Foto: United International Pictures

Undersøkelse

Mer enn 40 prosent i USA tror mennesker og dinosaurer levde samtidig

Mildt sagt foruroligende kunnskapsnivå.

Kinoaktuelle «Jurassic World» ligger an til å bli en av tidenes mest suksessfulle kinofilmer. Dinosaurer er stadig vekk populært.

Men hva vet vi egentlig om dem? Tydeligvis ikke så mye …

Les også: Hvorfor har ikke «Jurassic World»-dinosaurene farger og fjær? – Hopper bukk over 30 år med forskning, sier ekspertene

Redd for å få bilferien spolert av en slik rakker? Det er mange som tror dinosaurer og mennesker har sameksistert. Bilde fra «Jurassic Park»

I anledning filmen har selskapet YouGov, som driver med markedsundersøkelser, spurt 1000 amerikanere om hva de vet og tenker om dinosaurer (via Cnet).

Svarene deres, som skal være representative for befolkningen med en feilmargin på om lag 4,4 prosent, er mildt sagt foruroligende.

Da viser vi først og fremst til det femte og siste spørsmålet: «Tror du at dinosaurer og mennesker en gang i tiden levde på jorda samtidig?»

Hele 14 % svarte «definitivt» ja, mens ytterligere 27 % mener det sannsynligvis var slik.

Kun én av fire vil si med sikkerhet at mennesker og dinosaurer aldri har møttes i live! De øvrige er usikre eller mener det er usannsynlig.

Les også: Slik ser det ut når en skjærer opp en T-rex. Les intervju med Norges fremste dino-ekspert

Det er vanskelig å si akkurat når det første mennesket levde. Eller rettere sagt: det har aldri vært noe «første menneske».

Alle som blir født er genetisk svært like sine foreldre, og kun over lang tid vil en kunne se store nok endringer til å kunne skille én art eller slekt fra en annen.

Et vanlig anslag er likevel at Homo sapiens, moderne mennesker, har vært på jorda i omkring 200 000 år.

Hva med dinosaurene, levde de for 200 000 år siden? Selvsagt ikke. Det er godt og vel 300 ganger så lenge som dette siden sist en T rex trampet rundt i villmarken.

Disse døde ut med resten av de gjenværende landdinosaurene og tre fjerdedeler av alle andre dyr på jorda, i løpet av den såkalte kritt-palogen-utryddelsen for 66 millioner år siden. Masseutryddelseshendelsen var sannsynligvis forårsaket av at en stor komet eller asteroide hamret inn i jorda.

For øvrig er Homo-slekten eldre enn Homo Sapiens alene. Et spennende nytt funn i Etiopia gjorde at den kan følges tilbake så langt som 2,8 millioner år. Men det er fortsatt svært mye mer nylig enn dinosaurene.

Les også: Forrige gang døde dinosaurene ut. Nå tror forskere at en ny masseutryddelse er på vei

«Jurassic Park»-filmene føles mer realistiske eller vitenskapelige enn filmer som «King Kong» og «Godzilla», men paleontologer advarer folk om å tro for mye av det de ser.

At mange likevel tror at dinosaurer og mennesker har levd samtidig, har en sammenheng med religiøse overbevisninger. Det kommer frem av samme undersøkelse.

YouGov opplyser at de som beskriver seg selv som «født på ny» som kristne, i størst grad tror at dette er tilfelle (56 %).

Blant dem som ikke vil beskrive seg med denne merkelappen, så er det på den annen side et lite flertall som tror dinosaurer og mennesker aldri sameksisterte (51 %).

I spørreundersøkelsen treffer amerikanerne noe bedre på det vitenskapelige grunnlaget for spillefilmen. Litt over halvparten tror det er umulig eller usannsynlig at vi kunne skapt levende dinosaur-kloner fra DNA som er hentet ut av fossiler.

Kun 4 % er skråsikre på at dette er noe vi ville fått til. Og det kan vi heller ikke.

«Jurassic World» er på kino nå, og har for øvrig lite med virkeligheten eller ekte vitenskap å gjøre.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også: 

Dagen varer ett sekund lenger enn normalt! Hvorfor det?

Å nei! Det er noe mye eklere enn klor som gir deg røde øyne i bassenget

Endelig er det bevist: Å se kattevideoer er sunt for deg!

Får du nok søvn? Hvis ikke, så kan du være ille ute

Shopping med annonselenker

Opptil 50 prosent rabatt på alt fra høst- og vinterkolleksjonene

Shopping med annonselenker

Spar opp til 50% på høst- og vinterkolleksjoner!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.