En norsk film om historien til Joshua French og nå avdøde Tjostolv Moland er i ferd med å bli spilt inn i Sør-Afrika. Aksel Hennie (til høyre) skal spille Joshua French.
En norsk film om historien til Joshua French og nå avdøde Tjostolv Moland er i ferd med å bli spilt inn i Sør-Afrika. Aksel Hennie (til høyre) skal spille Joshua French. Foto: (NTB Scanpix)

Aksel Hennie skal spille French i ny film

Spillefilm om Moland og French produseres i Sør-Afrika.

Publisert

OSLO (Nettavisen, NTB): En film om historien til Tjostolv Moland og Joshua French skal være under produksjon i Sør-Afrika, melder NRK.

Det er det norske selskapet Friland Produksjon som står bak, og hovedrollene spilles av Aksel Hennie og Tobias Santelmann som henholdsvis Joshua French og Tjostolv Moland. Regissør er Marius Holst. Manusforfatter er Nikolaj Frobenius.

Holst beskriver filmen som en fiksjonsfortelling basert på virkelige hendelser.

- Denne historien spenner over lang tid og utspiller seg bak mange stengte dører. Vi har valgt å la de kjente fakta og et stort researcharbeide danne et bakteppe i denne dramatiske fortellingen fra virkeligheten, uttaler Holst ifølge en pressemelding fra Friland Produksjon AS.

Filmen skal etter planen ha premiere høsten 2018.

Selskapet Friland har tidligere produsert titler som Pionér, Hodejegerne, Upperdog og Uro.

Regissør Marius Holst beskriver filmen som en fiksjonsfortelling basert på virkelige hendelser.
Regissør Marius Holst beskriver filmen som en fiksjonsfortelling basert på virkelige hendelser. Foto: (Friland Produksjon)

French hjem til helsesjekk

French kom 17. mai tilbake til Norge. Utenriksdepartementet opplyser til Nettavisen at de anmodet om at French skulle overføres til Norge ut fra humanitære hensyn.

- Joshua French får nå nødvendig helsemessig oppfølging på grunnlag av medisinfaglige vurderinger. Vi kan ikke gi ytterligere informasjon om dette og hvor han befinner seg nå, opplyser kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i UD til Nettavisen.

French' advokat Hans Marius Grosvold bekrefter overfor NRK at han kjenner til filmen.

Les også: Hyller mannen som fikk French ut av fengselet

Pågrepet i 2009

French og Moland hadde sammen etablert et sikkerhetsselskap i Uganda og var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. Begge ble pågrepet, mistenkt for drapet. Begge nektet straffskyld.

Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

Les også: Hyller mannen som fikk French ut av fengselet

Nordmennene anket ikke dødsdommen, i håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge.

Moland døde i 2013

18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord.

6. desember 2013 ble Joshua French tiltalt for å ha drept kameraten. 19. februar 2014 ble han dømt til livstid i fengsel i den militære domstolen i Kinshasa for overlagt drap på Moland.

French' helsetilstand ble stadig verre, og norske myndigheter har lenge arbeidet for å få ham benådet eller overført til soning i Norge.

Les også: UD: - Har brukt betydelige beløp på Kongo-saken

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.