VIDUNDERMIDDEL: Å bake i sola i timesvis er en metode mange vinterbleke nordmenn bruker for å bli raskt brun når sommeren nærmer seg. Nå kan ny forskning føre til en krem som både kan gjøre deg brun og beskytte mot kreft samtidig.
VIDUNDERMIDDEL: Å bake i sola i timesvis er en metode mange vinterbleke nordmenn bruker for å bli raskt brun når sommeren nærmer seg. Nå kan ny forskning føre til en krem som både kan gjøre deg brun og beskytte mot kreft samtidig.

Vitenskap

Et nyoppdaget stoff gjør deg solbrun - og beskytter mot kreft

Stoffet ligger an til å kunne «disrupte» hele markedet for selvbruningskremer og solarium.

For elleve år siden, gjorde den unge forskeren David Fischer en spennende oppdagelse:

Et planteekstrakt kalt forskolin var i stand til å skape et naturlig solbrunt, kreftbeskyttende lag i huden til «rødhårede» laboratoriemus.

Les også: Vitenskapelig gjennombrudd kan redde millioner

Rottene ble penslet med ett strøk forskolin, og etter et par dager hadde de blitt helt svarte i huden.

Her et bilde av nakne rotter fra dyreforsøkslaboratoriet:

De rødhårede laboratoriemusene har en lignende variant av MC1R-genet, som også gir rødt hår og lys, solsensitiv hud hos oss mennesker.

Les også: Studie: Denne drikke-komboen gir deg bedre konsentrasjonsevne

Dette genet gjør også at reseptorer i huden hos rødhårede ikke produserer det beskyttende fargestoffet melanin, og derfor har folk med rødt hår og lys hud en tendens til å bli lettere solbrent.

Nå kan David Fischers elleve år gamle rotteoppdagelse også komme mennesker til gode.

Det opprinnelige forskolin-stoffet fungerte ikke på mennesker, ettersom menneskets hud er hele fem ganger tykkere enn rottehud, men nå — etter ti år med brunkremforskning — har David Fisher og teamet hans endelig funnet et nytt stoff som gir samme effekt.

Les også: Fem HIV-pasienter kvitt viruset etter vaksine

Det nye stoffet vil booste pigmenteringsprosessen ved å lure seg gjennom de øverste hudlagene våre. De små molekylene som er i stand til dette fungerer ved å manipulere såkalte SIK-enzymer i huden, som igjen er med på å regulere melaninproduksjonen.


Til venstre: Ubehandlet menneskehud. Midten: Menneskehud behandlet med forskolin. Høyre: Menneskehud behandlet med det nye stoffet.

Til venstre: Ubehandlet menneskehud. Midten: Menneskehud behandlet med forskolin. Høyre: Menneskehud behandlet med det nye stoffet.

Selvbruningskremer har som kjent vært på markedet i mange år, men de tradisjonelle selvbruningskremene gir ikke en brunfarge som beskytter mot solen — det gjør derimot det nye stoffet fra David Fischer og kollegene hans. Det er ikke fake brunfarge, men hudens egen, ekte brunfarge.

Det nye stoffet er testet på både rotter og mennesker, med svært gode resultater. Ifølge en artikkel hos Sciencealert kan man selv justere fargen gjennom å regulere mengde og antall påsmøringer. Hvis man slutter å bruke stoffet vil huden gradvis returnere til normaltilstand i løpet av et par uker.

Les også: Stamcelle-pistol gjør at leger kan «spraye» på ny hud

I kombinasjon med solkrem spås det også at en brun hud vil kunne beskytte bedre mot flere kreftformer, noe som bidrar sterkt til interessen rundt oppdagelsen.

Så til det store spørsmålet — rekker du å bli nøttebrun til St. Hansaften?

Svaret er dessverre «nei» — i hvert fall om du skal belage deg på David Fishers nyoppdagede brunkrem.

Les også: Dette «magiske» lysglimtet oppstår når egget befruktes

Selv om stoffet ligger an til å kunne «disrupte» hele markedet for selvbruningskremer og solarium, gjenstår ennå en del kliniske forsøk før produktet kan markedsføres til massene.

Frem til den tid er det bare en ting å gjøre — nemlig å smøre.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Forskere fra MIT lager tatoveringer som skifter farge hvis du blir syk

En enorm hvithai har gått på grunn utenfor Mexico

Dette 100 millioner år gamle fossilet er verdens best bevarte

Sannheten bak «Wow!-signalet» fra 1977 er endelig avslørt — eller?

Promotion med annonselenker

4 stilige sommerantrekk!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.