Med Philips Hue kan du enten ha noen få lamper i huset som skaper litt ekstra fargeglede der du selv kan sette fargetonene - eller bytte ut alle lampene i hele huset for en fullstendig smartstyring av lys.
Med Philips Hue kan du enten ha noen få lamper i huset som skaper litt ekstra fargeglede der du selv kan sette fargetonene - eller bytte ut alle lampene i hele huset for en fullstendig smartstyring av lys.

Lys

Test: Philips Hue - mobilstyrt belysning

Et strålende produkt, men prisen blir helt vill.

Det har skjedd en rivende utvikling på lysfronten de siste årene. I løpet av relativt kort tid har vi gått fra at glødepærer har vært stanarden, til at de nå er forbudt. Til og med hallogenpærer ser ut til å fases ut, og det er i stor grad energieffektiv LED for alle pengene.

Bokstavelig talt, for LED er kostbare saker.

Et solid skritt videre

Philips er derimot en produsent som har tatt hele konseptet med lys mange skritt lenger enn det vanlige.

For noen år siden ble det mye buzz rundt selskapets «walke-up light», men selskapet har dratt sin satsing på lys langt videre.

Den andre generasjonen med Hue er nå tilgjengelig, og dette er LED-lys for viderekommende.


Start-pakken består av den sentrale styreenheten og tre lyspærer. Dette kan mest regnes som en liten smaksprøve, og er ikke godt nok i seg selv.

Start-pakken består av den sentrale styreenheten og tre lyspærer. Dette kan mest regnes som en liten smaksprøve, og er ikke godt nok i seg selv.

Hue-serien er en lang rekke forskjellige lyspærer, downlights og lysstrimler som både kan erstatte og utfylle lyset i huset ditt. I motsetning til vanlige LED-pærer, har pærene mulighet til å velge mellom ca 16 millioner fargenyanser. Her er det ikke nyanser mellom hvitt og gult, men et nærmest fullt fargespekter å velge fra.

Tilbehør finnes i bøtter og lass. Her er en bevegelsessensor.

Noe så avansert gir ingen mening om du ikke kan kontrollere lyset litt mer avansert enn fra en lysbryter. Alle pærene er derfor koblet til et eget trådløst nettverk (ikke ditt eksisterende) styrt av en sentral "hub" som kobles i routeren din hjemme. Dette muliggjør at du i prinsippet kan kontrollere lyset ditt hjemme fra alle steder i hele verden som har internett.

Fra mobilen, nettbrett, egne dimmere, fjernkontroller eller gjennom Philips' nettsider kan du så styre hver enkelt pære separat eller samlet. Du kan velge lysstyrke og farge, og det legges opp til en lang rekke temaer/lysscener.

Du kan sette opp ferdiglagde "temaer", eller tilpasse ting som du selv vil.

Kongstanken er at du i hjemme skal kunne får akkurat den «stemningen» du skulle ønske til enhver sammenheng - og at alt kan styres med mobilen.

Åpner for masse avanserte funksjoner

Hue er på mange måter en nerds store drømmeprodukt. Philips har i liten grad lagt begrensninger på kreativiteten til apputivklere, og derfor er det et stort utvalg der ute fra folk som har latt kreativiteten løpe løpsk.

Dette gjør at du kan la lyset fungere nærmest som et diskotek som beveger seg etter musikken du hører på, du kan stille lysene automatisk etter værvarsel - og du kan til og med få lysene til å skru seg av og på automatisk etter hvor i verden du skulle bevege deg. Dette kalles på godt norsk «geofencing» - og gjør for eksempel at lyset skrur seg av automatisk når du har kommet deg ut fra oppkjørselen til huset ditt.


Hue består av en lang, lang rekke enheter du kan utvide med. Her er en egen taklampe, med håndholdt dimmer om du ikke ønsker å bruke mobilen.

Hue består av en lang, lang rekke enheter du kan utvide med. Her er en egen taklampe, med håndholdt dimmer om du ikke ønsker å bruke mobilen.

Fungerer som annonsert

Side3 har benyttet seg av en såkalt «starter kit» i noen uker, som består av tre lyspærer og den sentrale kontrollenheten.

Det å sette opp systemet er veldig rett frem og gjort i løpet av få minutter. Du plugger enheten rett i routeren, og finner en lampe eller tre som lyspærene passer i - og laster ned appen til mobilen.

