Foto: Sotheby’s

Vitenskap

Månestøv solgt for 14 millioner kroner på auksjon – og NASA er ikke blide

Månestøvet kunne havnet i søpla.

En enkel og hvit liten pose ble denne solgt for svimlende 1.8 millioner dollar, over 14 millioner, kroner, ved auksjonshuset Sotheby’s i New York.

Posen bærer teksten «Lunar Sample Return» – og henviser ikke til navnet på et nytt indieband eller fancy designmerke, men må tolkes helt bokstavelig.

Les også: Astronomer mener et objekt på størrelse med Mars ligger gjemt i utkanten av vårt solsystem

Denne posen ble nemlig brukt til å oppbevare funn fra området på månens overflate som kalles «Stillhetens hav». Dette var stedet hvor fartøyet The Eagle landet under romferden til Apollo 11 i 1969 – da mennesket kunne ta sine første steg på månen.

Les også: Rob (44) har montert et kamera inne i øyet

Og – hold deg fast – sammen med posen får kjøperen med seg månestøv og små månesteiner, som er innsamlet av ingen andre enn astronaut Neil Armstrong.

via GIPHY

Verdien på steinene, støvet og posen var tidligere estimert til å ligge på mellom 2 og 4 millioner dollar, så det kan altså se ut til at dette er et røverkjøp.

Men hvordan i all verden kunne denne verdifulle, historiske gjenstanden selges til høystbydende på en aksjon?

På grunn av en feil ikke lenge etter månelandingen, ble posen i likhet med noen andre gjenstander nesten kastet i søpla, skriver auksjonshuset selv. Den sanne identiteten til posen var skjult helt frem til i 2015, da den dukket på en annen auksjon for beslaglagte eiendeler.

Les også: Listen over ting som astronautene la igjen på månen inneholder noen overraskelser

Den nye eieren bestemte seg for å sende den til NASA for å teste om den var ekte. Og da sannheten kom frem, ble det full krangel om hvem som egentlig hadde rett på månematerialet. NASA mener på sin side at «posen tilhører det amerikanske folket», og det hele endte mellom en rettsak mellom NASA og den nye eieren, en kvinne fra Chicago.

Les også: Kina har bygget et solkraftverk formet som en gigantisk pandabjørn

NASA hadde ikke loven på sin side, og fikk altså ikke beholde posen. Resten er historie. Kjøperen av posen ønsker ikke overraskende nok å være anonym, og vi vet derfor ingenting om hva fremtiden bringer for den verdifulle artefakten.

Selv krysser vi fingrene for at vi en dag får se Neil Armstrongs fine lille pose på museum.

via GIPHY

PS: Det var også stor interesse på auksjonen for «flyplanen» til Apollo 13. Dette dokumentet har håndskrevne notater fra alle tre astronautene, og ble solgt for 275.000 dollar.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Hvorfor er hunder så snille og vennlige mot oss? Svaret ligger i genene, mener forskere

Gjør disse bildene deg kvalm og uvel? nå tror forskere de endelig vet hvorfor

Kirurger fant 27 kontaktlinser i øyet til en britisk kvinne

Google-selskap slipper ut 20 millioner mygg i California for å bekjempe …eh, mygg

Promotion med annonselenker

Få lysten og livsgleden tilbake!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.