VARSLER ENDRINGER: Slik forestiller forskerne ved MIT seg at huden kan bli interaktiv og varsle om endringer i kroppen.

Interaktiv tatovering

Forskere fra MIT lager tatoveringer som skifter farge hvis du blir syk

Forskere fra det amerikanske toppuniversitetet MIT har nettopp utviklet en revolusjonerende tatoveringsteknikk som kan komme både de forfengelige, og mennesker med forskjellige lidelser til gode.

Teknikken er kort fortalt basert på ideen om å injisere små doser med fargestoffer inn under huden til pasienten.

Disse fargestoffene inneholder biosensorer og kan ha flere kvaliteter – for eksempel kan de skifte farge hvis blodsukkernivået faller under et visst nivå, eller de kan endre utseende etter saltinnholdet i kroppen.

Les også: Studie: Nytt medikament stanser diabetes 2

Med denne teknikken, som faktisk er helt realistisk gjennomførbar, kan man altså lage tatoveringer som responderer og gir en visuell tilbakemelding på endringer i kroppen.

Les også: Vitenskapelig gjennombrudd kan redde millioner

Konseptet kan umiddelbart synes interessant for (noen) diabetikere og andre pasientgrupper som kontinuerlig må måle forskjellige nivåer i blodet, men med litt fantasi synes muligheten nesten uendelige.

En usynlig tatovering kan for eksempel bli aktivert og gi en advarsel dersom nivået av C-reaktivt protein stiger raskt i kroppen — noe som er en god indikator på infeksjon.

Slik ser det ut på forsøksstadiet, der forskerne tatoverer avskårne biter av grisehud for å øve seg:

Her fanger den bioreaktive tatoveringen opp lav PH-verdi.

Her fanger den bioreaktive tatoveringen opp høy PH-verdi.

Et av fargestoffene, eller blekktypene, som forskerne har utviklet, endrer for eksempel farge fra blått til brunt hvis blodsukkernivået stiger ut over normalen

Teknikken er utviklet av en prosjektgruppe som kaller seg DermalAbyss, som er et samarbeid mellom MIT, Harvard og biotech-selskapet Fluid Interfaces.

Et av fargestoffene, eller «blekktypene», som forskerne har utviklet, endrer for eksempel farge fra blått til brunt hvis blodsukkernivået stiger ut over normalen.

Foreløpig er DermalAbyss i et såkalt «proof of concept»-stadie, der de konsentrerer seg om å få teknikken til å fungere best mulig.

Wow: Fem HIV-pasienter kvitt viruset etter vaksine

Senere vil man gå videre til dyreforsøk, før fargestoffene kan tatoveres inn i menneskehud. Årsaken til dette er at produsentene må sikre seg mot at produktet kan føre til allergiske reaksjoner eller andre, medisinske problemer.

Teamet bak DermalAbyss skal ifølge en artikkel hos ScienceAlert presentere funnene sine på en stor konferanse for «wearable computers» i september, så følg med på Natgeobloggen til høsten for en oppdatering på det siste innen medisinske tatoveringer.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Et nyoppdaget stoff gjør deg solbrun — og beskytter mot kreft

En enorm hvithai har gått på grunn utenfor Mexico

Dette 100 millioner år gamle fossilet er verdens best bevarte

Sannheten bak «Wow!-signalet» fra 1977 er endelig avslørt — eller?

Promotion med annonselenker

Få lysten og livsgleden tilbake!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.