Den eneste problemet vi opplevde var at denne hubben åpenbart setter opp et ganske kraftig nettverk som kan forstyrre Bluetooth-enheter i umiddelbar nærhet.

Herfra er det bare å begynne å leke seg. Du kan dimme og justere farger etter hjertes lyst. Kanskje ønsker du en slags solnedgangsstemning på soverommet, kanskje vil du ha litt dempet, varm belysning i stua - men med ett enkelt trykk vende om til full belysning.

Se hvordan det fungerer med noen som virkelig har gått "all in":

Du kan selvsagt også bruke systemet som et "wake-up light" på morgnene, med gravidvis økning av lysstryken på soverommet.

Du kan fortsatt bruke lysene av/på-bryter, men jo flere lys du har, jo mer naturlig blir det å ta kontroll fra mobilen. Dette krever en viss tilvenning, men fungerer greit. Spesielt om du i tillegg har et nettbrett lignende - og at alle husets beboere selvsagt gjør det samme.

Mye mer må til for at det faktisk skal fungere

Men skal vi være brutalt ærlige, er ikke et slikt startprodukt noe i nærheten av nok nok for å få den fulle opplevelsen. Når man bare har noen få lyspærer rundt om, men ikke en helhet - blir det til en gimmick, ikke til noe med noen funksjon. Og dermed brukes det heller ikke til noe annet enn å teste.


Uansett hvordan du vender og vrir på det, så er ikke dette nok til å oppnå noe som helst hjemme.

Uansett hvordan du vender og vrir på det, så er ikke dette nok til å oppnå noe som helst hjemme.

For at man faktisk skal ta skrittet fullt ut og virkelig kunne nyte systemet, må man i praksis foreta en fullstendig utbytting av alle lyspærer, spotter og andre ting i huset. Og gjerne legge på noen lysstriper her og der.

Lysstriper er en flott måte å lyse opp ting og tang i huset. Men ikke helt gratis.

Ekstremt kostbart

Utfordringen er at det er ekstremt dyrt. To vanlige GU10-pærer (downlight) koster i skrivende stund rundt 550 kroner. Undertegnede trenger 9 slike pakker for å dekke behovet bare i stua. Det er i seg selv nesten 5000 kroner, i tillegg til startpakke på rundt 1500 kroner.

Til sammenligning koster én vanlig GU10 LED-pære 50-60 kroner på butikken. Du kan altså gange normal pris med fem for å få Hue-opplevelsen.

Kunne du tenke deg et lys der alle lampene i huset ditt kunne dimmes og hadde forskjellige farger, og der kanskje alle lister var lyst opp med samme typer lysstriper?

Men dette er bare starten. Så skal resten av rommene i huset dekkes opp, alle smålamper - og fortrinnsvis også en felles dimmer og noen lysstriper... Ja, og en ny taklampe, og noen bevegelsessensorer og, og og...  Investeringen for å gå over til et slikt lyssystem kommer fort opp i titusenvis av kroner.

Det betyr at en startpakke er noe som du enten vil la ligge i en skuff, eller som er noe som du fort begynner å bygge ut i full skala. Enten blir du likeglad eller hekta.

Er du i sistnevnte kategori får du noe avansert, morsomt og effektivt som fungerer. Så kan man selv svare på om en ser nytteverdien.

Det gode

 • Et lyssystem med svært mange farger som kan skape den stemningen hjemme du ønsker
 • Nærmest ubegrenset med muligheter gjennom et utall apper
 • Brukervennlig
 • Svært mange varianter og ekstrautstyr tilgjengelig
 • Både utstyr til å utnytte eksisterende lamper, og helt eget utstyr som kan monteres
 • Kan installeres uten elektriker eller store omlegginger i eksisterende elektrisk anlegg
 • Støtter Apple Home Kit - og dertil kan det stemmestyres gjennom Siri

Det dårlige

 • Det er en ganske stor tilvenning å gå til mobilen for å gjøre noe med lyset
 • "Huben" kan skape forstyrrelser for Bluetooth-enheter
 • Er det et stort behov å ha hjemmet badet i forskjellige farger?

Det grusomme

 • Kostnaden for å sette opp et komplett system blir for veldig høy

Promotion med annonselenker

Se hva denne mobilen tåler!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.