Vitenskap

Astronomer har aktivert et teleskop på størrelse med en planet - nå skal de fotografere sorte hull for aller første gang

Når de lykkes, vil det være forsidestoff i alle verdens aviser.

Hva ser du for deg når du leser en artikkel om «sorte hull»? Kanskje et fargesprakende bilde, med noen fancy swirls og kruseduller som skal forestille et eller annet «astronomisk»?

Noe slikt, kanskje?


En illustrasjon av en sort hull kalt Cygnus X-1 som ble dannet da en stor stjerne kollapset. Den trekker til seg masse fra en blå stjerne ved siden av.

En illustrasjon av en sort hull kalt Cygnus X-1 som ble dannet da en stor stjerne kollapset. Den trekker til seg masse fra en blå stjerne ved siden av.

Les også: Bli med i jakten på den 9. planeten — og få velge hva den skal hete

Et bildesøk gir ørten varianter av illustratørers fantasifulle tolkninger av hvordan et sort hull ser ut, men i realiteten er det ingen som vet - for en av de kuleste, men samtidig mest irriterende tingene med sorte hull er at det ikke finnes noen bilder av dem.

Akkurat det er nå i ferd med å endre seg ...

Forskningsinitiativet Event Horizon Telescope (EHT) har fått med seg 14 radioteleskoper fra hele verden (bokstavelig talt – både Antarktis og Hawaii er med på laget) til å samtidig fokusere på det mystiske sorte hullet som skjuler seg i sentrum av vår egen galakse.

Les også: NASAs utrolige GIF viser supernova med kraften til 100 millioner stjerner

Dette sorte hullet går under navnet Sagittarius A*. Selv om altså ingen har sett det før, er forskerne skråsikre på at det er der, ettersom de kan observere at andre stjerner går i bane rundt «noe» som tydeligvis har frøktelig sterk gravitasjonskraft.

EHT-teleskopene benytter en teknikk som kalles interferometri, hvor man skaper et slags virtuelt teleskop med mye større rekkevidde enn hva de enkelte teleskopene kan skilte med.

Ifølge MIT har Event Horizon-samarbeidet nok datakraft til å kunne «se» stingene i en baseball på mer enn 12 000 kilometers avstand.

Event Horizon-teleskopet startet datainnsamlingen tirsdag forrige uke, og kommer til å holde på til godt inn i påsken.

Les også: ESO-teleskop har funnet årsaken til et av universets mest lyssterke fenomener

Underveis skal de også ta en kikk på det sorte hullet som skjuler seg i sentrum av gigant-galaksen Messier 87. Dette er angivelig 1500 ganger større enn Sagittarius A*.

Spennende dager fremover, altså. Når dataene har kommet inn, vil forskere fra MIT og EHT sy sammen det som finnes av bilder ved hjelp av en algoritme som kalles CHIRP (Continuous High-resolution Image Reconstruction using Patch priors).

Det ferdige resultatet blir en slags giga-mosaikk av bilder, og vil antakelig gi oss et relativt klart og tydelig bilde av et sort hull «in action».

Nettstedet Vox lagde i fjor en fin introduksjon til hvordan Event Horizon-teleskopet er ment å fungere:

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Derfor feirer vi den internasjonale romdagen

Studie: Kjæledyr beskytter mot overvekt og allergi

Glutenfri nyhet: Gluten-allergi kan skyldes et «harmløst» virus

I natt kan du se stevnemøte mellom månen og Jupiter!

Promotion med annonselenker

Se hva denne mobilen tåler!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.