Foto: JUSTIN SULLIVAN (AFP)

Apple: Norsk dato klar for iPhone 5S

Den er ikke mange dager unna.

Publisert

Da Apple avduket toppmodellen iPhone 5S og budsjettmodellen iPhone 5C den 10. september, var det kun et lite utvalg land som fikk en konkret lanseringsdato.

For mindre markeder - som Norge - ble det kun annonsert at telefonen ville bli tilgjengelig før jul.

Vi fryktet altså at vi kunne vente helt til desember, men så lenge var det altså ikke snakk om.

Apple annonserte onsdag at iPhone 5S og iPhone 5C lanseres i Norge den 25. oktober 2013.

- Apple annonserte i dag at iPhone 5s og iPhone 5c vil bli tilgjengelig i Norge, Italia, Russland, Spania, og over 25 andre land fredag 25. oktober, heter det i pressemeldingen.

7600 kroner for full pakke

Selskapet opplyser videre at iPhone 5s blir tilgjengelig i gull, sølv og stellargrått med en anbefalt utsalgspris på kr 5790 for modellen på 16 GB, kr 6690 for modellen på 32 GB og kr 7590 for modellen på 64 GB.

iPhone 5c er tilgjengelig i blått, grønt, rosa, gult og hvitt med en anbefalt utsalgspris på kr 4890 for modellen på 16 GB og kr 5790 for modellen på 32 GB.

Etuier til iPhone 5s er tilgjengelig i beige, svart, blått, brunt, gult og rødt med en anbefalt utsalgspris på kr 329 og etuier til iPhone 5c er tilgjengelig i blått, grønt, rosa, gult, svart og hvitt med en anbefalt utsalgspris på kr 249.

Apple stopper salget av dagens modell iPhone 5, mens 8 GB-modellen av iPhone 4S vil fortsatt være tilgjengelig for rundt 3290 kroner.

Alle priser er inklusiv merverdiavgift.

64 bit og fingeravtrykkleser

Da Apple avduket årest telefoner, var det med en rekke forbedringer i forhold til dagens iPhone 5. iPhone 5S er blant annet utstyrt med en raskere A7-prosessor og er den første telefonen i verden som ifølge Apple får «fullverdig 64-bits-arkitektur».

Apple hevder det meste du gjør på iPhone 5s skal bli raskere og bedre, fra å starte programmer og redigere bilder til å spille grafikkintensive spill – uten at det går ut over batterilevetiden.

For mange av oss tømmes batteriet på iPhone 5 innen dagen er omme, og kunne nok ønsket oss bedre batterilevetid - ikke den samme ...

Telefonen har også fått en ny databrikke med navnet M7.

Det er en tilleggsprosessor som avlaster A7-prossoren med å følge med på gyroskopet, kompasset og akselerasjonsmåleren, og baner vei for en rekke trenings- og helseapper.

En av de store og mest synlige nyhetene med telefonen en fingeravtrykkleser på hjemknappen.

Foto: Justin Sullivan (Getty Images)

- Å skrive inne en kode er altfor tungvint, halvparten av iphoneeierne bruker ikke kode, sa Apple under lanseringen av telefonen i september - og lanserte Touch ID.

Sensoren er 170 mikrometer tynn og leser fingeren din i en oppløsning på 500 ppi. Den registrerer i 360 grader, så du ikke må holde fingeren i en spesiell vinkel, og kan lære seg å godkjenne flere fingre. Sensoren er beskyttet av en safirglass.

- Du bare tar på hjemknappen og telefonen låser seg opp. Det er en fornøyelse å gjøre det, og utvilsomt en forbedring fra kode, sa Schiller.

Det kan også være greit å vite at fingeravtrykket blir lagret kryptert på A7-chippen, ikke på en appleserver.

Touch ID kan også brukes som en metode for godkjenning av kjøp fra iTunes Store, App Store eller iBooks Store, opplyser Apple.

Bedre kamera

Også i år forbedrer Apple kameraet i smarttelefonen, men et nytt iSight-kameraet på 8 megapiksler og True Tone-blitz - en blitz som skal forsøke å matche fargene i rommet slik at fargegjengivelsene i bildet blir så optimale som mulig.

Kameraet har en større blenderåpning på f/2,2 og en ny og større sensor med 1,5 µ bildepunkter for bedre følsomhet og ytelse i dårlig lys. Sammen med bildesignalprosessoren i A7-chipen og den nye kamera-appen i iOS 7 lover Apple opptil dobbelt så rask autofokus, raskere bildetaking, automatisk bilde- og videostabilisering og bedre dynamisk område.

iPhone 5s har også en ny serieopptaksmodus, sakte film med 120 bilder per sekund, et nytt FaceTime HD-kamera.

Foto: STEPHEN LAM (Reuters)

Billigtelefonen iPhone 5C

Dette er telefonen som likner mest på dagens iPhone 5 om vi ser på de tekniske spesifikasjonene. Den har den samme A6-prosessoren som sitter i dagens iPhone 5 og samme fire tommers retinaskjerm, men kommer med et forbedret frontkamera og skal «støtte flere LTE-bånd enn noen annen smarttelefon i verden».

Batterilevetiden skal også være bedre enn i iPhone 5.

Foto: GLENN CHAPMAN (Afp)

Telefonen kommer i en rekke forskjellige farger: Blå, grønn, rosa, gul og hvit. iPhone 5c-etuier vil bli tilgjengelig i fargene blå, grønn, rosa, gul, svart og hvit.

iOS 7

Begge telefonene kommer med iOS 7 fedig installert. Operativsystemet ble tilgjengelig for gratis nedlasting allerede onsdag 18. september, også til iPad 2 og nyere modeller.

Du kan lese mer om hvordan iOS 7 forandrer i-dingsen din her.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.