Norske nettbrukere har i snitt Europas beste internettilgang - men noen faller utenfor.
Norske nettbrukere har i snitt Europas beste internettilgang - men noen faller utenfor.

Hastighet

Norge har skutt til himmels på internett-liste

Vi er både best - og langt, langt ned på ny kåring.

Vi skal ikke mange år tilbake før vi nordmenn kunne se med lange øyne til våre svenske naboer i øst, og bare drømme om at vi en gang kunne få like gode internettlinjer som söta bror. Billigere var det også.

Men nå viser tall fra den gigantiske nettaktøren Akamai, som drifter store deler av internetts «ryggrad», at nordmenn i praksis har Europas beste internettlinjer. Faktisk er det bare teknologispydspissen Sør-Korea som slår oss ifølge nye tall.

Tre ganger raskere enn snittet

Ifølge Akamai har en gjennomsnittlig norsk nettbruker en fart på 23,6 megabit per sekund (Mbps), noe som er en økning på hele 26 prosent på ett år.

Til sammenligning er snittet i verden 7 Mbps.

Dette plasserer oss foran våre svenske naboer som «bare» har 22,8 Mbps - og ikke spesielt langt bak Sør-Korea med 26,1 Mbps.


Norge har Europas klart raskeste nettlinjer i snitt - men vi har samtidig en solid dose brukere som har veldig dårlige hastigheter.

Norge har Europas klart raskeste nettlinjer i snitt - men vi har samtidig en solid dose brukere som har veldig dårlige hastigheter.

De lave hastighetene drar ned

Statistikken til Akamai viser derimot at det i Norge er til dels ekstremt store forskjeller - noe som kanskje er naturlig med tanke på den spredde befolkningen.

Norge deler nemlig 1. plassen om vi ser på antall abonnenter som har hastigheter over 25 Mbps - som er det høyeste de kategoriserer. 34 prosent av norske nettbrukere oppnår i praksis høyere hastigheter.

Men: Vi havner på en 9. plass om vi ser på andel nettbrukere som har høyere enn 10 Mbps. Ifølge Akamais tall er det nemlig 68 prosent av norske nettbrukere som får slike hastigheter - mens tallet i Sør-Korea er 83 prosent.

Og kanskje enda verre: Vi havner på 26. plass i verden på nettbrukere som kommer over den nesten ubrukelige netthastigheten 4 Mbps. Hele 9 prosent av norske nettbrukere har tregere hastighet enn dette.

Fra superraskt til ubrukelig

Årsaken til Norges svært delte internettinfrastruktur kommer langt på vei av de store avstandene. I deler av landet er fiberutbyggingen kommer forholdsvis langt, og kabel-TV-operatørene har begynt å tilby hastigheter på 500 Mbps.

Samtidig er det andre deler av landet som fortsatt er helt avhengig av xDSL-linjer som er strukket til sitt maksimale over utdatert telefonnett med altfor lange avstander.

Promotion med annonselenker

Få lysten og livsgleden tilbake!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.