KOSTET JOBBEN: Før James May ble verdensberømt programleder, arbeidet han i magasinet Autocar. Der gjorde han et pek som kostet ham jobben.
KOSTET JOBBEN: Før James May ble verdensberømt programleder, arbeidet han i magasinet Autocar. Der gjorde han et pek som kostet ham jobben. Foto: Scanpix

15 utrolige fakta

15 utrolige fakta du neppe visste om

Alt fra orgasmer og sjokolade til James Mays noe uheldige jobbstunt.

Publisert

1. Flest orgasmer

Det høyeste antallet orgasmer som er registrert, ble gjort av en kvinne i California som klarte å få 134 orgasmer på én time. Det er i snitt oftere enn to i minuttet.

For menn er tilsvarende rekord visstnok 16, men det er ikke dokumentert.

2. Hver dag dør mer enn 150.000 mennesker

Død er en svært vanlig hendelse, med over 100 dødsfall hvert eneste minutt over hele kloden.

To personer dør hvert sekund.
To personer dør hvert sekund.

Dette er likevel småtteri sammenlignet med fødselstallene: Hvert eneste minutt blir mer enn 250 barn født.

3. Verdens mest populære radioprogram

Det som trolig er verdens mest populære radioprogram, er «A State of Trance», som er laget hver uke siden 2001 av den nederlandske musikkprodusenten Armin van Buuren.

Armin van Buuren opptrer under et arrangement for å hylle de kongelige i Nederland.
Armin van Buuren opptrer under et arrangement for å hylle de kongelige i Nederland. Foto: Ade Johnson (Afp)

Programmet antas å ha rundt 38 millioner lyttere hver uke. I Norge sendes det av Radio 1, men de siste årene har det også blitt sendt direkte på Facebook og YouTube.

4. Top Gear-programleder James May fikk sparken fra Autocar

Før han ble kjendis i Top Gear, fikk May sparken etter at han hadde satt sammen en utgave av «Road Test Year Book» der den fremhevede førstebokstaven på hver side til slutt ble følgende beskjed:

So you think it's really good, yeah? You should try making the bloody thing up; it's a real pain in the arse

Ifølge May gjorde han det fordi jobben med magasinet tok flere måneder og var utrolig kjedelig.

5. Verdens lengstlevende selskap

I 2006 kjøpte entrepenørselskapet Takamatsu opp konkurrenten Kongō Gumi Co. etter at sistnevnte sto på kanten av konkurs. Dette selskapet hadde frem til da stått på egne bein i over 1400 år!

6. Tungekrøll

Ordet «angstskrik» er det med flest konsonanter etter hverandre på norsk.

7. Verdens første slagord

Den romerske senatoren Cato den eldre var ikke spesielt begeistret for Karthago, og rundt 150 år før Kristus benyttet han enhver anledning til å gjøre det klart.

I alle sine taler i Senatet, uansett hva det handlet om, avsluttet han med følgende setning: «Ceterum censeo Carthaginem esse delendam» - eller «Forøvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges».

I år 146 f.Kr fikk han viljen sin.

8. Nutella ble oppfunnet fordi det var mangel på sjokolade

Pietro Ferrero slet rett andre verdenskrig med at det var mangel på sjokolade, og blandet derfor inn hasselnøtter i sitt sjokoladepålegg for å drøye ut den sjokoladen han faktisk fikk tak i.

Mangel på sjokolade etter krigen, førte til at den verdensberømte sjokolademakeren var nødt til å ta lokale ingredienser i bruk for å drøye sjokoladen i pålegg. Det ble populært, og derfor er det hasselnøtter i mange sjokoladepålegg.
Mangel på sjokolade etter krigen, førte til at den verdensberømte sjokolademakeren var nødt til å ta lokale ingredienser i bruk for å drøye sjokoladen i pålegg. Det ble populært, og derfor er det hasselnøtter i mange sjokoladepålegg. Foto: Justin Sullivan (AFP)

Dette ble forløperen til Nutella, og etter hvert ting som Nugatti.

9. Tidenes mest populære YouTube-videoer

Av de 100 mest sette YouTube-videoene noen gang, er det kun fire som ikke er musikkvideoer. Den mest sette ikke-musikkvideoen er en russisk animasjonsfilm for barn.

10. Historiens rikeste idrettsutøver

Vognkjøreren Gaius Appuleius Diocles var en dyktig idrettsutøver, og i løpet av sin karriere vant han nesten 1500 løp.

For jobben skal han ha tjent 36 millioner sestertier, som etter dagens kroneverdi utgjør rundt 90 milliarder kroner. Detter er over tigangeren av hva Michael Jordan kan skryte av.

11. Legendarisk gitarsolo var en vennetjeneste

Gitarsoloen på Michael Jacksons Beat It er av historiens mer gjenkjennelige, og ble spilt av Eddie Van Halen. Han ville ikke ha betalt for jobben, men anså det som en vennetjeneste.

12. Vanvittig befolkningsvekst

Nigera er det landet i verden som i årene fremover kommer til å få sterkest befolkningsvekst. fra 2015 til 2100 tror FN at Nigeria skal gå fra 182 til 752 millioner innbyggere.

Folk i Nigerias hovedstad trår til for å skaffe vann til en storbrann.
Folk i Nigerias hovedstad trår til for å skaffe vann til en storbrann. Foto: Emmanuel Arewa (AFP)

Økningen på 570 millioner tilsvarer dagens befolkning i verdens 3. og 4. mest folkerike land - USA og Indonesia - til sammen!

13. Du har ikke bare fem sanser

Fra vi er barn, er vi opplært til at vi har fem sanser: Lukt, syn, hørsel, følelse og smak.

Dette er en betydelig forenkling. Litt avhengig av definisjonen, så har vi rundt 20 å ta av. En av våre favorittsanser er vår evne til å vite nøyaktig hvor hele kroppen vår er til enhver tid (propriosepsjon). Andre eksempler er tørst, sult, balanse, temperatur og lignende.

14. Sean Connery ville ikke være Gandalf

Ringenes Herre-triologien er en av de mer suksessrike i filmhistorien. James Bond-legenden Sean Connery ble tilbudt rollen som Gandalf, men avslo den:

- Jeg har lest boka. Jeg har lest manuset. Jeg har sett filmen. Jeg forstår det fortsatt ikke.

15. Det var (kanskje) ikke tre vise menn

Bibelens historie om det tre vise menn er velkjent, men ikke noe sted i Bibelen er det faktisk beskrevet hvor mange det var av dem. En har antatt at det var tre, fordi de kom med tre gaver.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.