NAKENLUKING: Den internasjonale World Naked Gardening Day feires den første lørdagen i mai. I 2017 er det lørdag 6. mai.

World Naked Gardening Day

World Naked Gardening Day: Ja, du kan luke naken i hagen

Om naboen har et problem med det, er han en tosk, mener jussprofessor.

Siden 2005 har den første lørdagen i mai vært feiret som World Naked Gardening Day, eller "luk naken"-dagen om du vil.

Det er amerikanske The naturist society som først plantet ideen om dagen, som er ment å skulle fremheve enn sunt og komfortabelt forhold til sine nakne kropp på en ikke-seksuell måte. 

Les også: 14. mars er guttas drømmedag

Den første spiren ble sådd med en egen hjemmeside i 2005, og siden har det vokst fram en frodig gjeng som slipper solen til der den sjelden skinner.

En titt på taggene #WNGD og #worldnakedgardeningday på Instagram gir et inntrykk av omfanget.

Happy World Naked Gardening Day!!! #WNGD 🌻

Et innlegg delt av Dalton Brantley (@dalt.n.pepa) lørdag 07. Mai. 2016 PDT

Det er ingen som eier denne dagen, men er et ikke-politisk initiativ. Alle som vil kan delta der de bor.

Det er Corky Stanton i organisasjonen Clothes Free International som sammen med initiativtaker Mark Storey opprettet nettsiden i sin tid.

- Det handler ikke om vise fram kroppen til andre mennesker. Det handler om å akseptere sin egen kropp, og å være i ett med naturen på egen hånd, forklarer Stanton i et intervju med Today.

Litt kaldt i Norge ...

Leder Arild Hauge i Norsk naturistforbund sier at det er litt i kaldeste laget for at denne dagen har slått rot i Norge, men han støtter tiltaket.

- En av grunnene til at jeg liker naturisme, er jo å være ute i naturen og oppleve dens elementer. Jeg kan forstå at noen synes det er kjekt å gjøre det i hagen.

- Det er fint at folk kan utvide aspektet naturisme til å gjelde litt mer enn bare stranden. Men det går jo på hvilke personlige grenser folk har. For noen er det naturlig å gå naken hele døgnet, mens for andre er det kun aktuelt på badet med døren lukket. Jeg synes det er flott at flere folk begynner å trives naken ute.

Happy world naked gardening day! #wngd #urbanfarming

Et innlegg delt av Green City Acres (@greencityacres) lørdag 07. Mai. 2016 PDT

Jussprofessor: - Ikke påbudt å være påkledd

Men er det egentlig lov å sprade naken rundt i sin egen hage?

- Jeg kan ikke se at det skal være noe problem. Det er ikke noe påbud i Norge om å være påkledd. I utgangspunktet har du handlefrihet til å gjøre hva du vil, det gjelder særlig i ens egen, private hage, sier jussprofessor Mads Andenæs ved Institutt for privatrett.

Han synes formålet, om et mer naturlig forhold til egen kropp, slettes ikke er så dumt.

- Ja, det er vel noe vi alle har mer behov for, så det kan ikke være noe galt i det. Hva folk gjør i sin egen hage får være greit, både sivil- og strafferettslig.

- Men hva om naboen synes en naken kropp er til stor sjenanse, kan det være problematisk?

- Bare for naboen, som er en tosk. Jeg kan vanskelig se at en klage eller anmeldelse eller rettssak skulle føre frem, sier Andenæs.

Next up on our naked gardener's list we got @kristineilana and friends! Man, those are some nice flowers, agreed? 😏

Et innlegg delt av NIN. It Just Makes More Sense. (@naked.in.nature) lørdag 07. Mai. 2016 PDT

Hvorfor være naken i hagen?

 

Danske TV 2 har listet opp noen grunner til at man bør ta skrittet helt ut denne dagen. Her er tre:

1. Du kan nyte kontakten med sol og vind

Flere steder i landet er det denne helgen meldt gode temperaturer og sol, så slik sett er det neppe så ubehagelig å kle av seg i hagen. Uten klær på så kjenner man så klart solstrålene bedre, det samme med vinden.

2. Du blir ikke forkjølet av å være naken

Skulle det likevel ikke være helt sommervær der du er, så er det ikke ensbetydende at man blir syk av å være naken i hagen. Forkjølelse kommer av at man har forkjølelsesvirus i slimhinnen ei nesa, som selvsagt ikke er så bra om man også fryser. Men du blir ikke smittet av dem ved å kle deg naken.

3. Slipper å bli svett og fryse

Faktisk mener danskene at det er motsatt – dersom du er naken, så blir du ikke svett og ender med å gå i en våt t-skjorte – og derfor fryser. Mette Duekilde i Dansk Naturister sier en naken kroppen regulerer temperaturen selv etter omgivelsene. Skulle du likevel fryse, så er et dog nok like greit å kle på deg igjen.

Promotion med annonselenker

Kjenner du deg like mandig som før?

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.