MRI Brain Scan of head and skull with hand pointing
MRI Brain Scan of head and skull with hand pointing Foto: haydenbird Istockphoto

Alderdom

Forskerteam sier ny «supermedisin» stanser Alzheimers og Parkinsons

Over 400.000 nordmenn blir berørt av demens.

Alzheimer og Parkinsons er to typer du helst ikke vi stifte bekjentskap med. Begge forårsaker nemlig det som kalles demens, og i motsetning til hva mange tror, så er demens en sykdom — ikke en naturlig del av aldringen.

Les også: Derfor kommer noen mennesker alltid for sent

Bare i Norge er over 7. 000 mennesker rammet av demenssykdom, og hele 40.000 av disse er relativt unge — altså under 65 år.

I tillegg til dette kommer det store antall pårørende som også lider sammen med den som er rammet. Til sammen er mer enn 350.000 nordmenn en nær pårørende til en demenspasient.

I påsken stod den britiske komikeren Terry Jones, kjent fra Monty Python frem og fortalte at han har demens.

Les også: Nytt medikament reverserer aldring i dyrestudier

Charles Bronson er en av mange som ble rammet av Alzheimers. Han døde i 2003, 82 år gammel.

Da er det oppløftende å lese at det britiske forskningsrådet UK Medical Research Council har funnet to medikamenter som effektivt stanser - ikke bare Alzhemiers og Parkinsons - men alle degenerative demenssykdommer i hjernen.

Hvordan har så dette gått til? Historien starter i 2013, da et forskerteam fra MRC klarte å hindre hjerneceller å dø under forsøk på dyr.

Oppdagelsen skapte overskrifter den gang, men det aktuelle stoffet kunne dessverre ikke brukes på mennesker ettersom det kunne gi skade på bukspyttkjertelen.

Les også: Hundens «skyldige blikk» viser ikke skyldfølelse — men frykt

Nå melder britiske BBC at forskere fra MRC har funnet to medikamenter som har den samme beskyttende virkning på hjernen — og enda bedre — dette er stoffer som allerede er i bruk på mennesker.

De to stoffene det er snakk om er et antidepressiva kalt trazodone, og et medikament kalt DBM som brukes i kreftbehandling.

«Det er veldig spennende» sier professor Giovanna Mallucci til BBC.

Forskerne fant frem til disse allerede etablerte medikamentene ved å teste mer enn tusen forskjellige stoffer i forskjellige laboratorie- og dyreforsøk.

Les også: Historisk gjennombrudd: Forskere har dyrket frem verdens første kunstige embryo

Medikamentene virker ved å forstyrre en av hjernecellenes naturlige forsvarsmekanismer, hvor cellene kutter sin interne proteinproduksjon, og sakte men sikkert visner hen og dør.

«Begge stoffene var veldig effektive og hindret hukommelsestap, lammelser og andre funksjonsforstyrrelser i hjernecellene» forklarer professor Mallucci til BBC.

Giovanna forteller videre at hun ønsker å starte kliniske forsøk på mennesker så fort som mulig, og at vi vil vite sikkert om medisinene fungerer allerede om to til tre år.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Ny toppkandidat for utenomjordisk liv «kun» 40 lysår unna

Forskere mener noe er i live — 10 kilometer under bakken

Derfor feirer vi den internasjonale romdagen i dag!

Studie: Kjæledyr beskytter mot overvekt og allergi

Promotion med annonselenker

Pusse opp? Få med deg disse rabattene!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.