IKKE HELT PÅ TOPP: Norge er verdens lykkeligste land.
IKKE HELT PÅ TOPP: Norge er verdens lykkeligste land. Foto: Foto: Vegard Grøtt NTB scanpix/World Happiness Report

Liste

Norge er ikke verdens lykkeligste land

Men det er ikke så langt unna

En ny rangering av verdens nasjoner, plasserer Norge på 4. plass på lista over verdens lykkeligste land.

Undersøkelsen har ikke gitt noen store overraskelser blant forskere. På toppen av lista finner man bare de vanlige mistenkte i slike undersøkelser.

Tidligere i april kom undersøkelsen Social Progress Index, der Norge toppet lista over 133 land.

Les også: Norge på førsteplass i global levekårsrangering

På topp
Over Norge kommer Danmark og Island, med Sveits helt på toppen. Under Norge kommer Canada, Finland, Nederland og Sverige.

Kjennetegnene på lykkelige land er at de er små, industrialiserte og ligger i Vest-Europa. Dette gjelder også de fleste landene på topp 10-lista. Mange av landene, som Norge, Sverige og Danmark, har høy likestilling.

Lykke-rapporten
World Happiness Report (du kan laste ned rapporten i pdf her) ble publisert første gang i 2012. Rapporten måler blant annet nasjoner gjennom økonomi, psykologi, helse. Den kartlegger styreform, og har siden 2005 gjennomført store internasjonale spørreundersøkelser.

Målet er å vise utviklingen til nasjoner over tid, og se om regimers vellykkethet kan måles på andre måter enn brutto nasjonalprodukt. 158 nasjoner er med i undersøkelsen.

Oppskriften på vellykkethet
Ut fra undersøkelsen, mener forskere at høy samfunnsdeltakelse, små etniske ulikheter, stor sosial og økonomisk likhet, og lite korrupsjon, er byggesteiner i et vellykket samfunn. Regionen med verdens lykkeligste land - Norden - består av land som alle har disse egenskapene.

I motsetning til disse landene, har for eksempel USA sunket kraftig på lista. Rapporten peker på årsaker som stor innvandring fra Latin-Amerika, økende økonomiske og sosiale forskjeller.

Sosiale feller
Rapporten viser også at selv om land har alle muligheter for å øke lykken blant befolkningen, kan de havne i såkalte sosiale feller. Dette er en tilstand der innbyggerne utvikler en mistillit til samfunnet. En slik misstillit gjør at de utvikler antisosial atferd som i seg selv er med å forsterke misstilliten mellom styret og innbyggerne.

Heller ikke på bunnen av lista er det store overraskelser. Chad er helt nederst, fulgt av Guinea, Elfenbenkysten, Burkina Faso og Afghanistan.

LISTA: Her er lista over de 53 lykkeligste landene i verden.Søylene er fordelt i ulike farger som representerer hva som ligger i lykke. Blå farge er brutto nasjonalprodukt per innbygger. Gul er sosial støtte. Oransje er helse. Mørkeblå er frihet til å gjøre egne valg. Grønn er generøsitet. Lilla er innbyggernes oppfatning av korrupsjon i landet. Grå er mål på fungerende samfunnsmodell.

Promotion med annonselenker

Slik kler du deg til fest i desember

Promotion med annonselenker

Slik kler du deg til fest i desember

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.