BORTKASTET TID: Begge øvelsene du ser på bildet her, benpress og lårmaskin, brukes hyppig på treningssentre. Ekspertene mener baseøvelsene utfall og knebøy helt klart er å foretrekke.
BORTKASTET TID: Begge øvelsene du ser på bildet her, benpress og lårmaskin, brukes hyppig på treningssentre. Ekspertene mener baseøvelsene utfall og knebøy helt klart er å foretrekke.

Treningstips

Syv styrkeøvelser som er bortkastet tid

Bare fordi apparatet finnes på treningssenteret ditt, betyr det ikke at du bør bruke tid på det. Her er øvelsene du gjør isteden.

Å vimse rundt på treningssenteret kan føre til at en havner borti de merkeligste apparater, men også veteraner sverger til øvelser som ekspertene anbefaler alle å holde seg unna.

Her er en liste med syv styrkeøvelser personlig trener Travis Barnes, treningsekspert Cornelis Elander og fysiolog Greg Justice mener er fullstendig meningsløse:

Lårmaskinen

IKKE SLIK: En rettesnor for gode treningsøvelser er at bevegelsen er noe du også gjør i hverdagen. Lårmaskinen er et typisk eksempel på det motsatte. Ifølge fysiolog Greg Justice hersker det også en oppfatning om at denne maskinen trener bort fett på innsiden av lårene, men det er ikke mulig å punkttrene bort fett.

MEN SLIK: Han anbefaler isteden å gjøre utfall, både forover, bakover og til siden.

Benstrekk (leg extension)

IKKE SLIK: Benstrekkmaskinen skal i utgangspunktet trene lårmuskelen, men først og fremst utsetter den kneet ditt for svært høy belastning.

MEN SLIK: Justice anbefaler å kjøre vanlige knebøy eller utfall isteden.

Sit-ups

IKKE SLIK: - Sit-ups er kanskje den verste og mest bortkastede mageøvelsen du kan kjøre, melder Side3s treningsekspert Cornelis Elander.

Hvorfor? Fordi de er både ineffektive og i verste fall skadelige.

- Studier viser at sit-ups og crunches er de minst effektive øvelsene du kan kjøre for å styrke opp blant annet "sixpack"-muskulaturen. Tradisjonelle sit-ups kan dessuten medføre en ubalanse i kjernemuskulatur - noe som igjen kan lede til ryggproblemer.

MEN SLIK: For å trene kjernemuskelaturen i magen og unngå ryggskader anbefales isteden planken.

Benkpress i maskin

IKKE SLIK: Når det er kø foran pressbenkene, kan det være fristende å ty til benkpressmaskinen. Dårlig idé, sier personlig trener Travis Barnes. Når du sitter i maskinen vil kroppens sterkere muskler kompensere for de svakere, noe som skaper ubalanse.

MEN SLIK: Barnes anbefaler isteden å kjøre push-ups, som også styrker kjernemuskelaturen.

Preacher curl-apparat

IKKE SLIK: - Hovedproblemet med denne øvelsen er den fastlåste bevegelsesbanen man får, sier Elander.

MEN SLIK: Han anbefaler isteden bicepscurl på Scott-curl-benk med stang i trinseapparatet.

- Noen bedre øvelse for å få opp pumpen, bygge muskulatur og størrelse finner du ikke, sier Elander.

Benpress

IKKE SLIK: Ifølge Justice er det to problemer med benpressapparatet: For det første legger folk ofte på for mye vekt som kan gi skader, og for det andre har studier vist at øvelsen ikke er spesielt effektiv.

MEN SLIK: Fysiologen anbefaler isteden å kjøre knebøy med manualer. Bena får fremdeles kjørt seg, og det er mer stabilt slik at faren for skader reduseres.

Triceps kick-backs


IKKE SLIK: Den stigende spenningskurven på øvelsen vil gjøre at det blir eksponentielt hardere å holde vekten oppe etter hvert som man nærmer seg toppen.

- En vekt som da føles ekstremt lett på bunnen av repetisjonen kan nær sagt bli umulig å holde i topposisjon, og dette vil gjerne resultere i at man begynner å jukse eller trener med for lette vekter i forhold til hva man i prinsippet kunne ha brukt var bevegelsesbanen bedre, melder Elander.

MEN SLIK: Elander anbefaler isteden å gå for dips eller franskpress for å trene tricepsen.

Kilder: elander.blogg.no, Runner's World.

Hvilke øvelser mener du folk bør holder seg unna? Vi vil gjerne høre din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Promotion med annonselenker

Du vil ikke tro hva denne mobilen tåler!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.