Å bruke mobilen når en kjører bil er bokstavelig talt livsfarlig. Nå kan nye regler fra USA gjøre det umulig å synde i fremtiden.
Å bruke mobilen når en kjører bil er bokstavelig talt livsfarlig. Nå kan nye regler fra USA gjøre det umulig å synde i fremtiden. Foto: Colorbox

Mobil

I nær fremtid kan mobilen slutte å fungere når du kjører bil

1 av 10 dødsfall i trafikken kan relateres til mobilbrukende sjåfører.

Å bruke mobiltelefonen når du kjører bil er forbudt, men vi vet alle at dette er et forbud som i liten grad respekteres.

Nå amerikanske National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) sett seg lei på mobilbruken blant sjåfører. Statistikk fra USA viset at så mye som 1 av 10 dødsfall i trafikken involverer minst én sjåfør som har vært distrahert når ulykken inntraff.

Vil blokkere mobilen til sjåføren

De har nå sluppet nye frivillige retningslinjer som har som mål å få mobiltelefon-og bilprodusenter til å lage løsninger som hindrer at sjåfører blir distrahert når de kjører bil.

- Med distraherte sjåfører som en av faktorene som fører til flere dødsfall i trafikken, jobber vi med industrien for å sørge for at mobile enheter er designet for å holde sjåførenes øyne der de hører hjemme: På veien, sier USAs transportminister Anthony Foxx i en melding fra NHTSA.

Det NHTSA ønsker seg er i prinsippet to ting. Det ene er bedre løsninger for å koble mobiltelefonen til bilens infotainmentsystem, slik at nøkkelfunksjoner kan styres den veien.

Dette kan høres mistenkelig ut som for eksempel Apple Car Play.

Med Apple Car Play, her i en Mercedes, får du tilgang til mobilens nøkkelfunksjoner gjennom infotainmentsystemet. Både telefon- og SMS-funksjonen er stemmestyrt.

Automatisk blokkering av mobilens funksjoner

Men de ønsker også at mobiltelefonen til sjåføren automatisk skal gå inn i det som kalles en «driver mode». Denne skal hindre bruk av stort sett alt av apper og andre funksjoner på mobilen så lenge bilen er i bevegelse.

Nøyaktig hvordan de skal få til det er litt usikkert, og NHTSA ønsker derfor innspill til hvordan man i praksis kan skille mellom passasjerer og sjåføren.

Shopping med annonselenker

Siste sjanse: 60% rabatt på merkeklær

Promotion med annonselenker

De 10 hotteste merkene for menn nå

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.