<b><SPAN CLASS=BOLD>GISSELKRISE:</b></span> Okkupantene kunne triumferende posere med de amerikanske gislene utenfor ambassaden i november 1979. 
GISSELKRISE: Okkupantene kunne triumferende posere med de amerikanske gislene utenfor ambassaden i november 1979.  Foto: NTB scanpix

Gisseldramaet i Teheran 1979

444 redselsdøgn

Forholdet mellom USA og Iran er svært anspent. Årsaken ligger 40 år tilbake i tid.

Publisert Oppdatert

Den 4. november 1979 var noe i gjære utenfor den amerikanske ambassaden i Teheran. En antiamerikansk protest hadde samlet tusenvis av militante studenter. At amerikanerne hadde gitt den forhatte, men styrtede sjahen Muhammed Reza Pahlavi opphold, hadde gitt ekstra næring til raseriet. Studentene krevde monarken utlevert.

– Tidlig den morgenen var jeg på vakt- og sikringstjeneste i andre etasje. Jeg tittet ut av vinduet og så tusener på tusener med mennesker utenfor porten. De skrek ikke, de bare beveget seg rundt, men du kunne høre en underlig summing, fortalte tidligere US Marine og sikkerhetsvakt på ambassaden, William Gallegos, til det amerikanske magasinet GQ i 2009.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå