IKKE SEXTING: Lettkledde bilder sendt via appen Snapchat, og misbruk av slike er ikke så utbredt, skal vi tro en undersøkelse gjort av University of Washington.
IKKE SEXTING: Lettkledde bilder sendt via appen Snapchat, og misbruk av slike er ikke så utbredt, skal vi tro en undersøkelse gjort av University of Washington. Foto: Skjermdump youtube

Snapchat

«Sexting» er ut - dette er hva ungdommen bruker Snapchat til

Ikke bare gris å finne på bildetjenesten.

Så fort Snapchat ble tilgjengelig for nedlasting i 2011, kunne man lese om hvordan brukerne brukte bilde - og videotjeneste til å sende seksuelt materiale.

Flere eksperter var ute i mediene og advarte brukerne, og da spesielt unge mennekser, om at man måtte være forsiktig med hva slags bilder man sendte ettersom det ikke var sikkert bildet ble slettet for alltid. Såkalt "sexting" var en utbredt trend, kunne blant annet NRK melde.

POPULÆR: På få år har Snapchat blitt en av verdens mest populære apper. Da den kom tok det ikke lang tid før mange hevdet at appen ble brukt til å sende lettkledde bilder. En ny undersøkelse hevder det motsatte.

Det at Snapchat opererer med en tidsfrist for hvor lenge bildet eller videoen vises, senket terskelen for "sexting".

Overfor Side3 oppfordret blant annet kunne leder i Slettmeg.no, Hans Marius Tessem, brukerne om å tenke seg om to ganger før man sendte avgårde et lettkledd bilde av seg selv.

- Vi vil ikke være noe moralpoliti ovenfor noen og er ikke negative til nye teknologiske trender, men oppfordrer jo til at folk tenker seg om to ganger før de sender et lettkledd bilde av seg selv eller annet til andre. Som ved all bruk av sosiale medier burde man spørre seg selv om hva konsekvensen kan bli om bildet blir misbrukt, fortalte Tessem til Side3 i 2013.

Til tross for hva man kanskje skulle tro etter alt hysteriet, er ikke "sexting" så utbredt som man skulle tro. En ny undersøkelse utført av University of Washington viser nemlig at "sexting" havner langt ned på listen over hva slags bilder og videoer folk sender avgårde.

Ikke overraskende er det "morsomme ting" og "selfies" som hovedsakelig fyller Snapchat-innboksen til brukerne, skriver Daily Mail.

Humorbilder og "selfies"

I undersøkelsen spurte forskerne 127 Snapchat-brukere over 18 år hva de hovedsakelig sendte bilde av med tjenesten. 60 prosent av deltakerne fortalte at de sendte "festlige bilder og videoer", mens på andreplass kom kategorien "selfie". Videre fulgte "bilder av andre mennesker", "hva de holdt på med" og "mat".

SELFIES ER INN: Ifølge en ny undersøkelse er selfies mer populært å sende med Snapchat enn "sexting".

Testpersonene fortalte at de "lastet ned Snapchat for å kunne dele morsomme situasjoner med andre". Bare rundt 25 prosent av deltakerne fortalte at de hadde sendt "seksuelt materiale".

Mer overraskende i undersøkelsen er innrømmelsen av at få eller ingen bryr seg nevneverdig om sikkerheten og bruken av bilder de sender. Ifølge forskerne følte ingen av testpersonene det som et problem at mottaker tok skjermbildet av ting de sendte.

- Vi lærte at de fleste bruker ikke Snapchat for å sende sensitivt materiale. Det at noen tar skjermbilde er heller ikke et brudd på tillit med mellom avsender og mottaker, men tvert imot ofte forventet, heter det i rapporten.

Ifølge forskerne er forventingen at mottak tar skjermbilde nettopp grunnen til at få sender bilder av seksuell natur.

- De fleste brukere er klar over at Snapchats sletting av bilder er mangelfull, og derfor sender de ikke sensitivt materiale. De stoler hverken på Snapchat eller sine egne venner.

Liten undersøkelse

Snapchat har på få år vokst seg til å bli en av de mest populære appene som eksisterer og man anslår at så mange som 82 millioner mennesker har lastet ned appen.

Med andre ord er det vanskelig å konkludere noe konkret ut ifra en undersøkelse med kun 127 testpersoner. Undersøkelsen gir dog en liten pekepinne om hva brorparten av Snapchats-brukere benytter tjenesten til.

Promotion med annonselenker

10 vinterjakker du kjøper under Black Week

Promotion med annonselenker

Black Week-tilbudet gutta virkelig digger

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.