TRANSFETT ble utviklet for å øke holdbarheten til matvarene i butikkhyllene, og ble markedsført som sunnere enn mettet fett på midten av 1900-tallet. I dag vet vi bedre, og nå går Verdens helseorganisasjon til krig mot fettypen som tar livet av en halv million mennesker hvert år.
TRANSFETT ble utviklet for å øke holdbarheten til matvarene i butikkhyllene, og ble markedsført som sunnere enn mettet fett på midten av 1900-tallet. I dag vet vi bedre, og nå går Verdens helseorganisasjon til krig mot fettypen som tar livet av en halv million mennesker hvert år. Foto: colourbox

Transfett

Verdens helseorganisasjon erklærte nettopp krig mot transfett

Transfett er det rett og slett farligste fettet du kan spise.

I 2018 skal over 17 millioner mennesker dø av hjertesvikt verden over.

500.000 av disse dør som følge av å spise mat med for mye transfett, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Transfett finnes i herdet vegetabilsk fett som margarin, fritert mat, ferdigmat, potetgull, kjeks og snacks.

Les også: Studie av 100.000 mennesker finner påfallende sammenheng mellom kreft og ferdigmat

Organisasjonen går nå til krig mot fettypen, og kaller på regjeringer verden over for å ta i bruk det nyutviklede våpenet Replace.

Replace er en sekstrinns plan (se faktaboks) som skal stimulere produsenter til å erstatte transfett med sunnere alternativer. WHO ber myndigheter om å forby bruken av transfett innen 2023.

- Transfett er en unødvendig giftig kjemikalie som dreper, og det er ingen grunn til at folk verden over skal eksponeres for det, sier helseekspert Tom Frieden i en kommentar.

Transfett ble utviklet på begynnelsen av 1900-tallet for å øke holdbarheten i matvarer. Det ble mer og mer populært i perioden mellom 1950 og 1970 da folk ble oppmerksomme helsefarene med mettet fett. Transfett skulle være sunnere, men det var tvert om. I dag vet vi at denne fettypen øker risikoen for hjertefeil med 21 prosent.

Danmark var tidlig ute med å regulere bruken av transfett, og antall matvarer med fettet er kraftig redusert. Ifølge WHO har antall dødsfall som følge av hjerte- og karsykdommer sunket raskere i Danmark enn i andre sammenliknbare land.

Mettede fettsyrer og transfettsyrer bidrar med energi, ellers trenger vi dem ikke, opplyser Helsedirektoratet:

«Innholdet av mettet fett bør begrenses til under 10 energiprosent. Transfett bør begrenses mest mulig og ikke overstige 1 energiprosent.»

Det tilsvarer under 2,2 gram transfett for en person med et normalt energiinntak på 2000 kcal om dagen.

WHO til krig mot transfett med REPLACE

 

REPLACE er en sekstrinns plan som skal stimulere matprodusenter til å erstatte transfett med sunnere alternativer.

REPLACE står for:

RE view dietary sources of industrially-produced trans fats and the landscape for required policy change.

P romote the replacement of industrially-produced trans fats with healthier fats and oils.

Legislate or enact regulatory actions to eliminate industrially-produced trans fats.

A ssess and monitor trans fats content in the food supply and changes in trans fat consumption in the population.

Create awareness of the negative health impact of trans fats among policy makers, producers, suppliers, and the public.

E nforce compliance of policies and regulations.

Kilde: WHO

Promotion med annonselenker

Pusse opp? Få med deg disse rabattene!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.