Googles nye bildeteknologi kan gjette seg frem til hvordan et bilde med ekstremt lav oppløsning egentlig ser ut.
Googles nye bildeteknologi kan gjette seg frem til hvordan et bilde med ekstremt lav oppløsning egentlig ser ut.

Google Brain

Googles nye bildeteknologi er like skremmende som den er fantastisk

Kan hente frem detaljer fra ingenting.

Vi har sett det tusen ganger i filmer og TV-serier, der etterforksere eller dataeksperter tilsynelatende klarer å hente frem krystallklare detaljer fra refleksjonen i øyet til en person på et overvåkningskamera.

Enhver som har gjort noe som helst arbeid med bildebehandling vet at dette er komplett umulig. En kan ikke hente ut detaljer fra «ingenting».

Eller kan man det?

Gjetter - med enorme mengder statistikk

Google har sluppet en ny forskningsrapport, der de ved hjelp av såkalt big data-informasjon tilsynelatende kan gjette seg frem til hva som ligger skjult bak bilder med så lav oppløsning at det ikke gir noen mening.

Forskerne kaller det for «Pixel Recursive Super Resolution», og dette er rett og slett en teknologi der en gjetter på detaljene bak bilder med veldig dårlig oppløsning.

Men nivået på gjettingen er ganske høyt. De har analysert et enormt antall bilder om hvordan de blir seende ut når en reduserer oppløsningen. Basert på statistikk om hvordan bildene endrer seg når de går fra høy til lav oppløsning, forsøker man å snu prosessen ved å gjette seg til hvordan et bilde i lav oppløsning egentlig ser ut.

A super resolution model must account for the complex variations of objects, viewpoints, illumination, and occlusions, especially as the zoom factor increases. When some details do not exist in the source image, the challenge lies not only in ‘deblurring’ an image, but also in generating new image details that appear plausible to a human observer.

Google

Teknologien treffer ikke alltid like godt på ting som er mer komplisert, som et soverom. Den første raden er utgangspunktet, bicubic og regression er to eksisterende oppskaleringsteknologier - mens de tre neste eksemplene er Google som

Teknologien treffer ikke alltid like godt på ting som er mer komplisert, som et soverom. Den første raden er utgangspunktet, bicubic og regression er to eksisterende oppskaleringsteknologier - mens de tre neste eksemplene er Google som "gjetter". (NN-raden i denne smammenhengen ikke relevant)

Treffer bedre - spesielt på ansikter

Forskningsartikkelen som nå er lansert viser hvordan Google har oppskalert bilder på 8x8 bildepunkter opp til 32x32 punkter, og sammenlignet det med "sannheten", samt andre typer eksisterende oppskaleringsmetoder som er normalt i Photoshop og lignende.

Teknologien er foreløpig på et tidlig stadie, og resultatene blir ikke alltid like gode - men viser hvordan stadig kraftigere datamaskiner kan gjøre ting som tidligere var ansett som umulig.

Det er likevel viktig å huske på at Google understreker at bildene de skaper ikke viser sannheten, og at det således ikke er egnet for for eksempel overvåkningsbilder som gjerne skal brukes i retten.

Fra før har Adobe lansert sin «shake reduction», som til en viss grad klarer å hente frem detaljer i bilder som er spolert av at en ikke har holdt kameraet stille når bildet er tatt.

Promotion med annonselenker

Pusse opp? Få med deg disse rabattene!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.