Oberst Gene Lee i US Air Force hadde ikke sjans mot den kunstige intelligensen ALPHA i simulerte flykamper.
Oberst Gene Lee i US Air Force hadde ikke sjans mot den kunstige intelligensen ALPHA i simulerte flykamper. Foto: Lisa Ventre Universitetet i Cincinnati

ALPHA

Kunstig intelligens knuste pilot i taktisk luftkamp

Den erfarne piloten ble skutt ned gang etter gang.

Deep Blue slo Garry Kasparov i sjakk,  Watson danket ut Ken Jennings i "Jeopardy!" og nå har kunstig intelligens (KI) igjen hentet hjem en seier.

Forsker Nick Ernest ved Universitetet i Cincinnati og administrerende direktør selskapet Psibernetix har skapt KI-systemet ALPHA.

I en simulator kjempet den erfarne obersten Gene Lee i US Air Force mot roboten i taktisk luftkamp. Lee har omfattende kamperfaring og arbeider i dag som kampflyinstruktør.

Ikke bare feilet obersten i å skyte ned den kunstig intelligente piloten, han ble selv skutt ned gjentatte ganger, skriver nettsiden Digital Trends.

- ALPHA er den mest aggressive, tilpasningsdyktige, dynamiske og utrolige kunstige intelligensen jeg har sett, sier Gene Lee.

Til nettsiden forteller Nick Ernest at ALPHA har vist seg å være vanskelig å slå. Selv med klare begrensninger som et tregere og mindre manøvrerbart fly, dårligere våpen og færre sensorer vinner datamaskinen.

Mange har et forhold til datakontrollerte piloter gjennom flyspill. Den type intelligens blir likevel som et siklende spedbarn å regne i denne sammenhengen, mener Psibernetix-sjefen.

I fremtiden regner han med å se system som ALPHA både som autopiloter i bemannende kampfly og som rene kunstige intelligente system i for eksempel kampdroner.


Noen av verdens mest intelligente mennesker frykter maskinene

Det er et scenario Elon Musk, gründeren bak Tesla Motors og den private romfartsorganisasjonen SpaceX, ser på med frykt i øynene.

I filmer som "Terminator" og "Matrix" er kunstige intelligens den ultimate fienden. i "Terminator" blir systemet Skynet bevisst seg selv, vender seg imot menneskeheten og verden kastes ut i en blodig krig menneskene er dømt til å tape.

Musk frykter at Skynet kan bli en virkelighet før dette tiåret er omme.

- Det er en tidsramme på fem år før noe virkelig farlig inntreffer. Toppen ti år, har Musk uttalt.

- Merk at jeg vanligvis er en stor forkjemper for ny teknologi, og først nylig har tatt opp dette temaet. Det er ikke slik at jeg roper "ulv" om noe jeg ikke forstår.

Også Bill Gates, grunnleggeren av Microsoft, advarer mot framtidens maskiner med kunstig intelligens, fordi de kan utgjøre en fare for menneskeheten om de blir for smarte.

- Jeg er blant dem som er bekymret for superintelligens. I begynnelsen vil maskinene gjøre masse jobber for oss, og ikke være superintelligente, sa Bill Gates i en nettmøte hos Reddit.

- Det burde være positivt om det håndteres riktig. Men noen få tiår senere, så vil (den kunstige) intelligensen være kraftig nok til at det blir en bekymring, sa Gates.

Også Professor Stephen Hawking har tidligere uttrykt lignende bekymringer, og advart om at maskiner etterhvert kan overliste finansmarkedene og true menneskeheten.

- Langt på viddene

Anders Kofod-Petersen, som er professor ved NTNU og seniorforsker ved Telenor Research, forsker på kunstig intelligens.

- Jeg kjenner meg ikke helt igjen i dette skrekkscenarioet om at maskiner skal spise opp mennesker. Det er litt sånn Terminator-tankegang. For det første så er ikke forskningen kommet dit ennå, sier Kofod-Petersen til Nettavisen i et tidligere intervju.

- Men hvis vi skal være bekymret, så vil jeg heller være bekymret for hva folk vil kunne bruke denne teknologien til. Hvis du sier "kunstig intelligens" til Ola og Kari Nordmann, så vil man tenke på Terminator. Men det er ganske langt på viddene, sier Kofod-Petersen, som har en doktorgrad i kunstig intelligens.

- Kunstig intelligens i dag er programvare som kan løse en masse problemer som maskiner tradisjonelt har vært dårlige til. Ofte kan en programvare løse problemene bedre enn mennesker kan.

Les også: Lyst til å prøve en sex-robot? Nå vil de forby deg muligheten

Les også: Bird of Prey: Det topphemmelige flyet som suste over Area 51

Promotion med annonselenker

Bootsene du kan bruke med dressen

Promotion med annonselenker

Dette er mannen kvinner vil ha!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.