MISTER VERDI: Verdien på norske kroner har blitt mye mindre i løpet av de siste par årene. Det betyr at prisene stiger på ting som før alltid har blitt billigere.
MISTER VERDI: Verdien på norske kroner har blitt mye mindre i løpet av de siste par årene. Det betyr at prisene stiger på ting som før alltid har blitt billigere. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Prissjokk

Nå har prissjokket rammet norske butikker

Du må betale dyrt for kollapsen.

Tiden da du kunne forvente å finne billige "dingser" i norske butikker ser ut til å være over.

De siste årene har den norske kronen nærmest kollapset. Dollaren er nå omtrent 50 prosent dyrere enn for halvannet år siden. Kinesiske yuen har blitt 40 prosent dyrere. Euro og pund er omtrent 30 prosent dyrere enn de var i 2013.

Det betyr at prisen norske importører må betale for varer som er produsert i utlandet skyter til himmels.

Les også: - Prisene på elektronikk vil stige kraftig i høst

Verdien av norske kroner, sett med amerikanske øyne, har gått rett i bakken de siste par årene.

Dette er en prisøkning som mange leverandører sender rett videre til deg som kunde.

Som Side3 tidligere har skrevet har blant annet prisen på en ny iPhone steget med rundt 26 prosent på et år, og Tesla har gjennom flere runder skrudd opp prisen på sine biler som følge svakere krone.

Les også: Prisen på iPhone 6S og iPhone 6S Plus har skutt i været

Men nå begynner også prisene å stige på mange andre produkter, selv på den typen ting som tradisjonelt alltid har falt i pris gjennom sin levetid.

Side3 har gått gjennom en lang rekke produktgrupper fra nettsiden til Prisguide.no, og trukket frem noen eksempler på at prisene nå er på vei oppover.

Samsung Galaxy Tab S 10.5 - nettbrett

Etter det normale prisfallet etter lansering, snudde prisutviklingen på nettbrettet raskt, og selges nå for 4699 kroner - rundt 50 prosent høyere enn sommeren 2015.

WD Desktop Green 6 TB - harddisk

Harddisker har alltid vært for å gå ned over tid, men prisøkningen på over 500 kroner for dette produktet viser at kronekursen nå gjør sitt innhogg.

Bose QC 25 - hodetelefoner

Bose' anerkjente støydempende hodetelefoner gikk jevnt og trutt ned i pris etter lansering, men i september i fjor ble kronekursen en for stor påvirkning. Nærmest over natta fikk man et prishopp på 35 prosent.


BenQ BL3201PT - PC-skjerm

Den populære 32" PC-skjermen fra BenQ vaket jevnt under 9000 kroner gjennom store deler av 2015, før kronesjokket gjorde sitt inntog, og prisene ligger nå på rundt 10.500 kroner.


Intel Core i7-4790K - prosessor

Det har alltid bare vært én prisutvikling på prosessorer, men slik er det ikke nå lenger. Vinteren 2014 kostet denne populære prosessoren 2375 kroner, mens det billigste du finner den for nå er 3490 kroner. Det er en økning på nær 50 prosent.


Nikkon Nikkor 18-300 mm - allroundobjektiv

Dette skikkelige allroundobjektivet til speilreflekskameraer fra Nikon ble i januarsalget i fjor solgt for 4499 kroner. Nå er prisen 8990 kroner.

Ja, det er en dobling.

Canon EOS 5D MkIII - speilreflekskamera

Til tross for at dette kameraet kom i starten av 2012, noe som er en evighet i den digitale verdenen, koster kameraet i skrivende stund omtrent nøyaktig det samme som da det ble lansert.

Mens du nå må ut med 27.895 kroner i dag, kunne du høsten 2014 plukke opp kameraet for under 20.000 kroner.

Les også: Nei, Norge er ikke verdens rikeste land

Promotion med annonselenker

Se hva denne mobilen tåler!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.