Dette satellittbildet kan studeres på koordinatene 63° 2'56.73
Dette satellittbildet kan studeres på koordinatene 63° 2'56.73"S 60°57'32.38"W i Google Earth. Spekulasjonene går høyt i enkelte nettfora om hva det er. Foto: Skjermbilde Google Earth

Google Earth

Hva er det som er oppdaget utenfor Antarktis?

Konspirasjonsteoretikere har fått julegaven tidlig i år.

Et satellittbilde på Google Earth blir heftig diskutert i nettfora i disse dager.

På bildet, som viser havområdet vest for Deceptionøya i Antarktis, later det til at et sjødyr av solid størrelse dukker opp av vannet. Avstandsmåling med Googles kartverktøy viser at den synlige delen er omtrent 30 meter lang.

Men hva er det? En hval? En ubåt? En stein? En Plesiosaur?

Karene på UFO Sightings Daily er sikre i sin sak:

- Ifølge Google er den 30 meter lang fra den ene enden til den andre, men enden ser akkurat ut som midten av en kjempeblekksprut. Det kan bety at den er over 60 meter lang inkludert tentaklene. Det høres ut som kraken, for meg, skriver Scott C. Waring på nettsiden.

Bildet ble avduket i april, og kan studeres på koordinatene 63° 2'56.73"S 60°57'32.38"W i Google Earth.

Måleverktøyet til Google viser at den synlig delen av sjødyret er rundt 30 meter lang. Blåhvalen, det største dyret som lever på jorden, kan bli inntil 34 meter lang.


Den teorien bør en ta med en skipslast salt, men i vitenskapelige kretser er det ikke uhørt at den mytiske kraken kan ha eksistert.

- Kraken kan ha eksistert

Vi vet at det for 200 millioner år siden ikke var dagens hvaler som var det mest imponerende synet i havet, men enorme fiskeøgler.

FISKEØGLE: Rester av en 14 meter lang fiskeøgle av arten Shonisaurus popularis er funnet i nasjonalparken i Nevada. Fiskeøglene kunne bli over 20 meter lange, tror vitenskapen.

De utdødde krypdyrene - Ichthyosauria - var store som busser, og det er funnet flere spor av dem også i Norge, i Ramsafeltet på Andøya.

I 2011 hevdet den amerikanske paleontologen Mark McMenamin for første gang at den mytiske kjempeblekkspruten kjent som krake meget mulig kan ta over plassens som havet skrekk.

McMenamin har studert fossiler i Berlin-Ichthyosaur State Park i Nevada, hvor det er funnet store ansamlinger av fiskeøgleindivider. Forskerne tror at fiskeøglene umulig kan ha dødd her samtidig, og fossilene skal også ligge arrangert på en merkelig måte.

Tidligere teorier som at fiskeøglene strandet i området, og ikke kom seg bort, eller at de døde av giftig plankton, har ikke vært mulig å bevise, og nyere forskning viser også at området fossilene ligger i sannsynligvis lå mye dypere under havets overflate enn man har tidligere har trodd, skriver Forskning.no.

Det er dette som har fått McMenamin til å spekulere i om det er en kjempeblekksprut som har arrangert knoklene på den spesielle måten.

- Moderne blekkspruter gjør dette. Jeg tror disse fiskeøglene ble fanget av en enorm krake og tatt med hit, og så har de blitt revet fra hverandre, sier han i en pressemelding.

Det stilles spørsmål ved hvorvidt en blekksprut kan ha vært i stand til å ta livet av de enorme drapsmaskinene fiskeøglene var, men McMenamin refererer til et videoopptak akvariet i Seattle gjorde noen år tilbake.

De kunne ikke forstå hva som tok livet av haiene i akvariet, og satt opp et nattkamera for å undersøke saken nærmere. Overraskelsen var stor da de oppdaget at var en blekksprut som levde i den samme tanken, som var synderen.

Du kan se «hai vs. blekksprut»-videoen nedenfor:

- Vi tror at kraken gjorde det samme. Enten druknet den fiskeøglen eller så knakk den nakken på den, sier han.

Et problem med McMenamins påstand er at det ikke er funnet spor etter en krake, verken i nasjonalparken i Nevada eller noe annet sted i verden. Forskeren hevder det kommer av at blekkspruter stort sett består av bløtt vev, det eneste som er hardt nok til å bli fossilt, er blekksprutnebbet.

Teorien har naturlig nok møtt motstand, men enn så lenge har ikke forskere motbevist McMenamins teori.

Fanget kjempeblekksprut på film for første gang

Mennesker har utforsket så lite som fem prosent av jordens hav, så forskerne er sikre på at det finnes vesener i dypet av eventyrlige proposjoner.

I 2013 ble "kjempeblekkspruten" fanget på film for første gang.

Den er kanskje ikke i krakenstørrelse, men den den strekker seg over et toetasjers hus. Se videoen:


GIGANT: Den franske malakologisten Pierre Dénys de Montfort omtaler to typer kjempeblekkspruter i sitt moluskleksikon «Histoire Naturelle Générale et Particulière des Mollusques» fra 1802. Kraken, og denne kjempeblekkspruten - Poulpe Colossal - som var enda større.

Kraken er et norsk fabeldyr

Kraken er, ifølge Wikipedia, et fabeldyr fra norsk folketro som fiskere skal ha sett langs kysten av Norge, Island og Irland. Det norrøne Kongespeilet fra 1200-tallet omtaler et slikt monster som Hafgufa, mens det uhyret som blir kalt kraken, første gang er mer utførlig beskrevet av Bergensbispen Erik Pontoppidan på midten av 1700-tallet.

Det enorme sjøuhyret har inspirert historiefortellere og forfattere i hundrevis av år. Det er blant annet omtalt i den engelske poeten Alfred Tennysons dikt «The Kraken» fra 1830. Diktets siste linjer har dessuten likhetspunkter med legenden om sjøuhyret Leviathan, som skulle komme opp til overflaten i endetiden.

Tennysons beskrivelse har siden påvirket den franske forfatteren Jules Verne, som omtaler en kjempeblekksprut i romanen «En verdensomseiling under havet», utgitt i 1870.

Fantasy-forfatteren J.R.R. Tolkien brukte fortellingene om Kraken som inspirasjon for uhyret ved inngangen til Morias miner, omtalt i «Ringens Brorskap» som kom på engelsk i 1954 og 1955.

Kraken er også brukt i flere sammenhenger seinere, blant annet som et veldig blekksprutmonster i de amerikanske eventyrfilmene om «Pirates of the Carribean» fra 2000-tallet.


Les også:Du finner mer informasjon om kraken på norske Wikipedia.

Kilder: Forskning.no, The Geological Society, Wikipedia

Promotion med annonselenker

Slik kler du deg til fest i desember

Promotion med annonselenker

Slik kler du deg til fest i desember

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.