Anmeldelse: «Batman: Arkham City»

Er «Batman: Arkham City» årets beste spill? Meget mulig.

Publisert

Actioneventyret «Batman: Arkham Asylum» var en av 2009s største overraskelser og det beste superheltspillet noensinne. Utvikleren Rocksteady klarte å gi oss følelsen av å være Batman, og kombinerte det med utrolig godt designede omgivelser, et fantastisk kampsystem, et intuitivt kontrollsystem, kreative oppgaver og varierte oppdrag.

Utrivelig bydel

«Batman: Arkham City», den etterlengtede oppfølgeren, er endelig her og beskrives best som større, penere, mørkere og heftigere. Spillteknisk har det strengt talt ikke skjedd så altfor mye, men spillet er såpass polert, underholdende og innholdsrikt at det ikke spiller noen rolle. Hvis ikke «Arkham City» står igjen som ett av 2011s beste spill, skal jeg kjøpe en hatt og spise den.

Spillet er satt til Arkam City, en bydel i Gotham City som har blitt konvertert til et fengsel. Du har et mye større spillområde å leke deg på og hjernen bak det hele er den gale psykologen Hugo Strange. Så å si samtlige av Batmans hovedfiender befinner seg bak murene, i løpet av spillet vil du blant annet møte på duoen Joker og Harley Quinn, Pingvinen, Two-Face og den helsprø massemorderen Victor Zsasz.

Innholdsrikt

Når spillet starter er et eller annet ondt i gjære, men ingen vet eller vil si hva. Det eneste som er sikkert er at planen kommer til å gå utover befolkningen i Gotham City. Hovedhistorien går ut på at Batman skal komme til bunns i saken, og fortellingen er både spennende og full av overraskelser. Rocksteady har stålkontroll på Batman-universet og tør å leke og eksperimentere med det.

En knallgod hovedhistorie er langt i fra det eneste «Arkham City» har å by på, de flotte omgivelsene huser en enorm mengde sideoppdrag. Du kan for eksempel løse Riddlers krevende gåter, for å finne ut av hva Deadshot driver med må du gå inn i detektivmodus og undersøke omgivelsene nøye, mens tidligere nevnte Zsasz sender deg ut på heseblesende turer gjennom Arkham City. Det er stor variasjon i det spillet ber deg om å gjøre og jeg kan knapt huske et eneste kjedelig øyeblikk. I tillegg kan du også spille enkelte oppdrag som Catwoman (krever en kode som koster penger hvis spillet ikke er nytt) og delta i arenakamper.

Strålende omgivelser

Som om ikke det var nok, så er det å bare utforske omgivelsene kjempegøy. Du kan når som helst dra hvor som helst og bydelen byr på spektakulær og variert arkitektur. Hvis du er av typen som liker å klatre og herje rundt, kommer ikke «Arkham City» til å skuffe. I tillegg er Arkham City blant de mest stemningsfulle spillområdene jeg har vært borti. Ved hjelp av blant annet strålende bruk av lys, kreativt design og konstant dårlig vær, klarer Rocksteady å gi deg følelsen av at du befinner deg på et skikkelig utrivelig men samtidig fascinerende sted.

Batman har for øvrig fått et par leketøy som gjør det å farte rundt til en lek. I tillegg til å kunne sveve ved hjelp av kappen sin, kan han nå skyte en krok og feste seg til eller slenge seg fra bygninger. Ved å kombinere disse to, kommer du deg rundt på nulltid.

Fabelaktige kamper

Arkham City er, lite overraskende, full av skurker som gjerne vil ta rotta på Batman. Helten vår vet selvfølgelig hvordan han skal forsvare seg og er like barsk og brutal som alltid. Han er nøyaktig så stor, tung og bestemt i bevegelsene som jeg forventer at Batman skal være. Akkurat som i forgjengeren kommer du til å leve deg inn i rollen som flaggermusmannen.

Kampsystemet er en forfinet variant av det vi så i «Arkham Asylum», det er fortsatt kun et par knapper å holde orden på, flyten er skikkelig deilig og de heftige animasjonene gjør så det er gøy bare å se på. Nytt er at «Arkham City» byr på flere typer fiender og hver krever en ny taktikk. For eksempel må du angripe en fiende med skjold på en annen måte enn en som går løs på deg med knyttnevene, og de nye fiendetypene gjør kampene mer varierte og interessante. Bossene, som det er en del av, fortjener skryt for kreativitet og er noe å se fram til. Ofte må du både tenke og bruke hjelpmidlene dine annerledes enn du har blitt vant til.

Fantastisk skuespill

Teknisk er «Batman: Arkham City» kanon og blant de flotteste spillene denne generasjonen. Grafikken er detaljert, animasjonene strålende og stemmeskuespillet fortjener stående applaus. De ulike skuespillerne gjør en fabelaktig jobb og har virkelig levd seg inn i rollene. Stjernen er også denne gang Jokeren, Mark Hamill er fantastisk i rollen og høres akkurat så sprø ut som figuren skal være.

Det jeg har å utsette på «Arkham City» er at spillområde er litt for lite for et spill med en åpen struktur, det tar ikke lang tid før du har sett det aller meste. Riktignok oppdager du hele tiden noe nytt og det er bestandig gøy å utforske omgivelsene, men hovedoppdagelsene er gjort i løpet av et par timer. I tillegg resirkulerer utviklerne enkelte innendørsområder (hvor de flest hovedoppdragene utspiller seg).

Foreløpig årsbeste

Heldigvis er minusene bare luksusproblemer og har ikke noe å si for opplevelsen, de drukner i alt det positive. «Batman: Arkham City» er et stort, vakkert, variert, underholdende og innholdsrikt spill som anbefales på det aller varmeste til absolutt alle.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her