Ved å slukke FM-nettet, har 1 av 7 radiolyttere falt av i Nordland.
Ved å slukke FM-nettet, har 1 av 7 radiolyttere falt av i Nordland.

DAB

Radiolyttingen stuper etter at FM-nettet ble slukket

Folk rømmer fra radioapparatene.

I januar var det stort oppstyr da Nordland var først ute med å slukke FM-nettet for nasjonale radiosendinger - og de skulle bli første del av landet som utelukkende skulle ha tilgang til DAB-radio.

Det har fått dramatiske konsekvenser.

Les også: Hver måned begynner en slik DAB-radio å brenne - 10.000 bruker dem fortsatt i Norge

Ifølge Digitalradio Norge har andelen nordlendinger som lytter til radio blitt kraftig redusert. Før slukkingen lyttet 74 prosent av innbyggerne i Nordland på radio. Etter slukkingen var tallet bare 64 prosent.

Det betyr at nesten hver 7. radiolytter har sluttet å lytte på radio etter at DAB ble standard.

Fallet skjer etter at radiolyttingen allerede har vist en nedadgående tendens. Forskningssjef Knut-Arne Futsæter i Katar TNS, som gjennomfører radiomålingene, forventer at radiolyttingen vil fortsette å falle som følge av FM-slukkingen.

Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge, mener derimot det hele er positivt.

- Vi ser at innbyggerne holder på radiovanene sine og blir med radio over på digitale plattformer. Lyttingen går noe ned, det er som forventet. I et stort teknologiskifte er det naturlig at enkelte trenger tid til å gjøre omstillingen, sier han i en pressemelding.

Kommunikasjonssjef Mari Hagerup sier til Side3 at de tror nedgangen er en forbigeånde utvikling:

- Vi har regnet med et midlertidig fall i lyttingen etter FM-slukkingen. Det er helt naturlig ettersom en del av lytterne først begynte å oppgradere sine apparater da FM slukket. Dette gjelder spesielt i bil.

- Vi føler oss trygg på at lyttingen går tilbake til normalt nivå i løpet av 2018, når radioskiftet er gjennomført. Etter slukking ser vi en markant vekst i salget av radioer og adaptere, dette kommer i tillegg til et høyt antall digitale brukere allerede før de analoge sendingene opphørte. 2017 er et omstillingsår for radio - men vi tror at lyttingen vil være stabil når nordmenn flest har fått tid til å gjennomføre radioskiftet.

Les også: Forsikringsselskap advarer mot DAB-adaptere

Promotion med annonselenker

Få lysten og livsgleden tilbake!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.