SKREMMENDE: I 30 millioner år holdt dinosaurene seg unna ekvator. Klimaet her var så brutalt at bare små kjøttetere kunne overleve. På den tiden var nivået av karbondioksid 4-6 ganger høyere enn i dag. Siden den industrielle revolusjon har mengden CO2 i atmosfæren mer enn doblet seg, og gitt en global temperaturøkning på 0,85 grader. Men utslippene fortsetter å øke. Med dagens tempo vil gjennomsnittstemperaturen på jorden stige med mellom 4 og 6 grader før århundret er omme. En overveldende majoritet av klodens fattigste mennesker lever nå langs ekvator.
SKREMMENDE: I 30 millioner år holdt dinosaurene seg unna ekvator. Klimaet her var så brutalt at bare små kjøttetere kunne overleve. På den tiden var nivået av karbondioksid 4-6 ganger høyere enn i dag. Siden den industrielle revolusjon har mengden CO2 i atmosfæren mer enn doblet seg, og gitt en global temperaturøkning på 0,85 grader. Men utslippene fortsetter å øke. Med dagens tempo vil gjennomsnittstemperaturen på jorden stige med mellom 4 og 6 grader før århundret er omme. En overveldende majoritet av klodens fattigste mennesker lever nå langs ekvator. Foto: Illustrasjon Colourbox

Vitenskapelig gåte

Derfor unngikk dinosaurene ett område på jorden i 30 millioner år

Klimaet gjorde området ubeboelig.

Da dinosaurene spredte seg ut over kloden for 230 millioner år siden, unngikk de i hovedsak ekvator. I årevis har årsaken vært et mysterium for forskerne, men nå ser det ut til at gåten er løst.

Grunnen både overrasker og skremmer forskerne.

Les også: Vi er på strak vei mot katastrofale klimaendringer

Ifølge en ny studie utført ved universitetet i Utah, skiftet klimaet ved ekvator mellom endeløs tørke og brennende hete, som ikke sjeldent førte til digre skogbranner. Følgelig var det lite å spise i området, altfor lite for store, planteetende dyr. 

De eneste dinosaurene som kunne overleve i det ugjestmilde området, var små kjøttetere.

Les også: Slik vil kloden se ut om all isen smelter

SKOGBRANNER: Klimaet rundt ekvator for 230-200 millioner år siden var ekstremt og omskiftelig. Skogbranner brøt jevnlig ut og gjorde området ubeboelig for store planteetende dinosaurer.

Bekymringsfullt

Dette er første gang jordens klima og økologi er blitt studert i detalj fra den tiden dinosaurene vokste fram. Ifølge forskerne var nivået av karbondioksid på den tiden fire til seks ganger høyere enn i dag, noe de mener er bekymringsfullt i forhold til dagens utvikling.

- Dersom vi fortsetter på den kursen vi er nå, kan liknende forhold med høye CO2-nivåer utvikle seg, sier medforfatter av studien, Randal Irmis.

Og det kan skje raskere enn vi har fryktet.

4 til 6 graders økning innen 2100

Siden den industrielle revolusjon har mengden CO2 i atmosfæren mer enn doblet seg. Det har gitt en global temperaturøkning på 0,85 grader. Men utslippene fortsetter å øke. Til tross for 25 år med klimaforhandlinger, øker utslippene årlig med mellom 2 og 3 prosent.

Med dagens tempo vil gjennomsnittstemperaturen på jorden stige med mellom 4 og 6 grader før århundret er omme. I dag lever en overveldende majoritet av klodens fattigste mennesker langs ekvator.

Les også: Jorda etter oss

I moderne tid nådde karbondioksid i atmosfæren rekordhøye nivå i 2013.
Shopping med annonselenker

Opptil 50 prosent rabatt på alt fra høst- og vinterkolleksjonene

Shopping med annonselenker

Spar opp til 50% på høst- og vinterkolleksjoner!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.