slitsomt å være kjendis?

- Ikke slitsomt, men meningsløst. Til tider slitsomt. Men jeg føler ikke at jeg er i posisjon for å klage over det. Jeg har jo sørget for å bli en offentlig person selv, men da var jeg ung og tenkte ikke på konsekvensene. Jeg ville valgt annerledes og heller levd et normalt A4-liv om jeg kunne valgt på nytt. Men sånn ble det ikke for meg.

Bråstopp

Fra å være fast innslag på fredagskvelden til nordmenn med lottobongen i hånden, har det vært stille fra Aylar de siste årene.

Det ble plutselig bråstopp.

Når Aylar ikke har vært synlig på TV-skjermen, har hun vært mye hjemme i leiligheten. Ofte i sengen.

- Jeg har vært i dårlig form i fire år og har kun vært i ok form de gangene jeg har vært synlig i media. Jo mer jeg har jobbet og presset selv, jo hardere har kroppen straffet meg og tvunget meg til sengen. Da jeg pushet meg selv ble jeg enda dårligere.

Vi seere så det ikke, men da Aylar herjet på dansegulvet i «Skal vi danse» i 2010, herjet to atypiske lungebetennelser og kyssesyke kroppen hennes samtidig.

- Jeg har aldri klart å hente meg inn igjen etter det. Mistet alle kreftene og energien for å fungere optimalt. Jeg ville gjøre så utrolig mye, men var fanget i min egen kropp. Studier, jobb, trening og sosialt liv – jeg ble fratatt absolutt alt. Hodet var positivt og klar, men kroppen var sjanseløs. Jeg har fått en diagnose, men vil ikke gå inn på det, forklarer hun.

- Du har jo vært ute av rampelyset i noen år nå. Har du fått et annet perspektiv på kjendislivet?

- Absolutt. Jeg har stor respekt for de som ønsker å holde seg bak kamera. Det er et fornuftig og godt valg.

- Den eneste grunnen til at jeg fortsatt driver på med dette sirkuset er fordi jeg har levd av å være «Aylar» hele mitt voksne liv, og kan ikke stort annet. Det er derfor det også har blitt viktig for meg å gjøre andre ting, som for eksempel å ta en utdannelse.

Tiden utenfor manesjen og prioritering av andre ting har ikke ført til at Aylar er blitt glemt. Det fortsatt unge og gamle som kommer opp for å si hei når hun er på butikken, men mediebildet som er blitt skapt av 30-åringen fører til at hun oppfatter at noen kan ha en forutinntatt mening av henne.

- Ja, det skjer. Nå har jeg vært i rampelyset i ti år – på både godt og vondt. Jeg har gjort dumme ting i livet som mediene har elsket å skrive om, og det fører ofte til at leserne danner seg et inntrykk av meg som person basert på det de har lest. Jeg har heldigvis tatt flest gode valg, men har ikke fått noe særlig oppmerksomhet. De som har fulgt meg i mange år kan ofte tro at de kjenner meg. For eksempel opplever jeg ofte å treffe helt ukjente personer som gjerne vil slå av en prat, men ofte er det personer som går forbi meg på gaten og sier «hei» uten å vite helt hvor de har meg fra. I det øyeblikket blir jeg ganske forvirret selv og hilser tilbake, men undrer samtidig på hvorfor hun eller han sa hei. Vi er jo ikke så flinke til å snakke med fremmede på gata som amerikanere akkurat. Så jeg tipper de har sett meg på TV eller i avisen.

Jeg har gjort dumme ting i livet som mediene har elsket å skrive om, og det fører ofte til at leserne danner seg et inntrykk av meg som person basert på det de har lest.
Aylar Lie

- Plager det deg?

- Nei, nei. Jeg synes bare det er morsomt. I hvert fall når det er eldre mennesker. De er alltid så blide og hyggelige.. De er nok i grunn totalt uinteressert i meg som person, men hilser fordi de husker meg kanskje fra «Skal vi danse» eller «Eurojackpot». De er nok ikke like interessert i hverken pokerspilling eller «Kompani Karlsen». Det er merkverdig flere eldre enn unge som hilser, humrer Aylar.

