EN MODELL av den nye dinosaurarten er utstilt i det naturhistoriske museumet i Quebec i Canada. Paleontolog Jordan Mallon poserer i forgrunnen.
EN MODELL av den nye dinosaurarten er utstilt i det naturhistoriske museumet i Quebec i Canada. Paleontolog Jordan Mallon poserer i forgrunnen. Foto: Sean Kilpatrick Ap / NTB scanpix

Ny dinosaur-art oppdaget ved en tilfeldighet

En pensjonist nærmest snublet over den i Montana.

NEW YORK (Side3.no): Forskerne trodde først at de hadde funnet et nytt eksempel av den planteetende dinosaurarten Triceratops.

Det tok et tiår før de innså at de hadde tatt feil.

En pensjonert atomforsker ved navn Bill Shipp utviklet en interesse for paleontologi etter at han flyttet til Montana, som er kjent for å sin rikdom i dinosaurfossiler.

Under en spasertur sammen med en venn i 2005, oppdaget han et bein som stakk ut. Først nå har man funnet ut av dette ikke tilhørte en Triceratops, men en helt ny art.

- Lite visste jeg at den første gangen jeg gikk på fossiljakt, så skulle jeg snuble over en ny art, sier Shipp ifølge CNN i en uttalelse.

I to år ble det jobbet med å grave ut fossilet. Deretter tok det ytterligere to år å rengjøre beinene som man hadde gravd ut.

Slike prosesser er rimelig kompliserte. Forståelig nok, med tanke på at dette fossilet ikke har vært levende på om lag 76 millioner år.

Paleontologene klarte omsider å sette sammen beina til et skjelett.

Det viste seg da at beinstrukturen i nakken skilte seg fra Triceratops-dinosaurusen. Det nye fossilet hadde tagget som krøllet seg fremover og noen av dem pekte også utover.

Paleontologene forsto derfor etter hvert at man hadde oppdaget en helt ny art.

Den nye arten kalles Spiclypeus shipporum, opplyser CNN. Første del av navnet kommer fra den latinske oversettelsen av «spisst skjold» fordi hodet og nakken hadde tagger. Shipporum er hentet fra etternavnet til han som oppdaget fossilet.

Fossilet har fått navnet «Judith», ettersom det ble funnet i Judith River Formation i Montana.

Shopping med annonselenker

Opptil 50 prosent rabatt på alt fra høst- og vinterkolleksjonene

Shopping med annonselenker

Spar opp til 50% på høst- og vinterkolleksjoner!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.