GJENNOMBRUDD: Ledende forskere mener gode tarmbakterier i fremtiden vil kunne forbygge og helbrede sykdommer.
GJENNOMBRUDD: Ledende forskere mener gode tarmbakterier i fremtiden vil kunne forbygge og helbrede sykdommer. Foto: Colourbox

Ny forskning på samspillet mellom tarmbakterier og sykdommer forbløffer forskerne

- En helt ny verden, med enorm betydning for menneskets helse, avsløres for oss nå, sier professor.

Ny forskning på samspillet mellom tarmer og hjerne varsler et paradigmeskifte i behandling av sykdommer iløpet av de neste 20-30 årene. Det mener to av Danmarks ledende eksperter på bakterier, ifølge Politiken.

Forebygge og helbrede

Avisen skriver at i fremtiden kommer leger til å skrive ut tarmbakterier til sine pasienter. Forskerne mener at en spesiell diett, samt en kapsel med 50-100 forskjellige sunnhetsfremmende arter av tarmbakterier, skal kunne kurerere alt fra angst, type 2-diabetes, eller kanskje også kreft.

- Iløpet av 20-30 år vil forebyggende eller helbredende legemidler utvunnet fra bakteriemolekyler utvilsomt stå i apotekhyllene, sier Oluf Borbye Pedersen, som er forskningsleder ved Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter ved Københavns Universitet.

- Det vil komme et paradigmeskifte som vi ikke kjenner til eller forstår omfanget av ennå, sier Pedersen.

- Helt ny verden

Ny forskning på feltet har forbløffet vitenskapsfolk verden over.

- En helt ny verden, med enorm betydning for menneskets helse, avsløres for oss nå, sier professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos.

- Vi mikrobiologer pleier å fjerne dårlige bakterier med antibiotika. Men i fremtiden kommer mange sykdommer til å kunne behandles med gode bakteier, slik at den økologiske balansen i tarmene gjenskapes, sier han.

Forsker tror mange sykdommer vil fremtiden vil kunne behandles med «gode» bakterier.

Blant de sykdommene man i studier har koblet til tarmene finner vi ME.

Det var ved Cornell University at legene fant biologiske markører for denne for denne sykdomstilstanden på et uventet sted — i magen.

I en  studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Microbiome forteller forskerne hvordan de korrekt diagnostiserte ME/kronisk utmattelsessyndrom i hele 83 % av pasientene.

– Dette viser at tarmfloraen hos pasienter med kronisk utmattelsessyndrom ikke er normal, og at den kanskje leder til gastrointestinale problemer og betennelser, sa professor Maureen Hanson, leder for studien.

Dårlig mage ga angst hos mus

Hos mennesker har man sett at mennesker med den uforklarlige lidelsen irritabel tykktarmsyndrom ofte lider av angst i tillegg.

Man har også funnet at mus med dårlig mage utviklet angst. Forskerne fant at tarmbakterier hos mus spiller en stor rolle for dens fysiske og psykiske velbefinnende.

Pedersen mener dette studiet er enormt viktig fordi det viser at det er tarmens kommunikasjon med hjernen som gir mentale problemer - i alle fall hos mus.

-I dette forsøket peker forskerne på nøyaktig hva som skjer i tarmen. Tarmen blir betent og tynnere, og dette gjør at skadelige stoffer kan trenge ut gjennom tarmveggen, for så å gå i blodet og ende opp i hjernen hvor de skaper problemer.

- Når mus blir engstelige ved å få bakterier fra mennesker med tarmproblemer kan vi spekulere i om mennesker som også preges mentalt på grunn av endret bakteriesammensetning i tarmene.

Ifølge Kolsmos har bakterieforskerne allerede sett at det som skjer i tarmen har stor betydning for utvikling av sukkersyke, hjerte- og karsykdommer, en rekke kreftformer, og humøret vårt.

Sett disse populære videoene?

Promotion med annonselenker

4 stilige sommerantrekk!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.