Foto: Wikimedia Commons

Verdens giftigste dyr

Dette er skapningene du ikke vil møte på.

Å liste opp verdens giftigste dyr er ikke så lett. Er det giften i seg selv som skal være den farligste? Eller er det dyrene med mest gift som teller? Eller skal en se på hvilke giftige dyr som faktisk tar livet av flest mennesker i løpet av et år?

På norske bruker vi dessuten kun ordet «giftig», mens i det engelske språket skiller man mellom dyr som er «poisonous» og «venomous».

Førstnevnte bruker giften sin passivt først og fremst i selvforsvar mens sistnevnte bruker giften aktivt ved å bite eller stikke. Uansett, her er 10 dyr, både passive og aktive, du ikke har lyst til å støte på.

Kjeglesnegle

Det finnes en rekke kjeglesnegler og alle er aktive drapsmaskiner. Mens de fleste giftige dyr produserer én spesiell type gift, kan hver av disse sneglene produsere over 100 typer forskjellige giftstoffer. En dråpe, og du er død. Faktisk kan giften fra en slik snegle være nok til å ta livet av over 20 mann.

Sjøveps

De fleste maneter er først og fremst ubehagelige, men ikke dødelige. Det gjelder imidlertid ikke den beryktede sjøvepsen. Dette er verdens giftigste manet, ett stikk fra tentaklene lammer hele nervesystemet ditt. Denne formen for gift er den eneste av sitt slag. Til å være en manet er den dessuten en hurtig svømmer og har sofistikerte øyne.

Kongekobra

Kongekobraen er den er den største av giftslangene, og kan bli opp mot seks meter lang, veie 20 kilo og måle opp mot 30 cm rundt nakken. Kongekobraen er til tross for navnet ikke i slekt med kobraslangene. Kongekobraens gift er hovedsakelig en nervegift, og ikke spesielt sterk sammenlignet med andre giftsnoker. Den er likevel i stand til å drepe en voksen elefant, eller tilsvarende 20 voksne mennesker fordi den injiserer store mengder gift i et bitt.

Blåringet blekksprut

Denne lille rakkeren blir bare mellom 8 - 20 centimeter stor, men den regnes som et av verdens aller giftigste dyr. Den jakter vanligvis på krabber, reker og eremittkreps, men kan også gå til angrep på mennesker dersom den provoseres. Giften lammer og gir pustestopp, og kan drepe et menneske i løpet av minutter.

Dødsforfølgeren

Verdens giftigste skorpion heter Leiurus Quinquestriatus, eller «Dødsforfølgeren», som den kalles. Tre av fire mennesker som dør av skorpionstikk, er stukket av en Leiurus Quinquestriatus. Skorpionen lever i Nord-Afrika og Midtøsten. Giften til Dødsforfølgeren angriper neversystemet, og kan lett ta livet av barn og eldre mennesker. En voksen, sunn person vil ha større sjans til å overleve. Årsaken til at skorpionen tar livet av såpass mange mennesker er at den liker seg i nærheten av mennesker, og kan godt krype inn i sko og klær...

Steinfisk

Steinfisken er den giftigste fisken i verden, og er dødelig for mennesker. Fisken har fått navnet sitt på grunn av det kamuflerende utseendet som gjør at den ser ut som en stein. Giften kommer fra de nålespisse finnene, så kryss tærne for at du ikke tråkker på en slik en.

Brasiliansk vandreedderkopp

Ikke bare er den brasilianske vandreedderkoppen uhyre giftig, den er også svært aggressiv. Edderkoppen er listet i Guinness World Records 2010 som verdens giftigste edderkopp. Det er ikke bare giften som gjør denne edderkoppen spesielt farlig for mennesker, men også at den beveger mye på seg. Den finner derfor gjerne ly i folks hus, for eksempel i klær, sko, biler og bokser. Når offeret stikker hånden inn i jakkeermet og forstyrrer edderkoppen, biter den kraftig flere ganger.

Innlandstaipan

Denne australske snoken regnes som verdens giftigste slange på land. Giften er 50 ganger sterkere enn kobraens. Den lever av mus og små gnagere. Takket være motgift er det ikke registrert noen tilfeller av dødsfall blant mennesker. Ennå.

Gul pilgiftsfrosk

Om du er på tur i regnskogen i Sør-Amerika og kommer over en frosk med mange fine farger, ikke plukk den opp. Avhengig av arten, kan dette være en av de aller, aller giftigste dyrene vi har på kloden. Den gule du ser på bildet her, er den giftigste av dem alle. Den skyter ikke ut giftige piler, som navnet kan tilsi, men har fått navnet fordi innfødte brukte giften til jaktpilene sine.

Kulefisk

Denne kulefisken er regnet som verdens nest mest giftige dyr på jorden, nest etter den gule pilgiftsfrosken. Fisken er en delikatesse i Japan og Kina, og mange kokker flår skinnet av fisken mens den fremdeles er i livet for at giften ikke skal trekke inn i kjøttet.

Promotion med annonselenker

10 vinterjakker du kjøper under Black Week

Promotion med annonselenker

Black Week-tilbudet gutta virkelig digger

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.