ØL - og da gjerne øltyper med mye humle - er bra for hjernen din.
ØL - og da gjerne øltyper med mye humle - er bra for hjernen din. Foto: David Hall/Köpenhamn (Flickr-CC 2.0)

Forskning

- Å drikke øl jevnlig reduserer risikoen for Alzheimers og Parkinson

... og det er særlig det "hippe" ølet som er bra.

Publisert

Av og til føler vi at verden er med oss!

Forskere fra universitet i Lanzhou har nemlig funnet ut at de som jevnlig drikker øl, får mindre risiko for å utvikle degenererende sykdommer som Alzheimers og Parkinson - eventuelt at det kan bremse sykdommen om den allerede er på vei, melder  universitetet.

- Helseeffektene fra vin har fått en del oppmerksomhet, noe som har satt øl i skyggen. Men forskere har nå funnet ut at det siste kan gi en mye større helsegevinst enn man tidligere har trodd, skriver universitetet i en pressemelding.

Humle-effekt

Mer konkret er det et stoff kalt xanthohumol (Xn) som finnes i humle, som tidligere har vist seg å både være en kraftig antioksidant, at den er godt for hjerte- og karsystemet og at det er kreftmotvirkende stoffer i seg.

BLOGG:  Et ølmarked i endring

Forskerne ønsket å se nærmere på hvordan stoffet påvirket nerveceller i hjernen, og fant ut at stoffet kunne forhindre eller bremse utviklingen av degenererende sykdommer.

- Våre resultater demonstrerer tidligere ukjente mekanismer som viser at Xn fungerer som en aktivator av Nrf2 i nerveceller og antyder at Xn kan være en potensiell kandidat for å forhindre nervedegenererende sykdommer, skriver forskerne.

Drikk IPA - ofte

De påpeker samtidig at det er de som "jevnlig" drikker øl som har potensiell effekt.

BLOGG:  Er øltester bare tull?

Xanthohumol er i utgangspunktet antatt å ha effekt i relativt store doser. Tilfeldigvis har det seg sånn at øltyper som har mye humle, gjerne er av den litt mer "hippe" typen som India Pale Ale (IPA), som vi nordmenn har begynt å ta til vårt hjerte de siste årene.

Så neste gang noen spør om du "drikker øl i dag også", kan du berolige dem om at du ikke har blitt dranker, men at du passer på hjernen din.

Skål!

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her