- Får du mange negative tilbakemeldinger?

- Nei, det er bare dere journalister som tror det. Det var faktisk en annen journalist som stilte meg samme spørsmål for ikke så lenge siden. Nei, folk er kjempehyggelige. Hvorfor skal jeg få negative tilbakemeldinger? Tvert imot så blir jeg overøst med ufortjent mye skryt og komplimenter, sier Aylar og smiler.

I dag ser Aylar annerledes på hva som er viktig for henne i livet.

- Før i tiden tok jeg alt i livet for gitt, og da spesielt helsen. Jeg husker godt den gangen en venn spurte meg om hvilken rekkefølge jeg ville plassere penger, familie og helse. 20 år gamle Aylar, da med god helse, satte opp rekkefølgen slik: først familie, så helse og til slutt penger. Jeg ønsket meg familie fordi jeg hadde alt for få av. I dag er det helt annerledes og noen vil kanskje være uenige med meg, men i dag ville jeg satt helse først. Er du alvorlig syk er det jammen ikke igjen noe overskudd til de rundt deg heller, mener Aylar.

- De siste årene med sykdom har også gitt meg mye dårlig samvittighet overfor venner og kjente. Jeg har måttet avlyse utallige avtaler på grunn av at jeg rett og slett ikke har orket å gjøre noe. Det mest frustrerende har vært at hodet vil, men kreftene har ikke tillatt det, legger hun til.

«Levende reklameplakat»

Å gi Aylar en arbeidstittel er en vanskelig jobb. 30-åringen arbeidet som alt fra modell til pokerambassadør. Selv har hun stor forståelse for problemet med å feste en merkelapp på henne – det har blitt mange forskjellige oppdrag gjennom årene.

JOBB: Kjendis, programvert, modell, pokerspiller? Det er ikke lett å gi Aylar en arbeidstittel.
JOBB: Kjendis, programvert, modell, pokerspiller? Det er ikke lett å gi Aylar en arbeidstittel. Foto: Privat

Den største og kanskje mest ukjente suksessen oppnådde hun som frontfigur i musikkvideoene til den svenske DJ-en «Basshunter» for noen år tilbake. DJ-ens musikkvideoer har blitt sett av over 300 millioner mennesker på Youtube og Aylar reiste verden rundt i forbindelse med samarbeidet, en suksess kanskje bare Ylvis-gutta kan vise til i norsk målestokk.

- Så hvilken yrkestittel vil du gi deg selv

- Nei, det er akkurat det da. Jeg skjønner jo at det kan være litt vanskelig å gi meg en arbeidstittel for ikke er jeg skuespiller, ikke er jeg sanger og ikke er jeg modell. Det siste jeg gjorde var å dele ut millioner på TV2. Jeg er i grunn bare en student og føler meg egentlig som en levende reklameplakat. Som oftest blir jeg brukt som trekkplaster eller ansikt utad enten det har vært for klær, spillselskap eller musikkvideoer. Jeg har utnyttet den spalteplassen og oppmerksomheten jeg har fått i mediene til å reklamere for mine samarbeidspartnere. Så ja, da er jeg jo en slags vandrende reklameplakat.

-Og det har du ingen problemer med?

- Nei, det går helt fint. Jeg mangler bare noen blinkede lamper til å pynte meg selv med, så er jeg der.

Nå er «den levende reklameplakaten» klar for å komme seg tilbake på skjermen. Denne høsten kan du se henne i «Masterchef» der hun konkurrerer med andre kjendiser på kjøkkenet. Hun skal senere også delta i «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis», til tross for at hun ikke er hva du vil kalle villmarksjel.

- Jeg kan være uforutsigbar og impulsiv. Jeg har ingen hemninger og er typen som hopper først og angrer etterpå dersom jeg krasjlander. Men jeg er mentalt forberedt på at «71 grader nord» vil bli beintøft. Men jeg vil gjøre så godt jeg kan og rekke å oppleve mest mulig. Når ellers vil jeg få en slik mulighet til å delta på noe så ekstremt og opplevelsesrikt? Jeg trengte ikke betenkningstid for å takke ja til å være med, selv om jeg aldri har vært på en telttur en gang, humrer Aylar.

