HYDROGENBOMBE: Atombombene som ble sluppet over Japan i 1945 var fisjonsvåpen. De ble snart etterfulgt av fusjonsvåpen, i dagligtale kalt hydrogenbomber. Den verste av dem alle var

3. verdenskrig

Disse kartene viser sannsynligheten for at du overlever en atombombe

En morbid påminnelse om at atombomber faktisk er sluppet over mennesker.

Den 6. august 1945 slapp USA atombomben "Little Boy" over byen Hiroshima i Japan, og drepte med det umiddelbart flere titalls tusen mennesker. Enda flere ble skadd og forgiftet. Til sammen tok bomben livet av anslagsvis 140.000 mennesker.

Tre dager senere traff "Fat Man" Nagasaki og jevnet store deler av byen med jorden. 40.000 mennesker døde med det samme, 25.000 alvorlig skadd.

Les også: Brannbombingen av Tokyo - tidenes verste angrep

Det er den eneste gangen atombomber er brukt i krig, og USA detonerte dem over byer med stort sett sivile. Noen dager senere var andre verdenskrig over.

15.000 atomvåpen i verden

Ifølge organisasjonen International Campaign to Abolish Nuclear Weapons finnes det i dag om lag 15.000 atomvåpen klare til bruk. Det tallet vil etter alt å dømme øke.

Siden 2011 har Nord-Korea sakte, men sikkert bygget opp og utvidet sitt atom- og rakettprogram. Nord-Korea gjennomførte i 2016 to atomtester og en rekke rakettoppskytinger. Landet hevder det har gjort flere store tekniske gjennombrudd i arbeidet som har som mål å utvikle langdistanseraketter som kan nå det amerikanske fastlandet.

1. januar 2017 annonserte Nord-Koreas leder at landet er inne i "siste fase" i utviklingen av et interkontinentalt ballistisk missil, melder NTB.

- Vi er i siste fase for en utskytingstest av det interkontinentale ballistiske missilet. Vi har seilt opp som en atommakt i 2016, sa Kim Jong-un i en TV-sendt tale søndag.

Kim truet også med å styrke landets militære kapasitet med mindre USA slutter å holde felles øvelser med Sør-Korea, opplyser det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

2. januar 2017 fikk Kim svar fra Trump på nyheten om å ferdigstille atomraketter i stand til å nå USA.

- Det skjer ikke, skrev Trump på Twitter.

Meldingen fra Nord-Korea kommer etter at både Vladimir Putin og Donald Trump varslet styrking av sine lands atomkapasitet. I dette  kjølige politiske klima har Kina bedt atommaktene om å ruste ned.

Les også: Disse tingene kunne endret 2. verdenskrig helt

Ville du overlevd et atomangrep?

70 år etter andre verdenskrig tar USAs påtroppende president Donald Trump over utskytingskodene til nærmere 7000 atomstridshoder, og hans kommentarer rundt atomvåpen har skapt en debatt rundt mulighetene for at USAs 45. president faktisk kan være villig til å bruke dem.

I den forbindelse har vi funnet fram to kart som er en morbid påminnelse om at atombomber faktisk har blitt brukt mot våre medmennesker.

Hiroshimabomben detonerte med en sprengkraft tilsvarende mellom 13 og 16 kilotonn TNT. Selskapet Public Radio International har laget et verktøy som viser hvilken effekt "Little Boy" og andre kjente bomber ville hatt dersom de hadde smelt ned i din by.

Verktøyet heter Nukemap, og du kan teste det her.


EFFEKT AV HIROSHIMABOMBEN I OSLO: Dersom en fisjonsbombe (atombombe) på størrelse med hiroshimabomben hadde blitt detonert over Oslo sentrum ville personer helt fra Skillebekk i vest til Gamle Oslo i øst blitt rammet av bomben med tredje grads forbrenninger. De fleste mennesker fra Grünerløkka til Akershus festning ville dødd direkte fra bomben eller av stråleskader innen noen uker.

EFFEKT AV HIROSHIMABOMBEN I OSLO: Dersom en fisjonsbombe (atombombe) på størrelse med hiroshimabomben hadde blitt detonert over Oslo sentrum ville personer helt fra Skillebekk i vest til Gamle Oslo i øst blitt rammet av bomben med tredje grads forbrenninger. De fleste mennesker fra Grünerløkka til Akershus festning ville dødd direkte fra bomben eller av stråleskader innen noen uker.

Atomvåpen, eller det mer korrekte navnet fisjonsvåpen, ble snart etterfulgt av fusjonsvåpen, i dagligtale kalt hydrogenbomber.

Den verste av dem alle er "Store Ivan" eller "Tsar Bomba" som den også kalles. Med en sprengkraft på 50 megatonn TNT er "Tsar Bomba" den største bomben som er konstruert og detonert.

Les også: Tsjernobyl: Atomragnarok ved reaktor 4

VERDENS STØRSTE: Ildkulen fra detonasjonen av Tsar Bomba ble 8000 meter i diameter. Trykkbølgen hindret den fra å treffe bakken, men nådde nesten opp til Tupolev-bombeflyet som slapp bomben.

Da den ble sluppet over det sovjetrussiske atomprøvefeltet Mitjusjikhabukta på Novaja Semlja i 1961, kunne man se lysglimtet 2000 kilometer unna, og ildkulen som oppsto da den detonerte ble 8 kilometer bred og utga så intens varme at man ville ha pådratt seg tredjegradsforbrenning i en radius av 100 km.

Trykkbølgen gjorde skader på bygninger 1000 km unna, rystelsene som følge av smellet oppnådde 7,2 på richters skala og soppskyen steg 64 km til vers.

Også nettsiden Would I Survive a Nuke gir oversikt over effekten forskjellige bomber vil ha på din by.

Her har vi testen den med "Tsar Bomba":


EFFEKTEN AV «TSAR BOMBA»: Dersom verdens største bombe hadde eksplodert i Oslo sentrum, ville personer helt ut i Drammen i vest og Jesshein i øst fått forbrenninger.

EFFEKTEN AV «TSAR BOMBA»: Dersom verdens største bombe hadde eksplodert i Oslo sentrum, ville personer helt ut i Drammen i vest og Jesshein i øst fått forbrenninger.

Jeg vet ikke hvilke våpen 3. verdenskrig vil utkjempes med, men 4. verdenskrig vil utkjempes med kjepper og stein. Albert Einstein

Som du ser av bildet ovenfor ville en person som befinner seg i Sandvika, to mil vest for Oslo, muligens overlevd selve eksplosjonen fra "verdens største bombe", men som nettsiden poengterer: "Du er i live, men ikke lenge".

"Varmen fra eksplosjonen har gitt deg tredjegrads forbrenninger fra topp til tå. Du vil antagelig dø innen dagen er omme", er dommen fra siden, som antyder at det ville vært bedre å ha dødd med en gang.

Personer helt ut i Drammen i vest og Jessheim i øst ville fått førstegrads forbrenninger av bomben.

Vi krysser fingrene for at Putin og Trump tar til vettet, og lytter til Kina for en gangs skyld ...

Les også:

Promotion med annonselenker

10 kule fordeler for boligkjøpere!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.