IØYENFALLENDE HULL: På venstre side i bildet fra NASA ser vi frossen karbondioksid som skaper et mønster liknende en sveitserost. Men det er ikke det som skaper overskrifter.

Krater på Mars

NASA vet ikke hva dette hullet på Mars er for noe

Hullet øverst til høyre i bildet får både forskere og lekfolk til å heve øyenbrynene.

NASA har nylig lagt ut et nytt satellittbilde fra Mars, og på dette bildet er det en detalj som får både forskere og lekfolk til å heve øyenbrynene …

Bare se over!

Bildet er ikke umiddelbart lett å forstå, i hvert fall ikke for de av oss som mangler erfaring med analyse av satellittfoto.

For hva er det egentlig vi ser her?

Ved første øyekast ser det kanskje ut som litt shampoo som renner ned over en mørk brystvorte? Eller er det et nærbilde av et kulehull i et bilvrak? Eller noe maling som flasser av et gammelt tregjerde?

Det stemmer ikke. I dette bildet vises et utsnitt fra et område på Mars’ overflate som ifølge IFLscience bare kalles «sveitserosten» blant fagfolk.

Årsaken til økenavnet er lett å finne blant de mange, runde «hullene» på overflaten.

De gulhvite, ostelignende områdene består av is laget av karbondioksid, mens «hullene» viser den eksponerte steingrunnen på undersiden.

Hele bildet har et merkelig 3D-lignende skjær over seg, og årsaken til dette er at bildet er tatt mens solen står lavt. Effekten av dette er at konturer på bakken gir ganske sterke skygger.

Bildet er tatt av med HiRISE-kameraet på NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter i forrige uke, mens satellitten passerte over Mars’ sørlige halvkule.


ELEFANTEN I ROMMET: HiRISE-kameraet på NASAs Mars Reconnaissance Orbiter tar knivskarpe bilder, og er det største teleskopet som er sendt ut i det ytre rom.

ELEFANTEN I ROMMET: HiRISE-kameraet på NASAs Mars Reconnaissance Orbiter tar knivskarpe bilder, og er det største teleskopet som er sendt ut i det ytre rom.

Hver pixel i bildet tilsvarer omtrent 50 centimeter på Mars’ overflate, og objekter med en størrelse på rundt halvannen meter i lengde/bredde vil være synlige.

De mørkebrune «hullene» i «osteområdet» er altså rundt 100 meter i diameter.

Nok osteprat — det alle oppegående vesener er mest interessert i er selvsagt det merkelig «hullet» øverst til høyre i bildet.

Ifølge NASA kan hullet enten skyldes et meteorittkrater, eller så kan den kraterlignende strukturen ha oppstått ved at et område under bakken rett og slett har kollapset.

Lignende fenomener finnes også her på jorden. Senest i fjor ble vi oppmerksomme på bilder fra den russiske tundraen, der flere kratere har dukket opp etter at gassfylte hulrom under bakken har tint og åpnet seg.

I GIF-en nedenfor kan du se russiske forskere tråkke på et gelélignende område der det øverste gresslaget skjuler store mengder gass.

Ifølge en artikkel hos Sciencealert er forskere kjent med mer enn 7000 slike områder, som en følge av klimaendringene.

Tilbake til Mars: Hva som er årsaken til krateret vites altså ikke, men kanskje vet vi mer neste gang satellitten passerer over sveitserost-området.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Her er den første videoen fra verdens farligste klatrerute

En ny, sjette sans har blitt oppdaget på tungen

Verdens største fly ruller ut av hangaren — og setter kursen mot verdensrommet

Da Trump kunngjorde sin Parisavtale-exit, gjorde National Geographic dette

Shopping med annonselenker

Green Week: Toppsalgene denne uken

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.