Foto: University of Hawaii

Vitenskap

Forskere har gjort funn i atmosfæren som er eldre enn solsystemet vårt

«Eksempel på forskning som forsøker å fylle det menneskelige behovet for å forstå verdens opprinnelse».

Høyt opp i jordas atmosfære har forskere funnet partikler som har eksistert i over 4,6 milliarder år, fra før solsystemet vårt oppstod.

Partiklene er støv fra stjerner og har reist enorme avstander for å komme hit, viser ny forskning ved University of Hawaii.

– Våre observasjoner tyder på at disse eksotiske kornene har formet selve byggesteinene til planeter og stjerner, sier Hope Ishii, som er forskningslederen bak funnet, i en pressemelding.

Det urgamle stjernestøvet er mikroskopisk, med en tykkelse på om lag 1/100-del av et menneskehår, men kan likevel gi ny innsikt i opprinnelsen til solsystemet vårt.

– Dersom vi har for hånden utgangspunktet til planetformasjonen for 4,6 milliarder år siden, er det ulidelig spennende og gjør det mulig å oppnå en dypere forståelse av prosessene som har formet og endret planetene, sier Ishii.

Før solsystemet oppstod var det en enorm gass- og støvsky, som trolig var flere lysår bred. Denne skyen opplevde så en fortetning som dannet planetene.

Vi vet at materialet som former planeter har tre hovedkomponenter: formløse silikater, karbon og is. Dette støvet ble for det meste ødelagt og omdannet i den samme prosessen som skapte planetene. Men som forskerne har funnet, har noe overlevd.

Det er fortsatt mye vi ikke vet om hvordan solsystemet vårt ble til. Kanskje kan det nye funnet hjelpe oss et stykke på veien.

– Dette er et eksempel på forskning som forsøker å fylle det menneskelige behovet for å forstå verdens opprinnelse, sier Ishii.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Derfor truer en enorm sandstorm NASAs bil på Mars

Afrikas eldste trær er i ferd med å dø ut

Det er overraskende likheter mellom hvordan mennesker og dyr snakker sammen

Simulerer romvesensivilisasjoner for å forutse vår egen fremtid

Promotion med annonselenker

Hvor ble det av den virile mannen?

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.