Ved å slukke FM-nettet, har 1 av 7 radiolyttere falt av i Nordland.
Ved å slukke FM-nettet, har 1 av 7 radiolyttere falt av i Nordland.

DAB

Radiolyttingen stuper etter at FM-nettet ble slukket

Folk rømmer fra radioapparatene.

I januar var det stort oppstyr da Nordland var først ute med å slukke FM-nettet for nasjonale radiosendinger - og de skulle bli første del av landet som utelukkende skulle ha tilgang til DAB-radio.

Det har fått dramatiske konsekvenser.

Les også: Hver måned begynner en slik DAB-radio å brenne - 10.000 bruker dem fortsatt i Norge

Ifølge Digitalradio Norge har andelen nordlendinger som lytter til radio blitt kraftig redusert. Før slukkingen lyttet 74 prosent av innbyggerne i Nordland på radio. Etter slukkingen var tallet bare 64 prosent.

Det betyr at nesten hver 7. radiolytter har sluttet å lytte på radio etter at DAB ble standard.

Fallet skjer etter at radiolyttingen allerede har vist en nedadgående tendens. Forskningssjef Knut-Arne Futsæter i Katar TNS, som gjennomfører radiomålingene, forventer at radiolyttingen vil fortsette å falle som følge av FM-slukkingen.

Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge, mener derimot det hele er positivt.

- Vi ser at innbyggerne holder på radiovanene sine og blir med radio over på digitale plattformer. Lyttingen går noe ned, det er som forventet. I et stort teknologiskifte er det naturlig at enkelte trenger tid til å gjøre omstillingen, sier han i en pressemelding.

Kommunikasjonssjef Mari Hagerup sier til Side3 at de tror nedgangen er en forbigeånde utvikling:

- Vi har regnet med et midlertidig fall i lyttingen etter FM-slukkingen. Det er helt naturlig ettersom en del av lytterne først begynte å oppgradere sine apparater da FM slukket. Dette gjelder spesielt i bil.

- Vi føler oss trygg på at lyttingen går tilbake til normalt nivå i løpet av 2018, når radioskiftet er gjennomført. Etter slukking ser vi en markant vekst i salget av radioer og adaptere, dette kommer i tillegg til et høyt antall digitale brukere allerede før de analoge sendingene opphørte. 2017 er et omstillingsår for radio - men vi tror at lyttingen vil være stabil når nordmenn flest har fått tid til å gjennomføre radioskiftet.

Les også: Forsikringsselskap advarer mot DAB-adaptere

Promotion med annonselenker

Nye høstfavoritter fra GANT

Promotion med annonselenker

De største herretrendene for høsten 2017

Likte du denne saken? Lik oss gjerne på Facebook:

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.