BERMUDATRIANGELET: Dette triangelet utgjør en seiglivet myte, men statistikken viser at det ikke forsvinner unormalt mange båter og fly i dette havområdet.

Fakta

«Mysteriet» om Bermuda-triangelet er løst for godt

Kort fortalt: «Djevelens triangel» eksisterer ikke.

Så å si alle vitenskapnettsider med respekt for seg selv har startet nyåret med å oppsummere de viktigste oppdagelsene for 2017.

Ifølge Science er årets oppdagelse to nøytronstjerner som kolliderer.

Men den ene tingen vi - og mange med oss - husker best fra 2017 er mer en avkreftelse enn en nyoppdagelse: Løsningen på myten om Bermudatriangelet.

Siden midten av 1800-tallet og fram til i dag sies en rekke skip og fly å ha forsvunnet under mystiske omstendigheter i Bermudatriangelet. Området har også kallenavnet «Djevelens triangel», og det hevdes at mer enn 8000 personer har mistet sine liv her.

Bermudatriangelet er bare en myte

Noen forskere hevder at naturlig fenomener, som «luftbomber», kan forklare forsvinninger, men det har i langt tid blitt hevdet at havområdet mellom Puerto Rico, Florida og Bermuda slett ikke får båter og fly til å forsvinne i større grad enn i andre deler av verden.

Australske Karl Kruszelnicki er kjent for vitenskapsinteresserte. Han har sett nærmere på statistikken for hendelser i området. I et intervju med news.com.au forteller han at antallet fartøy som forsvinner i området «er prosentvis det samme som i resten av verden».

- Det er nærme ekvator og nær USA, som er et rikt område, og derfor er det mye trafikk der.

Kruszelnicki hevder myten om Bermudatriangelet oppstod da en rekke militærkonvoier og redningsskip forsvant mellom første og andre verdenskrig. Forferdelig vær samt båter og fly av langt dårligere kvalitet enn i dag er snarere forklaringen enn at det lurer noe mystisk i området.

Dette var også en tid da piloter oftere enn i dag kunne gjøre katastrofale tabber, som å fly seg vill, drikke store mengder alkohol før flyturen og til og med ta av uten at tilstrekkelig navigasjonsutstyr var om bord i flyet, skriver IFL Science.

Legg til at havområdet både er så digert og dypt at funn av vrakdeler eller mannskap er sjelden, og du har oppskriften på et godt mysterium.


BLE ALDRI FUNNET: 5. desember 1945 forsvant fem torpedobombere på øvelsestokt over Bermudatriangelet. 27 flyvere og mannskap ble sporløst borte.

BLE ALDRI FUNNET: 5. desember 1945 forsvant fem torpedobombere på øvelsestokt over Bermudatriangelet. 27 flyvere og mannskap ble sporløst borte.

- Et fabrikkert mysterium

Kruszelnicki er langt fra den første som peker på at det ikke forsvinner flere mennesker i Bermudatriangelet enn ellers i verden.

Forfatteren av boken «The Bermuda Triangle Mystery: Solved», Lawrence David Kusche, hevder i sin bok at Bermudatriangelet ikke er spesielt farligere enn andre havområder og avviser at triangelet utgjør noen form for mysterium.

Kusche skal ha gått påstander om forsvinninger og ulykker i området nærmere etter i sømmene. Noen av poengene i boka er oppsummert slik på Wikipedia:

  • Antall skip og fly som er rapportert savnet i området er ikke betydelig større enn fra andre havområder på samme størrelse.
  • For et område som herjes av tropiske sykloner var antall forsvinninger i all hovedsak ikke uvanlige høye, usannsynlige eller mystiske.
  • Antall forsvinninger og ulykker var overdrevne på grunn av slapp research. Det kunne for eksempel være at en båt ble rapportert savnet, men ikke at den var kommet til rette igjen.
  • Enkelte forsvinner hadde aldri skjedd.
  • Legenden om Bermudatriangelet er et fabrikkert mysterium. Gåter og mysterier er populært - og inntektsbringende - stoff.
  • På World Wide Fund for Nature sin liste over klodens farligste farvann for skip (2013) er ikke Bermudatriangelet med på listen.

Den amerikanske kystvakten har ikke registrert flere hendelser innenfor Bermudatriangelet enn utenfor. Heller ikke anser det britiske marine-forsikringsselskapet Lloyd's det for mer risikabelt å seile gjennom Bermudatriangelet enn rundt.

Det er også greit å notere seg at navnet «Bermudatriangelet» ikke offisielt eksisterer. US Board of Geographic Names anerkjenner ikke «Bermuda Triangle» som et eget navn.

National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) understreker også at det ikke skal skje flere forsvinninger her enn i andre havområder.

There is no evidence that mysterious disappearances occur with any greater frequency in the Bermuda Triangle than in any other large, well-traveled area of the ocean.

NOAA

Promotion med annonselenker

4 stilige sommerantrekk!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.