- Om vi ikke gjør noe kan dette bety jordens sjette masseutryddelse

Ny dokumentar setter søkelys på klimautfordringene.

Fem ganger tidligere har livet på jorden gått gjennom masseutryddelser. Den foreløpige siste forekom for 66 millioner år siden da store deler av jordens plante- og dyreliv ble utslettet. Masseutryddelsen betydde blant sluttet på alle landdinosaurer.

Forskere har tidligere advart verden mot at en sjette masseutryddelse er på vei. Nå kaster dokumentarfilmen «Racing Extinction» nytt lys på de mange klimautfordringene jorden står overfor og eventuelle alvorlige konsekvensene vår likegyldighet kan føre til.

Fotograf og miljøaktivist Shawn Heinrichs deltar i Louis Pshioyos nye dokumentarfilm. De går blant annet på spaning i det illegale dyremarkedet. Her er det Heinrichs i et hav av haifinner, som ansees som en delikatesse i deler av Asia.

Tilbake til havet

«Racing Extinction» er laget av den tidligere naturfotografen Louie Psihoyos, mannen bak den Oscar-vinnende dokumentarfilmen «The Cove». Som «The Cove», hvor Psihoyos rettet søkelyset mot japanske fiskeres behandling av delfiner, tar denne dokumentarfilmens klimaspørsmål også utgangspunkt i havet.

- Verden kan ikke med et usunt hav. Plankton produserer over halvparten av oksygenet vi puster, uttalte Psihoyos i et intervju tidligere i år.

En forsker i dokumentaren støtter regissørens uttalelser.

- Klimaet blir styrt av havet, og vi dumper så mye karbondioksid i vannet at det klarer ikke å takle det lenger. Noe må gjøres, sier en forsker i dokumentaren.


Dokumentaren er todelt, og retter også søkelys den illegale dyrehandelen som foregår på verdensbasis. Ifølge dokumentaren er ulovlig handel av dyr og dyreprodukter det nest største illegale markedet på verdensbasis etter narkotikahandel.

Vi følger Psihoyos og hvordan hans kamerateam oppsøker personer som selger alt fra ulovlig haifinner til hvalolje. På et tidspunkt oppsøker man også en restaurant som serverer utrydningstruet hvalkjøtt til gjester.


Vil ha oppmerksomhet

Dokumentaren har allerede høstet gode kritikker etter å ha blitt vist på diverse filmfestivaler verden over. Psihoyos har i tidligere intervjuet sagt at målet ikke bare er få gode tilbakemeldinger, men å skape engasjement og samtale rundt temaet i filmen.

Tidligere i sommer ble kjente bygninger i New York utstillingsvinduet for noen av de utrydningstruet dyrene som vises i filmen. «Racing Extinction» er også en del av den sosiale medie-kampanjen #StartWith1Thing, der målet er å få mennesker over hele verden til å gjøre én ting i hverdagen for å bedre miljøet.


OPPMERKSOMHET: Tidligere i sommer fikk dokumentarteamet dekket flere av New Yorks mest kjente bygninger med bilder fra filmen.

13. desember klokken 22.30 blir dokumentaren vist på Discovery Channel, ikke bare på kanalen i Norge, men over hele verden. Det er med på å gjøre dokumentarfilmen til et globalt fenomen, noe produsent og skuespiller Fisher Stevens har uttalt var det klare målet fra starten av.

- Selv om «The Cove» vant mange priser og var en fantastisk dokumentarfilm, hadde den et begrenset publikum. Louie og jeg bestemte oss derfor før filmfestivalen Sundance at dersom noen skulle få kjøpe rettighetene, måtte de ha mulighetene til å bringe filmen ut til et stort publikum, fortalte Stevens magasinet Vanity Fair i desember.

Og et stort publikum kan skaperne forventete seg. Det er ventet at rundt 500 millioner mennesker verden over vil få med seg dokumentarfilmen.

Klimatoppmøte

Lansering av Psihoyos' dokumentarfilm kunne ikke hatt en bedre timing. Akkurat nå er flere av verdens statsledere samlet i Paris for å diskutere den globale klimapolitikken på FNs klimatoppmøte. Blant annet har Erna Solberg tatt turen ned til den franske hovedstaden.

Så langt har ikke møtet båret frukter, men til NTB sier klima - og miljøminister Tine Sundtoft at hun håper på at en ny avtale skal være sikret innen konferansen er over 11. desember.

– Jeg hadde håpet på en noe raskere framgang i starten, men erfaringen viser at det er på slutten det skjer.

På konferansen vil det diskuteres og, forhåpentligvis, komme til enig om kortsiktige og langsikte planer for å klimautfordringene jorden står overfor.

Se «Racing Extinction» 13. desember på Discovery Channel klokken 22.30.

(Kilder: Discovery Channel, NTB)

Shopping med annonselenker

Opptil 50 prosent rabatt på alt fra høst- og vinterkolleksjonene

Shopping med annonselenker

Spar opp til 50% på høst- og vinterkolleksjoner!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.