Å bruke mobilen når en kjører bil er bokstavelig talt livsfarlig. Nå kan nye regler fra USA gjøre det umulig å synde i fremtiden.
Å bruke mobilen når en kjører bil er bokstavelig talt livsfarlig. Nå kan nye regler fra USA gjøre det umulig å synde i fremtiden. Foto: Colorbox

Mobil

I nær fremtid kan mobilen slutte å fungere når du kjører bil

1 av 10 dødsfall i trafikken kan relateres til mobilbrukende sjåfører.

Å bruke mobiltelefonen når du kjører bil er forbudt, men vi vet alle at dette er et forbud som i liten grad respekteres.

Nå amerikanske National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) sett seg lei på mobilbruken blant sjåfører. Statistikk fra USA viset at så mye som 1 av 10 dødsfall i trafikken involverer minst én sjåfør som har vært distrahert når ulykken inntraff.

Vil blokkere mobilen til sjåføren

De har nå sluppet nye frivillige retningslinjer som har som mål å få mobiltelefon-og bilprodusenter til å lage løsninger som hindrer at sjåfører blir distrahert når de kjører bil.

- Med distraherte sjåfører som en av faktorene som fører til flere dødsfall i trafikken, jobber vi med industrien for å sørge for at mobile enheter er designet for å holde sjåførenes øyne der de hører hjemme: På veien, sier USAs transportminister Anthony Foxx i en melding fra NHTSA.

Det NHTSA ønsker seg er i prinsippet to ting. Det ene er bedre løsninger for å koble mobiltelefonen til bilens infotainmentsystem, slik at nøkkelfunksjoner kan styres den veien.

Dette kan høres mistenkelig ut som for eksempel Apple Car Play.

Med Apple Car Play, her i en Mercedes, får du tilgang til mobilens nøkkelfunksjoner gjennom infotainmentsystemet. Både telefon- og SMS-funksjonen er stemmestyrt.

Automatisk blokkering av mobilens funksjoner

Men de ønsker også at mobiltelefonen til sjåføren automatisk skal gå inn i det som kalles en «driver mode». Denne skal hindre bruk av stort sett alt av apper og andre funksjoner på mobilen så lenge bilen er i bevegelse.

Nøyaktig hvordan de skal få til det er litt usikkert, og NHTSA ønsker derfor innspill til hvordan man i praksis kan skille mellom passasjerer og sjåføren.

Shopping med annonselenker

Opptil 50 prosent rabatt på alt fra høst- og vinterkolleksjonene

Shopping med annonselenker

Spar opp til 50% på høst- og vinterkolleksjoner!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.