<b>BIKINI ER STADIG POPULÆRT:</b> Bikini ble et vanlig synlig på stranden først etter 1946, da klesdesigneren Louis Reard avduket det dristige plagget den 5. juli. Datoen er i dag kjent som «bikinidagen».
BIKINI ER STADIG POPULÆRT: Bikini ble et vanlig synlig på stranden først etter 1946, da klesdesigneren Louis Reard avduket det dristige plagget den 5. juli. Datoen er i dag kjent som «bikinidagen».

Bikinidagen

5. juli er bikinidagen

Designeren av bikinien fikk over 50.000 fanbrev etter avdukingen. Det skjedde i 1946.

Publisert Oppdatert

Den 5. juli 1946 introduserer den franske designeren Louis Reard et den gang svært så dristig plagg: Bikinien.

Den historiske hendelsen skjedde ved Piscine Molitor i Paris, et av byens mest besøkte svømmebasseng, men det var ikke hvem som helst som turde å kle seg i det «skandaløse» klesplagget.

Til slutt møtte Reard stripperen og glamourmodellen Micheline Bernardini (19), og hun hadde ingen betenkeligheter med drakten.

Bikinien bestod tross alt av to tøystykker mer enn hun vanligvis hadde på seg på Casinoet i Paris ...

Europeiske kvinner hadde riktignok brukt todelte badedrakter siden 30-tallet, men da var det bare en tynn stripe av magen som var synlig - og navlen skulle være dekket.

Skal vi tro Random History, har badedrakten bestående av to deler faktisk eksistert siden rundt år 1600 før vår tidsregning. Basert på bevis fra romersk mosaikk og veggmalerier, har historikere lenge trodd at drakten var populær blant oldtidens romerske kvinner.

<b>BIKINIDAGEN:</b> Micheline Bernardini står modell for det som ofte regnes som verdens første bikini, den 5. juli 1946.
BIKINIDAGEN: Micheline Bernardini står modell for det som ofte regnes som verdens første bikini, den 5. juli 1946. Foto: Keystone / Getty Images
<b>BIKINI I ROMA:</b> Basert på bevis fra romersk mosaikk og veggmalerier, har historikere lenge trodd at drakten var populær blant oldtidens romerske kvinner.
BIKINI I ROMA: Basert på bevis fra romersk mosaikk og veggmalerier, har historikere lenge trodd at drakten var populær blant oldtidens romerske kvinner.

Likevel er det Reard som krediteres med å ha «funnet opp» bikinien.

Louis Reard støttet seg på frihetsfølelsen som hersket etter den 2. verdenskrig for å lansere det som i dag er verdens mest vanlige strandplagg for kvinner. Men han var ikke alene.

Også en annen franskmann, Jacques Heim, ønsket å vise frem mer av kvinnekroppen. Hans modell ble kalt «Atom» og ble promotert som «verdens minste badedrakt».

Heim var også første ut med sin drakt, og slo Reards lansering med tre uker. Men Reard var, etter alt å dømme, bedre på markedsføring.

Han oppkalte sin drakt etter amerikanernes prøvesprengninger på atollen Bikini i Stillehavet tidligere den samme uken, og i virkeligheten var hans badedrakt vesentlig mindre enn Heims - godt illustrert av nakenmodellen Bernardini.

Ifølge Reard kunne ikke plagget kalles en bikini «med mindre det kunne trekkes gjennom en giftering».

Bikinien ble en umiddelbar suksess, særlig blant mannfolkene. Reard fikk ikke mindre enn over 50.000 fanbrev etter visningen, og ikke lenge etter skapte bikinikledte kvinner overskrifter langs hele middelhavskysten.

Plagget ble forbudt på offentlige strender både i Italia og Spania, men det var det få som brydde seg om. På 50-tallet var bikinien så vanlig i Europa at begge landene opphevet forbudet.

Reards bikini ble lansert på det amerikanske markedet i 1947, bare ett år etter at det hadde den hadde debutert i Frankrike.

Kundene var tydelig nysgjerrige på det skandaløst minimale badetøyet, men salget gikk tregt i dydige USA . Det skulle ta hele 20 år før amerikanerne virkelig tok til seg bikinien. Etter det, var det ingen vei tilbake.