ENORM STEIN: NASAs skissetegnere forestiller seg at 2016 WF9 kan se ut omtrent som dette.

2016 WF9

Et mystisk objekt - én kilometer i diameter - vil snart passere jorden

Vi vet lite om 2016 WF9 annet enn at det er stort - og mangler halen kometer gjerne har ...

Ting skjer! Som vi skrev på Natgeobloggen tidligere i uken, har vi nå en vaskeekte komet på nattehimmelen. Det er spennende, men noe mer er også i anmarsj ... 

Problemet er bare at vi ikke kan si stort mer om hva det er som kommer.

Les også: ESO-teleskop har funnet årsaken til et av universets mest lyssterke fenomener

Og årsaken til dette er rett og slett litt spesiell. Først litt forhistorie:

På tampen av året, nærmere bestemt den 27. november, oppdaget NASAs NEOWISE-program to himmellegemer på vei mot de indre delene av solsystemet.

Det ene av disse er kometen C/2016 U1, som vi skrev om tidligere i uken.

Det andre objektet har fått navnet 2016 WF9 og vil den 25. januar passere jorden i en avstand på rundt 51 millioner kilometer.

Les også: Den umulige rom-motoren fungerer virkelig, ifølge lekket NASA-rapport

Det er altså ikke snakk om noen kollisjonsfare, dette er tross alt rundt tolv ganger så langt unna jorden som det månen er – sjekk her for referanse:


AVSTANDEN MELLOM JORDEN OG MÅNEN: Asteroide-utforskeren Hayabusa 2 knipset dette bildet av jorden og månen i november 2015 i en avstand på tre millioner kilometer fra jorden. 

AVSTANDEN MELLOM JORDEN OG MÅNEN: Asteroide-utforskeren Hayabusa 2 knipset dette bildet av jorden og månen i november 2015 i en avstand på tre millioner kilometer fra jorden. 

Men det er mer å lure på for NASA: Objektet de har funnet er rundt én kilometer i diameter, altså forholdsvis stort. Avhengig av hva du måler det mot, selvfølgelig.

En kilometer er jo lite i forhold til en planet, men en stein eller metallklump på denne størrelsen er ikke noe du bare kan ignorere, spesielt ikke når den først dukker opp i nabolaget.

Og det har den nå gjort.

Les også: Forskere mener å ha løst mysteriet: – Slik fikk Saturn sine ringer

Objektet 2016 WF9 går i bane mellom Jupiter og solen, og har mange av de samme kjennetegnene som en komet - bortsett fra én viktig ting: Den mangler halen.

Komethalen består som kjent av gass og støv som slynges ut fra kometkjernen når denne varmes opp i møte med solen, og denne halen reflekterer også mye lys.

2016 WF9 beskrives derimot som et «mørkt» objekt ettersom det nesten ikke reflekterer noe sollys, et trekk som minner mer om en asteroide enn en komet.

Les også: Dette bildet forandret astronomien

Foreløpig kan ikke forskerne si noe mer, men NEOWISE kan likevel studere objektet med sine infrarøde kameraer, ettersom sollyset som treffer 2016 WF9 omdannes til infrarød stråling.

Slike objektet reflekterer kun rundt 10 prosent av lyset som treffer dem, men rundt 25. januar klarer kanskje noen likevel å ta et ordinært fotografi av det siden avstanden er såpass «kort». Vi får sjå.

I mellomtiden kan de som er i nerde-hjørnet besøke NEOWISE sine sider hos Caltech, der alle data og bilder fra prosjektet ligger åpent tilgjengelig.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

3D-printet pizza, labratoriebiff og melormer: Dette spiser vi om 30 år

Stephen Hawking holdt en gang en stor fest for tidsreisende. I dag fyller han 75!

Da konger og paver anbefalte kokain …

Bøker laget av menneskehud? Du finner dem på biblioteket

Shopping med annonselenker

Sikre deg 17. mai-dressen på salg

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.