Foto: Antarctic Heritage Trust AFP/NTB Scanpix

Polfarer

100 år gammel dagbok funnet i Antarktis

Polfareren Robert Scott og fire andre menn døde i Antarktis. Fremdeles finner forskerne nye gjenstander fra den fatale ekspedisjonen.

De fleste nordmenn kjenner til kappløpet mot Sydpolen mellom Roald Amundsen og den britiske oppdageren Robert Scott. Amundsen overlevde den harde ferden gjennom isødet i 1911 mens Scott og fire av hans menn aldri kom tilbake.

LES OGSÅ: Tapte kappløpet med Amundsen

Scott og fire ledsagere nådde Sydpolen 17. januar 1912, bare for å oppdage at Roald Amundsen hadde vært der 33 dager tidligere. På ferden tilbake til Cape Evans-basen omkom Scott og hans ledsagere av sult og kulde. Dagbøkene deres ble funnet under et søk etter sydpolgruppen åtte måneder senere, og dermed ble deltagernes historie kjent.

Utrolig nok, etter over hundre år, dukker det fremdeles opp gjenstander fra den skjebnesvangre Terra Nova-ekspedisjonen i Antarktis. Organisasjonen New Zealand Antarctic Heritage Trusts (NZAHT) siste funn inkluderer en av polfarernes dagbøker. Den ble funnet i nærheten av ekspedisjonsbasen ved Cape Evans. 


EKSPEDISJONSBASEN: Fra denne hytta planla Robert Scott de siste detaljene i den skjebnesvangre Terra Nova-ekspedisjonen. Hytta ble reist i 1911. Den en fremdeles stappet med proviant og ivaretas av New Zealand Antarctic Heritage Trust. Bildet er tatt i 2005.LES OGSÅ: Han mistet tre kamerater i isødet. Når forteller han sin historie.

Hver år smelter mer og mer av isen rundt basen, og det er slik stadig flere gjenstander dukker opp - som fotografier, klær og kasser med sprit. Selv om boken var medtatt etter å ha ligget i isen i over hundre år, har forskerne klart å separere og digitalisere sidene i boken.

OVERLEVDE: George Murray Levick gravde seg ned i en ishule sammen med fem andre menn og overlevde den harde antarktiske vinteren i 1912. Han døde i 1956. Dagboken hans har nå dukket opp i Antarktis.

Forfatterens navn står skrevet på en av de første sidene: George Murray Levick.

Levick var blant de seks som ble strandet i isødet høsten 1912 og måtte overvintre i en ishule på Inexpressible Island. Han var lege og forsker, og er kjent for sine studier av pingviner ved Kapp Adare. Polfareren overlevde både Antarktis og den første verdenskrig, og startet siden British Schools Exploring Society hvor han ble til han døde i 1956.

Datidens forskermiljø vurderte Levicks observasjoner av pingvinenes spesielt aktive sexliv som for usømmelig, og ble ikke utgitt før hundre år senere. Den nyfunne dagboken er dessverre ikke like interessant. Den inneholder hovedsakelig datoer og beskrivelser av fotografier han har tatt.

Nå som innholdet i boken er digitalisert, er boken fraktet tilbake til Antarktis.

- Det er et spennende funn, og er en del av ekspedisjonens offisielle arkiv. Etter å ha brukt syv år på å samle gjenstander fra Scotts ekspedisjon, er det spennende at vi fremdeles kan finne nye ting, sier NZAHTs Nigel Watson i en kommentar.Kilder: Wikipedia, iflscience.com, AFP, nzaht.org

Promotion med annonselenker

Få lysten og livsgleden tilbake!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.