Foto: (Wikimedia Commons)

22-åring løste universmysterium

Har forbløffet forskere siden 30-tallet. Student løste gåten i sommerferien.

Publisert

Helt siden den sveitsiske astrofyskeren Fritz Zwicky i 1933 beregnet at Comahopen, en galaksehop som kan ses i stjernebildet «Berenikes hår», måtte ha 400 ganger mer masse enn hva som kunne observeres, har vitenskapsmenn strevd med det såkalte «manglende masse»-problemet - eller mørk materie.

Forskerne har forstått at universet inneholder mer masse enn hva som er synlig i planter, stjerner og andre objekter, men det har ikke klart å finne slik masse.

Helt til 22 år gamle Amelia Fraser-McKelvie begynte å lete. Den australske studenten skal ha løst mysteriet i løpet av et par sommeruker, skriver den britiske avisen Daily Mail.

Foto: (monash.edu.au)

Hun studerer egentlig romfartsteknikk, og var kun utplassert ved Monash University's School of Physics. Her brukte hun røntgenstråler til å undersøke galaksefilamenter. Innen kosmologi er filamenter de største kjente strukturene i universet. Ifølge Wikipedia er de trådlignende strukturer med en typisk lengde på 70 til 150 megaparsec, og utgjør grensene mellom tomrommet i universet.

Det var antatt at mørk materie ville ha lav tetthet, men høy temperatur - noe som i teorien skulle gjøre massen mulig å observere ved bølglengden til røntgenstråler. Noe som altså stemte.

Ved å undersøke data forskerne allerede hadde samlet inn og undersøkelsen til den unge studenten, oppdaget teamet at mørk materie var tilstede i filamentene.

Astrofysikeren Kevin Pimbblet ved Monash-universitetet forteller at forskere har vært klar over mørk materie de siste tiårene, men at teknologien for å finne slik masse har vært tilgjengelig først de siste årene.

- Vi visste ikke hvor den ble av, men nå gjør vi det, takket være funnene til Amelia, forteller han ifølge Daily Mail.

Pimbblet tror oppdagelsen vil føre til utviklingen av spesialkonstruerte teleskop som kan brukes til å studere mørk materie nærmere.

Oppdagelsen har gjort Fraser-McKelvie til en kjendis i enkelte miljøer i Australia, og blir hyllet som en av landets meste spennende studenter. Arbeidet hennes er publisert i det ærverdige tidsskriftet Monthly Notices of the Royal Astronomical Society - et av verdens eldste og mest prestisjetunge vitenskapelige magasiner.

Foto: (Wikimedia Commons)
blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.