ALVORLIG: Kjendislivet er ikke en dans på roser. Det har Aylar fått kjenne, bokstavelig talt, på kroppen.
ALVORLIG: Kjendislivet er ikke en dans på roser. Det har Aylar fått kjenne, bokstavelig talt, på kroppen. Foto: Rolf-Ørjan Høgset (Side3)

En misforståelse

Fremtid er det blitt. Aylar vil ikke bare være «Aylar» og har nå startet på psykologistudier på universitetet i Oslo. Det sirkulerte lenge et rykte om at hun hadde startet på medisinstudiet og skulle bli lege, men dette understreker hun er feil.

- Det har jeg jo aldri vært, så det er helt feil. Jeg har aldri gått legestudiet. Jeg gikk et årsstudium i medisin grunnfag på høgskole. I dag studerer jeg psykologi, men jeg vet fremdeles ikke hva jeg har lyst til å arbeide med i fremtiden. Men jeg er nysgjerrig på mennesker og menneskers adferd.

At det ble psykologi er ikke tilfeldig. Aylar forteller at hun gjennom hele karrieren har fått utallige henvendelser fra personer som har lurt på hvordan hun har klart å komme seg igjennom tøffe perioder i livet. Nå har hun lyst til å hjelpe andre.

- Jeg har så lyst til å hjelpe alle de som har henvendt til meg opp gjennom årene. Det er så ufattelig mange. Tidligere var Facebook-innboksen min proppfull av meldinger fra mennesker med forskjellige historier. Jeg tenkte ofte at det kunne være noe å hjelpe disse menneskene, Men valgte å la være fordi jeg ikke er fagkyndig. Det er mye hyggeligere å kunne hjelpe noen dersom man har kunnskapen og erfaringen man trenger for å kunne gi gode råd. Jeg kan ikke gi andre råd kun på bakgrunn av mine egne erfaringer. Mange spør hvordan jeg har klart meg gjennom tøffe perioder i livet og imot alle odds, men det finnes ikke noe fasitsvar her. Alle har forskjellige utgangspunkt og historier – så det som funket for funker nødvendigvis ikke for deg

- Så hvordan har du klart å komme deg igjennom tøffe perioder i livet?

- Det har jeg ikke lyst til å snakke om. La oss bare si at jeg er en viljesterk person.

DYREVENN: Aylar har hundene Amada og Siba. Psykologistudenten engasjerer seg sterkt i diverse dyrevernsaker. Blant annet var hun svært kritisk til kineserens behandling av hunder under hundefestivalen i den kinesiske byen Yulin. Hvert år slaktes og spises flere tusen hunder under festivalen. Til Nettavisen i juni reagerte Aylar sterkt på behandlingen dyrene måtte gå igjennom før de ble tilberedt.
DYREVENN: Aylar har hundene Amada og Siba. Psykologistudenten engasjerer seg sterkt i diverse dyrevernsaker. Blant annet var hun svært kritisk til kineserens behandling av hunder under hundefestivalen i den kinesiske byen Yulin. Hvert år slaktes og spises flere tusen hunder under festivalen. Til Nettavisen i juni reagerte Aylar sterkt på behandlingen dyrene måtte gå igjennom før de ble tilberedt. Foto: Rolf-Ørjan Høgset (Side3)

Ferdig som klovn

Livet som festjente på rød løper er forbi. Nå trives Aylar best i sofaen med kjæresten Kris Robberstad eller over en bedre middag hjemme med gode venner. I februar fylte hun 30 år, men noe «30-års krise» er det ikke snakk om. Hun er faktisk meget komfortabel med den «nye» alderen.

- Livet begynner først nå. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg ikke kunne tenke meg å være 20 år igjen.

- Hvor forskjellig er 20 år gamle Aylar og 30 år gamle Aylar?

- Jeg føler at nå har brikkene i livet mitt falt veldig på plass. Jeg er uredd, vet hva jeg vil ha og hva jeg setter pris på... Jeg er trygg, trygg på meg selv og på de som er mine nærmeste. Jeg føler meg bare sterkere. Mentalt sterkere. Jeg er mye roligere, faktisk. Jeg har fått en slags indre ro og er veldig lykkelig. Da jeg var 20 år hadde jeg ingenting på plass, var usikker og hadde et ekstremt oppmerksomhetsbehov. Men det har jeg vokst fra meg. Jeg bryr meg ikke om de små detaljene lenger, som utseende og mote. Når du er ung så er det, spesielt i den bransjen jeg har vokst opp i, så utrolig mye press. Hvem du er, hvem kjenner du, hvilken bydel du kommer fra, hva slags klær du bruker, hvor vesken din er og så videre. Men hvem bryr seg egentlig? Hvem bryr seg egentlig? Det er vel bare andre jenter? Gutter bryr seg overhode ikke – de følger ikke med på mote og bryr seg ikke om hvilket merke det er på klærne dine. Jeg er personlig svak for designvesker og sko, men da kjøper jeg det fordi jeg selv tiltrekkes av designet og synes det er lekkert, ikke fordi det er mote og «in» der og da. Jeg har aldri brydd meg om mote faktisk og har aldri kjøpt et moteblad. Aldri! Det hender jeg blar i slike blader når jeg er hos frisøren, men det kjeder meg. Jeg er også opptatt av å ta vare på meg selv og følge meg fin, men det klarer jeg fint uten å bli revet med på motebølgen Jeg kjøper klær, sko og vesker som jeg synes er lekre uavhengig om det er mote eller ikke. Det gjorde jeg ikke for ti år siden. Da prøvde jeg å følge strømmen. Dessuten er jeg mer avslappet og komfortabel med meg selv som 30-åring versus 20-åring.

Dersom jeg fortsatt er i rampelyset om ti år, så er det som fagperson og ikke som medieklovn. Jeg er ferdig med å være klovn.
Aylar Lie

- Blitt mer fornøyd med deg selv?

- Ja, rett og slett. Jeg er ikke lenger opptatt av å bli akseptert eller gi noen forklaring og unnskylde meg for valg jeg har tatt i livet. Nå gir jeg faktisk blaffen... Jeg kommet til et punkt i livet der jeg tenker at dersom noen ikke liker meg, så får det være. Du kan ikke bli likt av alle. Slik var det ikke før. Jeg ønsket å unnskylde meg og forklare for å få forståelse. Jeg ville bli likt og sett av alle. Det har jeg lagt helt fra meg.

Med fortiden bak seg, nye studier på gang og en ny runde på TV-skjermen smiler livet til Aylar. Men å spå fremtiden synes hun er vanskelig.

- Hvor ser du deg selv om 10 år?

- Hehe. Det var faktisk noen som spurte meg om det da jeg var 20 år og da svarte jeg «Når jeg er 30 er jeg gift, har barn, A4-jobb og lever et familieliv». Jeg bommet jo på alt, så vi får prøve på nytt: «Når jeg er 40 er jeg gift, har barn, lever et familieliv og er ferdig utdannet».

- Så ingen videre karriere i rampelyset?

- Nei, det vil jeg ikke. Jeg har veldig lyst og det er viktig for meg å bli ferdig med en utdannelse som kan gi meg en jobb og trygghet og som ikke har noe med rampelyset å gjøre. Akkurat for øyeblikket er det veldig greit, og jeg stiller opp litt her og der. Dersom jeg fortsatt er i rampelyset om ti år, så er det som fagperson og ikke som medieklovn. Jeg er ferdig med å være klovn.

Intervjutiden begynner å nærme seg slutten. Nå som Aylar er tilbake på skjermen, kombinert med studier, er det mange som vil ha tak i dama. Vi rekker dog et siste spørsmål.

- Så hvem er Aylar?

- Hehe. Nei, det var det da. Du kan skrive «Aylar er en asosial, men utadvendt og viljesterk person som brenner for dyrenes rettigheter og hater urettferdighet, avslutter Aylar.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.